• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Plut

Quote from: lilit_depp on 19-08-2012, 13:59:23
ja danas pravim sebi sa sljivama. plut, do you feel guilty?  xrofl

Apsolutno ne! Neka se osećaju oni koji imaju problema sa tajmingom!!! xuzi

Miljane, ovo je hvale vredan potez. :)

lilit

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

džin tonik

zgodno. prezlo sa knedlama od sljiva. :)

lilit

pojedoh 12 komada. nije da su neke, al ja ne znam bolje. a dusmani koji znaju (hint: u srbiji!) me ispalise!!!!  xrofl

tomat

sad kad bejah u Švicarskoj, prvi put sam probao fondu.

ja sam mislio da je fondu isključivo u sirnoj varijanti, ili eventualno sa čokoladom, i naravno bio u krivu. ovaj put smo jeli neki mesnati fondu, gde ti na tanjiru donesu kojekakvo presno meso, a u onoj fondu ćasi je neko vrelo ulje sa raznim začinskim biljem, pa ti u stvari kuvaš (ili pržiš, jebemliga) to meso koliko hoćeš, a onda umačeš u neke soseve koje donesu.

sve u svemu, vrlo zanimljivo i ukusno iskustvo.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

scallop

:-x :-x :-x

Tomat, ti mora da se šališ sa nama.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

tomat

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

džin tonik

Quote from: lilit_depp on 19-08-2012, 22:46:13
pojedoh 12 komada. nije da su neke, al ja ne znam bolje. a dusmani koji znaju (hint: u srbiji!) me ispalise!!!!  xrofl

stavio sam krumpire da se kuhaju i sutra prezentiram knedle, jos ne znam sa cime, i, naravno, ako me ne napusti volja.
ma lijepe su te tvoje, ali pojesti 12 komada?! 20 je lijepa okrugla cifra.

scallop

Postoje dva tipa fondija: fondi burginjon i fondi savojar. To sa čokoladom je nešto treće. Valjda. Savojar je onaj sa više vrsta sira, a burginjon je sa biftekom. Pre svega. Mi smo voleli da bude u izboru i slaninice, a nismo bili s raskida i sa kompaktnijim sirom. Ako je čovek brz.

Sa tim fondijem sam imao zanimljivu avanturu, jer je uspeo da mi se zapali, pa sam posle i ja goreo sa njim, u kupatilu gde sam ga izneo, da gorimo zajedno sa kupatilom. Usput sam odbacio jednom prijatelja, koji je bio radoznao da vidi, iz predsoblja na pola dnevne sobe. Ah, da, predomislio sam se i ostavio ondi da gori sam u kupatilu pošto sam istrpeo prvi udar plamena. Koštalo me je 12 dana u bolnici i opravka kupatila. xrotaeye
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Father Jape

xrofl

Scallop, the extreme chef.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

scallop

Šta ćeš, Jape. Život je vredan onoliko koliko priča ostavi za sobom. Sa mnom nije škrtario. :-|

Plut

:? Ti ili praviš jako male ili mi dođe da se zabrinem za tebe! :mrgreen: :shock:

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

scallop

Pre neki dan smo imali goste i piletinu sa mlincima. Ne znam da li nekog interesuje recept, ali jedan gost je insistirao da slika. I, evo.

Uploaded with ImageShack.us

Stipan

Ali naravno da nekoga interesuje recept!!!

Barbarin

Aj daj pa da vidim dal sam jeo, al mislim da jesam.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Mica Milovanovic

Neki su insistirali da jedu, pa nisu slikali...  :)
Mica

Barbarin

Brže pojedno nego uslikano, i meni se to veoma često dešava. Kad mi mirisi stignu do nosa, zaboravim na fotoaparat.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

scallop

Mislim da sam već to slikao i postovao. Ovo je Sivka slikala svoj tanjir. Ali, valjda neće smetati, sem ako sad ne izgrešim negde.

Dovoljno je 300 g. mlinaca. Ima na pijaci za 400-500 d/kg. Treba vam još:

litar supe, po mogućstvu vaše;
pakovanje neutralne pavlake;
oba pileća batka i karabatka i pola belog mesa (ko voli belo meso može njime da zameni batkove :lol: );
100 g. mocarele;
100 g. nekog plavog buđavog sira (što skuplji to bolje, ali ne mora);
50 g. struganog parmezana (Reggiano);
mlevenog bibera po volji.*

* soli ne treba jer sve usput solite.

