• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Cornelius

Mesera specijalizovana za konjsko meso nekad:

Mesera specijalizovana za konjsko meso danas:
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Mica Milovanovic

Možda dođem ove godine tamo kod tebe, a onda ću da te ulovim negde u Bulonjskoj šumi dok trčiš i da te vezanog vodim na Vincennes, Saint Cloud, Chantilly, Longchamps, Auteil, pa sve u krug.
Mica

scallop

Ja sam dovlačio konjske viršle iz Ljubljane. Postojala je i kafana "Figovec" isključivo sa specijalitetima... pardon, Mićo, to su oni što ih utepaju ljubitelji konjskih trka jer povrede tetive na nogama. :mrgreen:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mica Milovanovic

Ako kobile povrede tetivu, 90% ide u priplod. Muškići završavaju na raznim mestima - mali broj najboljih ide u priplod, jedan dobar broj završava u klubovima jahanja. Nažalost, ima i onih koji završe tamo gde kažeš. Tešim se da će njihove vlasnike dočekati zaslužena kazna kad odu gore, a oni koji konzumiraju konjetinu treba da budu svesni da kod nas nema baš puno doping kontrole, pa se nemojte iznenaditi ako posle konzumacije dobijete krila...
Mica

Cornelius

Quote from: Mica Milovanovic on 31-12-2010, 20:23:21
Možda dođem ove godine tamo kod tebe, a onda ću da te ulovim negde u Bulonjskoj šumi dok trčiš i da te vezanog vodim na Vincennes, Saint Cloud, Chantilly, Longchamps, Auteil, pa sve u krug.

Ako me loviš po Bulonjskoj šumi, možeš da uhvatiš nekog brazilskog trandžu. Ili, još gore, da on tebe uhvati. Ja živim s druge strane, na 600 metara od Vensenskog hipodroma. Mljac... kasači...
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Mica Milovanovic

Nadam se da će ti stotine hiljada ljubitelja kasačkog sporta za mesec dana izgaziti svu travu tamo gde trčiš...
Mica

pokojni Steva

Sušena konjetina je nešto najlepše što sam probao. Izuzimajući ladnu prasetinu...
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

M.M

Quote from: D. on 01-01-2011, 19:55:24
Quote from: Boban on 31-12-2010, 19:56:24
Ništa nisi propustila... žilavo, tvrdo...

Može biti da sam onda nešto, u stvari, propustila. : )

Vid' ti nje :?!?
Nijedan poraz nije konačan.

Josephine

Quote from: Miljan Markovic on 01-01-2011, 20:11:28

Žene imaju tu neugodnu naviku da napadaju jedna drugu (dok se ne sprijatelje, u većini slučajeva).

Šala koja treba da izvuče još koju na površinu, pa da se odmah sprijateljimo, umesto da se provociramo i svađamo.

scallop

Da ja krenem sa kuvanjem i krkanjem na topiku za stepeničnu priču? Malo ste mi se raspojasali u kujni.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

M.M

Quote from: D. on 01-01-2011, 20:42:10
Quote from: Miljan Markovic on 01-01-2011, 20:11:28

Žene imaju tu neugodnu naviku da napadaju jedna drugu (dok se ne sprijatelje, u većini slučajeva).

Šala koja treba da izvuče još koju na površinu, pa da se odmah sprijateljimo, umesto da se provociramo i svađamo.

Prijateljstvo između dve žene, zar tako nešto postoji!?

@Skallop-e, kada smo već na ovom topiku, koja je tvoja omiljena hrana? Šta voliš najviše da spremaš (pošto znamo da ne voliš da pereš sudove :D)

PTY

Quote from: Miljan Markovic on 01-01-2011, 20:52:38

Prijateljstvo između dve žene, zar tako nešto postoji!?

Hm. Da ovde govorimo o Jevtropijevićki, tvoja predrasuda bi bila komična, ovako je tragikomična.

scallop

Quote from: Miljan Markovic on 01-01-2011, 20:52:38
@Skallop-e, kada smo već na ovom topiku, koja je tvoja omiljena hrana? Šta voliš najviše da spremaš (pošto znamo da ne voliš da pereš sudove :D)

Prvo, kad moram da perem sudove, onda u tome u tome uživam. :mrgreen:

Drugo, ja sam pokrenuo ovaj topik pre, hm, petnaest strana i tu su mnoge stvari koje smo spremali moja žena i ja. Ima ovde raznih priloga, ali moji su uvek ono što u kući kuvamo. Razgledaj malo i videćeš. Ideja je da oči vode čoveka do tanjira, miris ga sprovodi u tanjir, a mljackanje je samo egzekucija.

M.M

Plut

Ma, ovih dana sarma je zakon.

Mark

Jutros sam pojeo par kriski svezeg hleba sa margarinom i sirom, i popio casu mleka. U mom stomaku slavlje!
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Džek

Elem, besplatno jedem sarme po kućama, a pečenje naplaćujem, 500 dinđi po tanjiru. Supe ne radim, kao ni kolače, al' znam ko radi, pa eto...

Alat nosim sa sobom, escajg, salveta i slanik su uvek spremni u aktovci za slučaj hitne intervencije.

Radim temeljito i efikasno, tanjir ostaje da blista, potran hlebom, i vaše sarme ostaju u sigurnim rukama, pardon, stomaku! Urp! Pozovite! Sad!
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Josephine

Pročitah u nekom od ranijih postova komentar scallopov na makrobiotiku i aditive, pa bih da dam svoj odgovor.

Makrobiotika je jedini način ishrane koji mi odgovara, a čak ni on u celosti. Nisu u pitanju aditivi, već činjenica da slabo varim meso, a belo testo nikako.

Inače, kada se beli hleb pokvasi vodom, on postaje lepljiva, teško svarljiva masa. Integralni hleb dobija zrnastu strukturu koja se lako vari jer se ne lepi za zidove organa za varenje, i usput ih pročišćava.

Integralni pirinač mi je omiljena hrana, i spremam ga u svim varijantama. Kako sam na nekom forumu već držala topik o svojim uvrnutim receptima (sve sa fotkama), možda Vam se i pridružim, kada prilike samostalnog i novčano zahtevnog života dozvole... : )

Cornelius

Quote from: D. on 02-01-2011, 13:18:56
Inače, kada se beli hleb pokvasi vodom, on postaje lepljiva, teško svarljiva masa. Integralni hleb dobija zrnastu strukturu koja se lako vari jer se ne lepi za zidove organa za varenje, i usput ih pročišćava.

Beli hleb, nacinjen od rafiniranog brasna, vari se neuporedivo brze od hleba nacinjenog od integralnog brasna. Beli hleb ima svojstva jednostavnijih ugljenih hidrata, ono sto se popularno zove "brzi seceri". Crni hleb, razani, itd, sadrze veci procenat celuloze, koja je inace nesvarljiva za ljude, tako da organizam iz te celuloze iskoristi mikronutrimente (koji bivaju unisteni prilikom rafiniranja brasna), neophodne za pravilno funkcionisanje organizma. Inace, hleb od integralnog brasna, zbog celuloze, jeste teze svarljiviji (popularno receno "spori seceri"), a nenaviknutim osobama nadrazuje zeludac.

Celuloza je odlicno sredstvo za borbu protiv raka debelog creva, jer, pod uticajem tecnosti, ona nabrekne i tera creva na pokret, pa se tako sve, relativno brzo eliminise. Rak debelog creva se dobija zbog stagnacije proteinske hrane i hrane sacinjene od rafiniranih sastojaka i predugog dodira tih otpadaka sa crevima.

Josephine

Istina. Ipak, testo menja fizička svojstva u dodiru sa vodom/tečnostima. Prilikom sračunavanja brzine varenja treba računati i na taj faktor.

Boban

Makrobiotika je jedini način ishrane koji mi odgovara, a čak ni on u celosti. Nisu u pitanju aditivi, već činjenica da slabo varim meso, a belo testo nikako.

Dakle, ipak mršavica... da se čovek nažulja...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Josephine

Ne znam. Niko se nije žalio da se nažuljao.

Cornelius

Makrobiotika je jedini način ishrane koji mi odgovara, a čak ni on u celosti.

Makrobiotika je filozofsko-nutriciona teorija koja se zasniva na konceptu jin-jang, odnosno na principima taoizma. Da li ti samo jedeš zrnevlje ili i živiš po principima dalekoistočnih filozofija?

Josephine

pokojni Steva

Da su Jin i Jang dobri, i mačke bi ih po bašti jele. :-)
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Mims

Proleće je super vreme da se ponovo povegetarijanišem.  Spremila sam krokete sa krompirom i spanaćem. S leve strane Grašak (mada se bolje slažu sa mešanim Frikomovim  Meksikancima). S desne strane gospođa Grčka Salata.
sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

lilit

Mims,
lepo ovo izgleda. Dođe mi da pređem u vegetarijance.  :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Mims

Hvala :) Ja sam bila vegetarijanka, pa mi nešto došlo da se vratim u mesoždere, sad bih opet da se povegetarijanišem, i tako. Mnogo sam kreativnija u kuhinji kad spremam vegetarijanska jela...
sheep happens.

lilit

Hm, pa, er... vegetarijanstvo je valjda moda, a ne prirodnost? Nemojmo preterivati i menjati stil života, pa ovakve epizodice mogu biti prijatne i te kako.  :lol: :lol: 

xremyb

Meho Krljic

Lilita se plaši vegetarijanstva zato što je videla na šta ja ličim. Od kada sam vegetarijanac, telesna masa mi se uvećala... dramatično.

Mims

Quote from: lilit_depp on 24-03-2011, 13:32:12
Hm, pa, er... vegetarijanstvo je valjda moda, a ne prirodnost? Nemojmo preterivati i menjati stil života, pa ovakve epizodice mogu biti prijatne i te kako.  :lol: :lol: 

xremyb

Lilit, naravno da je moda. Zeleno povrće mi se dobro slaže uz kosu, pa rekoh da malo promenim stil života  xblos
sheep happens.

lilit

Er...pa Meho, ti si meni uvek lep.  :lol: Ali nije lepo što ne prestaješ sa aluzijama na moju kilažu.  :lol: :lol:

Mims,
do aprila ti opraštam vegetarijanstvo, 18. želim da se vratiš među ljude.  xremyb

Mims

Quote from: Meho Krljic on 24-03-2011, 13:38:33
Lilita se plaši vegetarijanstva zato što je videla na šta ja ličim. Od kada sam vegetarijanac, telesna masa mi se uvećala... dramatično.

Meho izgleda super.

Meni je govžđe bilo na gornjoj granici kad sam bila vegetarijanac. Na gornjoj, I tell you, a pre toga bila anemični mesožder.
sheep happens.

Mims

Quote from: lilit_depp on 24-03-2011, 13:44:27

Mims,
do aprila ti opraštam vegetarijanstvo, 18. želim da se vratiš među ljude.  xremyb

xrofl

sheep happens.

scallop

Omnivore su zakon. Biljojedi su hrana mesoždera, a čisti mesožderu vonjaju. Za omnivore je sezonska hrana zakon. Spanać i zelje mame svojom zelenom bojom, mladi luk i sremuš se nude da očiste zube i osveže dah. ( :mrgreen:), rotkvice samo što se ne zacrvene. Ovce, koze i krave polako odbijaju mlade i dozvoljavaju da se uzme beli mrs. Dole krompir dok ne stignu krompirići!

Mims

Kad je sezona sremuša? U mom vlaškom kraju se to zove ljorda.
sheep happens.

scallop

Uveliko. Jedna veza 3 banke, dve veze 5. Daće i za dve banke, samo se bojim da će da ga istrebe. Ima više nego što može da se proda. Kao badnjaci za Božić. Prosečan mamlaz je donosio za 100.000 Beograđana. Kao da imamo gde da ga palimo.

Ne znam da li znate za "pipi" salatu, koju prodaju kao matovilac. Najbolje ide u standardnu krompir salatu. Kupite za 5 banki i imate za jednu čisto "pipi" i jednu krompir salatu. Možda je bolje ove godine praviti samo prvu. Krompir je đavolski skup i treba ga izbegavati. Za inat alavim proizvođačima koji su ga prodavali na kašičicu čitave zime. Dolazi krompirići, a onda će da zakukaju kako niko neće da otkupi stari. Znate li koliko krompira rodi na 1 ha? Ko to dobro radi može da iskopa 30 tona (ja čuo za 50). Po ovim cenama to je prihod od 30.000 evra sa skromne parcele. To je 3 evra za kvadratni metar okopavanja.

Mims

Quote from: lilit_depp on 24-03-2011, 13:44:27
Ali nije lepo što ne prestaješ sa aluzijama na moju kilažu.  :lol: :lol:

Ovo sam propustila. I Lilit super izgleda.

A što se ljorde/sremuša tiče, danas sam kupila vezu za 40 dinarca i idem sad da operem zube. Moram da probam i "pipi" salatu. Krompir je bezobrazan. Probala bih čičoku, samo se pitam u kojoj varijanti je najbolja?
sheep happens.

Meho Krljic

Ma izmišljava Lilita, ja nikada i ne primećujem njenu kilažu, samo visinu.

A pošto sam ovih dana beli udovac, mrzi me da spremam sebi hranu. Ipak sam juče napunio paprike dimljenim tofuom i ispekao ih u rerni pa pojeo sa svežim rotkvicama. Pošteno.

scallop

Što se mene tiče - za gledanje. Nikada nisam imao dovoljno volje da probam. Ovi dani su dobri i za branje malsačka za salatu. Stari Rimljani su zapisali da je najbolji dan 23 mart. Treba izbegavati branje u gradu i one primerke koji su procvetali (tako dobijaju gorčinu). Treba potražiti i sveže izdanke koprive. Poneti gumene rukavice ili listove brati od peteljke naviše, tako najmanje prži iako je dobro za reumatizam. Početkom aprila će biti i divljeg vlašca, pa ko voli izlete po proplancima ili voćnjacima...