Namazati sud za pečenje sa uljem (ko zna možda se nešto zalepi, mada je i to ostrugati lepo). Poređati pola mlinaca da zatvore dno suda i pritisnuti sa obe ruke da se malo izlome. Naliti pola litre supe da se upije.
Batkove i karabatkove osloboditi kostiju, iseći na komade koji se daju lako propržiti (i belo meso), posoliti i propržiti na ulju. Gotovo iseći na manje komade da u mlincima ne smetaju jedni drugima. Poređati ravnomerno u sud, nakidati ili krupno nastrugati mocarelu, nadrobiti gorgonzolu ili šta već imate, pobiberiti. Poređati odozgo drugu polovinu mlinaca, pritisnuti da popuca i legne preko donjeg sloja, naliti sa drugih pola litre supe, nastrugati parmezan. Ostaviti desetak minuta da se ujednači, pa u rernu. Pola sata na 200oC.

Mi smo služili sa rukolom i čeri crvenim i žutim paradajzom. Belo vino ili pivo. Prijatno.

M.M

Eto, tako to ide kad živiš u gradu u kome ne možeš da kupiš mlince, a sve ostale sastojke imaš...
Nijedan poraz nije konačan.

scallop

Ne kukumavči nego stavi neke makarone po volji. Sve je to na kraju testo, samo treba dobro da upije. :lol:

Barbarin

To je to, samo što je bilo sve belo meso kad je keva pravila. Odlično je stvarno. Napravi sam mlince, ili se šetaj po pijacama, ako neko ima to je obično kod ljudi koji prodaju kore za pite, ili se nađe kod neke bake.
Jeremy Clarkson:

M.M

Spustiću se ovih dana do pijace da vidim ima li mlinaca tamo, ako nema - makarone čuvajte se!  :)

M.M

Scallope, imam ideju! Šta misliš o prepečenim tortiljama!? Pakovanje tortilja Grandisima prepečenih u tosteru izlomljene na veličinu čipsa. :-| :-| :-|

scallop

Barbarin

Ne u tosteru, ispeci ih redovno u tavi, i nemoj tako sitno lomiti, samo da ih složiž u tepsiju/činiju u kojoj mislih da praviš. Nama se vatrostalna pokazala najbolje, plitka i široka, kao neka tepsija, bez poklopca.
Jeremy Clarkson:

džin tonik

zorbove knedle. ko teniske loptice!
sljiva

Stipan

Dakle, osim Zoska je i Stipan opravio gomboca!!! Dobro ste me i podsetili, odavno ih nisam kus'o...
Nego, nešto se ne sećam da li je neko opisao kako se prave, pa sam pomislio da napišem kako ih ja zgotovljujem - za one koji još nisu ovladali plemenitom veštinom pripreme gomboca.
Elem, prvo se nakopa po kile krompira i obere na dno kante šljiva. Krompir skuvate, pa zgnječite k'o za krompir pire, pomešate sa pola kile brašna i tri jajeta, pa umesite u finu veknu. Odvajate komade, pa ih valjuškate dok ne ispadne gomboc, napravite palcem rupu gde turite šljivu pa još malo valjuškate. Tako dok ne potrošite testo i šljive. Ovo spustite u kipuću vodu, pa dok se kuva pomešate prezle i šećer i malo propržite. Kad gomboci isplivaju na površinu, ostaje da se uvalja u prezle sa šećerom i može da se navali!

M.M

Quote from: Miljan Markovic on 19-08-2012, 16:25:11
Quote from: scallop on 19-08-2012, 13:33:30
Najbolje knedle sa šljivama su sa džemom od kajsija. Isto kao i punjene paprike od kiselog kupusa.

xrofl

Inače, bio sam vredan i napravio nekoliko gomboca sa džemom od kajsija. Intresantno, ukusno, ali ako bih mogao da biram, šljive bi bile moj izbor. Pekmez, džem, od kajsija je po meni sjajna alternativa za zimu, ukoliko te mrzi da puniš zamrzivač šljivama.
Eto, Plut, ispunih ja svoje obećanje. xjap

:lol:

džin tonik

sljive kalanke, vadi se kostica i umjesto nje stavi malo secera.

scallop

Moram da intervenišem. Ozbiljno sam protiv jaja u ovim knedlama. Kome treba tvrdo testo? Inače, osnovna mešavina je 400 g. krompira i 150 g. brašna (za cca. 18-20 šljiva). Krompir mora da bude ohlađen i izgnječen pre mešanja sa brašnom. Ostalo je OK.

džin tonik

Quote from: Stipan on 20-08-2012, 16:15:29
Dakle, osim Zoska je i Stipan opravio gomboca!!! Dobro ste me i podsetili, odavno ih nisam kus'o...
...

to svi mogu reci. hajde pokazi svoje knedle.

M.M

Juče sam prvi put stavio 40grama putera u krompir. Odnos krompir/brašno je otprilike kao što je Scallop napisao. "Testo" knedli je ispalo nikad bolje.

Stipan

Quote from: zorbo on 20-08-2012, 16:25:48
to svi mogu reci. hajde pokazi svoje knedle.