Bože, Meho, zato ste Cornelius i ti tako zgodni. :mrgreen:

Josephine

Quote from: Meho Krljic on 24-03-2011, 21:46:53
Ipak sam juče napunio paprike dimljenim tofuom i ispekao ih u rerni pa pojeo sa svežim rotkvicama. Pošteno.

Njam!

Mims

Quote from: Meho Krljic on 24-03-2011, 21:46:53

A pošto sam ovih dana beli udovac, mrzi me da spremam sebi hranu. Ipak sam juče napunio paprike dimljenim tofuom i ispekao ih u rerni pa pojeo sa svežim rotkvicama. Pošteno.

Previše pošteno za belog udovca  :evil:

Ja nisam neki ljubitelj tofua, mada je dimljeni odličan... Oni tofu namazi su svi očajni... Je l' neko pravio domaći sve sa bebećim pelenama?
sheep happens.

Mims

Quote from: scallop on 24-03-2011, 21:51:27
Što se mene tiče - za gledanje. Nikada nisam imao dovoljno volje da probam. Ovi dani su dobri i za branje malsačka za salatu. Stari Rimljani su zapisali da je najbolji dan 23 mart. Treba izbegavati branje u gradu i one primerke koji su procvetali (tako dobijaju gorčinu). Treba potražiti i sveže izdanke koprive. Poneti gumene rukavice ili listove brati od peteljke naviše, tako najmanje prži iako je dobro za reumatizam. Početkom aprila će biti i divljeg vlašca, pa ko voli izlete po proplancima ili voćnjacima...

mama kaže da je čičoka k'o krompir, a ono iz porodice suncokreta, liči na đumbir, i zvuči ko artičoka. Kako to da ne probate?

Što se tih salata tiče, nadam se da će ih i u aprilu biti, tad brdarim, mada ja svuda vidim samo zelje (i kad ga ima, i kad ga nema, naravno)...
sheep happens.

Plut

Jooooj, pre neki dan sam probala nekaki namaz sa... npr. prazilukom, tako nešto. Maaaaajko moja, kako je to odvratno.
Ono kao, zdrava hrana, organska i te varijante. Lepo izgleda, pa ga namazala na neki tamni tvrdi hled, a kad sam zagrizla tu krasotu, želudac mi se okrenuo. Čini mi se da je i čista mast manje masna od ovoga, barem je takav osećaj.
Nadam se da će se uskoro takvi proizvođači posvetiti malo i ukusu.
Ili sam ja samo nenaviknuta.

Meho Krljic

Quote from: scallop on 24-03-2011, 21:51:27
Bože, Meho, zato ste Cornelius i ti tako zgodni. :mrgreen:

Kornelijus je u odnosu na mene Apolon. On se bavi i sportom i mnogo ozbiljnije sprema hranu od mene.

Inače, soja u Srbiji je u poslednje vreme poboljšala ukuse. Ima i boljih namaza, a i trenutno imam neke kobasice od soje u frižideru koje uopšte nisu loše. Sve viršle ili kobasice od soje koje sam ranije probao bile su užasne (ili u najboljem slučaju bezukusne) ali ove su baš OK i po teksturi i po ukusu. Civilizacija ide napred!!!

Mims

Ja sam probala viršle, bile su užasne. Raspadale su se, nisu mogle da se oljušte, a ni skuvaju. Ne znam čemu služe sem da budu skupe i da se bace...

Al' je sejtan zato  :|
sheep happens.

scallop

Jel', bre, biljojedi! Izgleda li vam tofu kao nešto što ima veze sa krkanlukom? KAD VIDIM TOFU POVRATIM U KOFU. Da vam otvorim topik "Kako doći do zdravlja na uštrb lepote"? Kad sam nedavno bio u Rimu, 'teo sam da turim ruku u Bocca di verita, a ono red u nedogled. Sve mali Tofuanci, kao to je u skladu sa Bušidom. Jebote - "Soja u Srbiji u poslednje poboljšala ukuse."! Dokle će imitacije hrane da budu konkurencija hrani? Sve je to fake, što bi rekao moj omiljeni neprijatelj. Moja Branka na Kaleniću pravi najbolji tofu od soje, doduše malo komplikovaniji proces ali garantovano uspešan. Rani koze sa sojom, onda ih muze, pa pravi sir.