Imam knedle, nemam jebeni fotoaparat!!!!   :cry:

Stipan

Quote from: scallop on 20-08-2012, 16:22:08
Moram da intervenišem. Ozbiljno sam protiv jaja u ovim knedlama. Kome treba tvrdo testo? Inače, osnovna mešavina je 400 g. krompira i 150 g. brašna (za cca. 18-20 šljiva). Krompir mora da bude ohlađen i izgnječen pre mešanja sa brašnom. Ostalo je OK.

Ja mećem pola - pola brašna i krompira, a za jaja me je nana naučila. Možda ni ona sirota nije znala kako valja.

M.M

Evo mojih knedli sa sve mileramom preko. Izvinte na kvalitetu fotografije... sva je sreća te Mića retko navraća ovde.

Quote from: Stipan on 20-08-2012, 16:47:43
Quote from: scallop on 20-08-2012, 16:22:08

Ja mećem pola - pola brašna i krompira, a za jaja me je nana naučila. Možda ni ona sirota nije znala kako valja.

Kuku! Ja sam to uradio jednom. Kad su se ohladile mogao sam s njima da obijam malter. Još smo se čudili zašto smo se zasitili od jedne gomboce. :) Od tada se trudim da brašna stavim što manje.

džin tonik

najezim se kad vidim kako svi brljavite nozem po knedlama, a dovoljan je blagi pritisak ako su knedle dobre.

Josephine

to je mnoooogo milerama  :lol:

upravo sam napravila odličnu pitu sa sirom, patlidžanom i jajima! patlidžan sam isekla na kockice, izdinstala u luku, pomešala ih sa izmrvljenim siro, jajima, jogurtom i solju. Namazala kore, stavila u pećnicu i gotovo!  8-)

malo je slanija (inače imam problem - ili stavim premalo ili previše soli, trip neki, šta li), ali je ukusnaaaaa :lol:

Josephine

Quote from: zorbo on 20-08-2012, 16:12:40
zorbove knedle. ko teniske loptice!
sljiva

ju, a vidi ovaj fensi plavi tanjir.  8-) šta je to - šećer? a prezle?

M.M

Quote from: D. on 20-08-2012, 17:11:06
to je mnoooogo milerama  :lol:

Knedle ne jedem bez milerama. :)

Quote from: D. on 20-08-2012, 17:11:06
upravo sam napravila odličnu pitu sa sirom, patlidžanom i jajima! patlidžan sam isekla na kockice, izdinstala u luku, pomešala ih sa izmrvljenim siro, jajima, jogurtom i solju. Namazala kore, stavila u pećnicu i gotovo!  8)

malo je slanija (inače imam problem - ili stavim premalo ili previše soli, trip neki, šta li), ali je ukusnaaaaa :lol:

Njam!

Stipan

Quote from: Miljan Markovic on 20-08-2012, 16:55:08
Kuku! Ja sam to uradio jednom. Kad su se ohladile mogao sam s njima da obijam malter. Još smo se čudili zašto smo se zasitili od jedne gomboce. :) Od tada se trudim da brašna stavim što manje.

E blago meni sa ovim Miljanom! Kakav malter kakvi bakrači! To su najlepši gomboci na svetu!

Pojma vi čarapani nemate šta su gomboci. O pekmezu da i ne pričam...

džin tonik

Quote from: D. on 20-08-2012, 17:15:06
ju, a vidi ovaj fensi plavi tanjir.  8-) šta je to - šećer? a prezle?

secer u prezlu. a bijelo: mjesavina vrhnja i aloola. :lol:

M.M

Stipane, ne sumnjam da su to najlepše gomboce, ali ozbiljan sam, odnos bi trebalo da bude približan odnosu koji je dao Scallop, u suprotnom, macola ti ne treba. Mada, možda sam ja umesto brašna turio cement. Ko bi ga znao, sad si me zbunio. :) :) :)

Josephine

Zosko da nas časti svojim knedlama. Ovi što jedu mnogo milerama, da stave manje, pa mogu i oni.  :lol: :lol: :lol:

Stipan

Probaću taj vaš odnos Miljane, al' sam nešto skeptičan.
Kad godinama praviš jedno te isto, svaka novotarija je sumnjiva.

I kakav mileram sa gombocama, za ime boga miloga!!!

Barbarin

Odličana kombinacija ukoliko je mileram dobar.

Slična kombinacija pekmez (od bilo čega) i pavlaka/mileram.
Jeremy Clarkson:

lilit

ovaj zole će na kraju ispasti idealan. em pravi knedle sa šljivama, em referencira na jugoslovenske kantautore (nemoj da misliš da nisam primetila!). nikad hrvata od tebe!!!

M.M

džin tonik

odoh dok kulinarska nadzorna sluzba (kns) ne pohvata konce...

Plut

Lilit, uze mi misao i prosu je ovde po knedlama. Nemam šta da dodam! :lol: