• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Melkor

Quote from: lilit_depp on 27-09-2012, 19:22:31
uncle ben´s je shitina vanredna neukusna!!!

ma sta ti znas, ti ni kupus s ovcetinom ne volis...
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

lilit

Quote from: Jevtropijevićka on 27-09-2012, 19:24:48
Aa, ima basmati i ovde! Džabe ucena! Ali nije baš beo, a mislila sam da se to traži?

ja ne znam sta tebi prodaju ko basmati, al ovaj moj je originalan, mrtav i beo. i svako kuvano zrno vodi svoju politiku. mozda je do kuharice?!!!!
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Irena Adler

Quote from: Melkor on 27-09-2012, 22:47:13
Quote from: Irena Adler on 27-09-2012, 21:05:02
Kad ste već kod chocolate chips-a, da li je iko ikad video to negde u zemlji Srbiji (da ima da se kupi, hoću reći)?

U Njegosevoj, negde oko Lovca. Najvise prodaju alkohol, al' mi tamo kupujemo ulje i sirce a ima i slatkisa i kafe.

Je l' ima neki natpis za nas nesnalažljive ili da zavirujem u svaku radnju oko Lovca? :)

lilit

Quote from: Melkor on 27-09-2012, 22:51:29
Quote from: lilit_depp on 27-09-2012, 19:22:31
uncle ben´s je shitina vanredna neukusna!!!

ne volim je jako lep izraz za ono sta mislim o tome!!!

Melkor

Quote from: Irena Adler on 27-09-2012, 23:10:08
Quote from: Melkor on 27-09-2012, 22:47:13
Quote from: Irena Adler on 27-09-2012, 21:05:02
Kad ste već kod chocolate chips-a, da li je iko ikad video to negde u zemlji Srbiji (da ima da se kupi, hoću reći)?

U Njegosevoj, negde oko Lovca. Najvise prodaju alkohol, al' mi tamo kupujemo ulje i sirce a ima i slatkisa i kafe.

Je l' ima neki natpis za nas nesnalažljive ili da zavirujem u svaku radnju oko Lovca? :)

Eto ti idealan razlog da zaviris u svaku radnju od Slavije do Kalenica. Salu na stranu, ne znam, ranije je bio veliki Jack Daniel's natpis, a sad mislim da nema nista, mi to zovemo "tamo gde kupujemo sirce i ulje".

@lilit ma znam, salim se ja za kupus i ovcetinu, ali npr. mi stvarno volimo Striku Bena, bas zato sto ne zelimo da jedemo sutlijas za rucak (ili ikad, sto se mene tice)
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Irena Adler

scallop

Quote from: lilit_depp on 27-09-2012, 23:11:03

ne volim je jako lep izraz za ono sta mislim o tome!!!

Ma, ti nisi primetila ni Kampanijski caprese sa bafalo mocarelom.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Melkor

Quote from: Irena Adler on 27-09-2012, 23:19:24
Snaći ću se, hvala.  xjap xjap

Na tvoju srecu moja lepsa i pametnija polovina jos nije zaspala, radnja se zove Vino i tako to, adresa je Njegoseva 40, tel 011/ 30 87 700,
radno vreme od 9:30 do 21:30 h svakog radnog dana, subotom i nedeljom - proveri prvo, mi smo tamo kupovali cokoladnio cips, belgijski valjda, ali ne znam da li ga uvek imaju.

Irena Adler

Wow. Ostadoh bez teksta. Svaka čast oboma.  :-|

Barbarin

Ima ta radnja i u NS, skoro otvorena, bacim pogled kad prođem.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

scallop

Specijalno za Miljana.

Jutrošnje punjene crvene paprike somborke. Ljuto, ali ne previše.

Uploaded with ImageShack.us
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

M.M

Uh. Njam. Njam. Šteta je što ne postoji neki adekvatan smajli. Ali, imamo rezervnog xjap
Nijedan poraz nije konačan.

Nightflier

Da li neko zna nešto o austrijskom posuđu marke "Konig"? Moj gugl-fu se pokazao slabim (možda zato što nemam nemačku tastaturu).
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Melkor

Dobili smo set za vencanje i onda ga u par godina potpuno zamenili berghoffom. Ne da je lose, samo nam nije bilo dovoljno dobro, a i ne radi na indukcionim ringlama.

Edit: könig - da ti pomogne u pretrazi.

Nightflier

Mi smo upravo dobili kovčeg sa setom od 16 komada. Podržava kuvanje na paru i piše da može na indukcionim ringlama (usput - šta su indukcione ringle?), a dobili smo i 30 godina garancije - što mi je krajnje neverovatan podatak. Da li da obratim pažnju na nešto oko pranja ili prvih priprema hrane?
First 666

Melkor

Pazi, oni garant imaju razlicitih setova, ja sam mozda imao low, a ti high-end. Indukcione ringle su jedna super stvar za ustedu energije posto greju samo ispod suda, jedino sto ne rade sa svim sudovima (to se proverava magnetom - nemas pojma koliko smo se namucilo dok nismo nasli dzezvu). Ovaj nas könig set je video, sto se kaze, svakodnevnu upotrebu, nista specijalno.

scallop

Bolje da su vam poklonili kujnu u kojoj bi sve to mogli da raspakujete i smestite. Moje iskustvo je da nije problem kupiti dobar i skup setova, nego ih smestiti tamo odakle se, kad se ukaže potreba, mogu izvući i upotrebiti. Ja cenim te sudove po tome koliko moja žena psuje kad ih vadi. Uglavnom, jedan dobar pola tiganj-pola wok zadovoljava 90% potreba u kuvanju.

lilit

tako je skalope!!!
i još je najbolje kad imaš nekog drugog da se time bavi. :lol:

Melkor

dobar i skup setova

smestiti tamo odakle se, kad se ukaže potreba, mogu izvući i upotrebiti

nekog drugog da se time bavi

Nightflier

Ovo naše izgleda otprilike ovako, samo što ima više komada u koferu:

http://www.teleshop024.com/product/kuhinjsko-posudje-amc-k12-kofer/

Koliko sam video po komentarima na internetu, negde je dve klase ispod "Metalca" - što se vidi i po ceni, pošto smo merkali "Metalčev" komplet od 12 komada, sa dancima koja se rade za AMC posuđe i koštao je oko 250 eura na nekoj akciji, bez kofera i sličnih dodataka. Međutim, moram priznati da ovaj "Konig" izgleda veoma impresivno. Do sada smo, inače, kupovali samo "Metalčevo" posuđe - a u tom smeru ćemo vrlo verovatno i nastaviti - ali u poslednje tri i kusur godine, koliko živimo zajedno, izanđalo se dosta posuđa koje smo podobijali kao nekakva prelazna rešenja.

Naravno, Skalop je potpuno u pravu kada govori o prostoru. Bio nam je u (iznajmljenom) stanu, pa zna koliko je mali. Ali vremenom smo ga malo preuredili, tako da će se naći mesta. :)
First 666

scallop

Lilitinu zluradu primedbu ću ignorisati. Naravno da i ja psujem kad vadim sudove iz zapećaka, ali to se u patrijarhalnom društvu podrazumeva i poetičnije i ravnopravnije je kad psuje žena. Da, bio sam kod Nightfliera i ja imam više prostora, ali, na primer, negde imam i pravi wok, donet iz Amerike, i ne pada mi napamet da tragam za njim. Ako ste gledali moje sličice videli ste jedan tiganj u kome je spremljeno 12 punjenih paprika. E, to je tiganj za kuvanje. Sve ostalo spremimo u tom poluwok tiganju, kao Magna, koju je nekad pravio Metalac (sad su digli cene, a oborili kvalitet). Naravno, za sarme i sladak kupus sa ovčetinom imamo odgovarajući polulonac iliti duboku šerpu.  :lol:

Nightflier

Mi smo skoro kupili nekakav poluvok u "Metalcu", ali čini mi se da nije njihov proizvod, pošto je od nekakve polukeramike ilištatijaznamčega, a ne od metala. Nekoliko puta sam spremao u njemu, ali sve neke paste i sosove. Još ja nemam iskustva; za vokovanje je potreban majstor. :)

Edit: Kaže mi Luena da je to EcoTava linija, od 28 cm - njihov proizvod.
First 666

lilit

skalope, od večeras prestajem da ti se obraćam. moja primedba je bila vrlo pozitivna, da, pola tiganj-pola wok je stvar koju koristim 90% vremena kad sam u kuhinji, a još draže mi je kad imam nekog drugog ko ga koristi.

scallop

Quote from: lilit_depp on 30-09-2012, 19:36:44
tako je skalope!!!
i još je najbolje kad imaš nekog drugog da se time bavi. :lol:

Ovako napisano je aluzija na to što moja žena psuje dok vadi sudove. Više na ovom forumu nisam u stanju da se bavim podrazumevanjima nego samo gramatikom. A ne moraš da mi se obraćaš, ja nisam neka zanimljiva osoba. :(

Nightflier

Može li neko da preporuči neka jela koja bih spremao po principu kuvanja na pari, kad smo već dobili set?

@Melkor

Koji šporet imaš, ako smem da pitam?
First 666

Melkor

Nemam šporet, samo ploču, Bosch, al' nema sanse da nadjem koj je model.

Nightflier

Nema veze - ja sam Bosch fan. Mi smo rešili da kupujemo samo njihove uređaje. Pre neki dan smo se ponovili mašinom za pranje veša. Nažalost, šporet je gazdaričin - premda nov. Jeste da je "Gorenje", i to sa starim ringlama, ali veoma sam zadovoljan kako radi.

Skalope, možda bismo mogli da imamo zasebnu temu o alatkama za spremanje i čuvanje hrane, od posuđa do frižidera i šporeta?
First 666

pokojni Steva

Dobar je Bosch, ali niko nije savršen. Nama je posle ne više od dve godine ciknuo prekidač rerne, paf! 50 evrića. Reče majstor da se namenjao istih, na tom "modelu". Znači, serijska greška.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Melkor

Uf, odlican je Bosch. Kada smo se useljavali u ovaj, svoj, stan od tehnike smo imali samo komp, tv i liniju. I, posto smo se potpuno, jelte, opremali prionem na posao: pricao sam sa skoro svakim prodavcem u gradu, sa pola servisera, razvio google-fu do neslucenih granica da bih dosao do najboljih firmi za svaki aparat. I ispostavi se da je Bosch na svakom spisku (i Siemens nije daleko ali je preskup za to sta nudi). Sad smo k'o Boschov salon, samo su nam frizider i ekrani Samsungovi (imam fetis ka onim njihovim duplim friziderima). Za sada, nesto preko 2 godine, jedino mi odlazi leva sijalica na aspiratoru.

scallop

Quote from: Nightflier on 01-10-2012, 08:24:27

Skalope, možda bismo mogli da imamo zasebnu temu o alatkama za spremanje i čuvanje hrane, od posuđa do frižidera i šporeta?

To je bio deo topika negde na samom početku.

pokojni Steva

Quote from: Melkor on 01-10-2012, 11:43:28
Uf, odlican je Bosch. Kada smo se useljavali u ovaj, svoj, stan od tehnike smo imali samo komp, tv i liniju. I, posto smo se potpuno, jelte, opremali prionem na posao: pricao sam sa skoro svakim prodavcem u gradu, sa pola servisera, razvio google-fu do neslucenih granica da bih dosao do najboljih firmi za svaki aparat. I ispostavi se da je Bosch na svakom spisku (i Siemens nije daleko ali je preskup za to sta nudi). Sad smo k'o Boschov salon, samo su nam frizider i ekrani Samsungovi (imam fetis ka onim njihovim duplim friziderima). Za sada, nesto preko 2 godine, jedino mi odlazi leva sijalica na aspiratoru.

Znači da ti je levo grlo skenjano.

Msm, da se razumemo, jesu dupli frižideri puni erotike al' jedino je Bosch rođen da se fetišira. Skoro smo pazarili i nji'ov usisivač... Boks meč odvojiti papučicu kad zaluta na parket. Ima i lepu Njemecku zastavičicu. Posao uvek lakše pada uz take detalje  :lol:
Jedino im kesice skupe, u vražju mater. 4 komada, valjda, 'iljadarka. Kupili jednom, sad se kockamo sa pijačnim.

edit - a da mi Scallop ne zabode palac u bubreg, juče smo krkali lovačke šnicle; danas, sve merkam kad ću pristaviti bećar paprikaš. Kao prilog, verovatno će biti neko pile.

scallop

Taman sam hteo da opljunem po Bosch-u, nisu mi baš svi njihovi uređaji potaman, pa odem da vidim koje je firme naš frižider, za koji sam zaboravio kad smo ga kupili, a on kao stamen kamen, kad i on Bosch! :-?  Ipak, još kukam za jednim istočnonemačkim preklopnim roštiljem, jer na Bosch-ovom mogu da spremam jedino galete.

Nightflier

XeXe, Stevo, i ja sam juče jeo neku modifikovanu verziju rečenih šnicli - bio kod majke po balone sa višnjevačom - i bogami smo se ja i drugar koji me je vozio muški omrsili. A sto godina ih nisam jeo. :)

Elem, kod nas su veš-mašina, pegla, kombinovani frižider, sudomašina i multipraktik "Bošovi". I svako ima svoje ime: Berta, Lil' Berta, Hans, Greta i (Fredi) Kruger. Usisivač je "Samsung", doduše, i premda radi veoma dobro, planiram da ga zamenim ovim modelom, samo u crnoj boji:

http://www.studio-sm.co.rs/shop/ciscenje-poda/stapni-akumulatorski-usisivaci/usisivac-za-pod-bbh-move4-/?groupid=625&productid=4300
First 666

Dacko

Kad već pomenu sudomašinu, napiši mi kako se pokazala (molba važi i za sve ostale koji je imaju i ne mrzi ih da napišu preporuku za kupovinu ili izbegavanje). 
Inače, mnogo mi je simpatična tvoja mladenačka euforija (mladenačka od reči mladenci  :) ) – tako su slatke te prve godine braka kad kućne obaveze još nisu gnjavaža, nego igra, i kad vam ceo svet deluje lepši i bolji a svi ljudi finiji samo zato što je vama toliko lepo.
Navijam za što kasnije vraćanje u neružičasti svet! xcheers

Nightflier

Heh. Hvala, Dacko - ali mi živimo zajedno od početka 2009. godina, a ovog jula uzeli smo se tačno na desetogodišnjicu veze. Hoću da kažem da baš i ne može da se kaže kako smo preterano sveži. :)

No, mi pre svake kupovine odrađujemo veoma obimno istraživanje. Svaki uređaj koji smo uneli u kuću je plod debelog promišljanja. E sad, mi živimo u malom iznajmljenom stanu, tako da smo kupili sudomašinu za devet kompleta, koja košta 100 eura više od one za 12. Međutim, ova ima dve prskalice i pun kufer opcija, uključujući i odloženo pranje. Isprobali smo je tek juče, pošto smo morali da sređujemo odvod u kuhinji zbog nje, pa se to radilo dok smo mi bili na letovanju. Evo ti linka:

http://www.studio-sm.co.rs/shop/pranje-sudova/samostojece-masine-za-pranje-sudova/samostojeca-masina-za-pranje-sudova-sps-40e28eu-/?groupid=123&cpage=1&productid=4764
First 666

scallop

Imam i ja mišljenje, ali nemam mašinu za pranje sudova. Kao oni što nisu čitali knjigu, a znaju sve o njoj. :!:

Dacko

Pošto je to upravo mašina kakva i meni treba, jer nemam gde da uglavim veću, molim te da prioneš na korišćenje i za koji dan napišeš kako se pokazala na masnim šerpama i tako tome.

A to koliko ste se dugo pre toga zabavljali nema veze s tom nekom euforijom koja, neznano zašto, malo uhvati ljude posle svadbe, na početku ,,ozbiljnog" iliti bračnog života. U davna, davna vremena (udala sam se u dvadesetoj), pred venčanje i prve dve-tri godine braka muž i ja smo bili u stanju da ne samo trpimo već i lepo ugostimo neke ljude koje ni pre ni posle toga nismo uspeli da smislimo a da nam ni danas nije jasno kako su nam tad naprasno postali ako ne dragi, ono barem podnošljivi. Moj brat od tetke, koji se petnaest godina zabavljao s tom curom pre ženidbe, svejedno je šest meseci posle svadbe imao blagoteleći pogled i želju da sve podeli sa svima, što smo iskoristili da od njega pozajmimo neke ploče koje mi godinama pre toga nije dozvoljavao ni da pipnem.  :mrgreen:

scallop

Ja bih samo o masnim i zagorelim šerpama (sa ostatkom se slažem)

Za masne i zagorele šerpe ostaju i dalje domaćin i domaćica, kao najbolji uređaj za pranje sudova. To važi i za posuđe zamazano i sa ostacima jela koje gosti ostavljaju u tanjirima.

Irena Adler

Po mom iskustvu, nema šanse da iko ručno odmasti tanjire i šerpe i tiganje bolje od mašine. Doduše zagorele šerpe neće spasti.

Nightflier

Javiće ti se moje draga sa recenzijom mašine, ali čini mi se da nijedna nije za masne šerpe. Odnosno, da nijedna mašina ne opere šerpe i lonce kako treba. Međutim, nama tanjiri i čaše predstavljaju daleko veći problem za pranje, pošto ih ima daleko više. No, javiće ti se Luena sa izveštajem ako ne večeras, a ono sutra.
First 666

Dacko

Moje su šerpe metalne sa dvostrukim ili trostrukim dnom i ništa u njima ne zagoreva, tako da me taj deo ne brine, ali svakako budu masne kad se isprazne, pošto ne kuvam ništa na pari. Zaista se nadam nekoj mašini koja bi to lepo oprala i time omogućila mom mužu da se predveče bavi ugodnijim poslovima, pa molim i Irenu da napiše ko je proizvođač mašine koja tako dobro odmasti posuđe.

scallop

Ako muž pere sudove, onda svakako kupite mašinu. Muškarci (tu i ja spadam) su krajnje neatraktivni dok peru sudove.

pokojni Steva

@ Dacko, imamo Aristona već sedam godina. Tačno me stra' da kažem - ta makina radi k'o pišća, nikad se nije kvarila! Očistimo sa posuđa "kabaste" delove (tipa preostali luk, spanać, ostalo skoreno, filtera radi), sve je posle pranja glanc. Tablete kupojemo u DMu, ništa fensi.

edit - zagoreno na dnu tiganja se ipak mora ručno odstraniti. Čim završi makina, opal nožem.

Irena Adler

Moja je zanussi za 9 kompleta, iz već pomenutih razloga nedostatka prostora, i šljaka prilično intenzivno već desetak godina.
Moram priznati da ja imam pozitivnu predrasudu prema mašinama za pranje sudova i smatram ih jednim od vrhunskim dometa civilizacije. Hoću reći, kod mene svi mogući sudovi idu u mašinu, a šta ne preživi, nije ni bilo vredno preživljavanja. Mada, u poslednje vreme, skoro sve preživljava (osim noževa sa drvenim drškama i uopšte drvenih stvari).

@scallop
Svi muškarci u kuhinji su atraktivni po definiciji, šta god da tamo rade. :)

Dacko

Quote from: scallop on 01-10-2012, 15:04:27
 Muškarci (tu i ja spadam) su krajnje neatraktivni dok peru sudove.
Dok su žene privlačne i dok su nagnute nad sudoperom? Ahm. Dobro, kad malo bolje razmislim, moguće je. :)

@Irena
Nego šta nego da su vrhunski domet! :!:
Pošto sam dobrog srca, ubeđujem muža da kupimo sudomašinu već godinama, ali on je stalno imao ovaj ili onaj bitan razlog protiv te ,,novotarije" i tek mu je nedavno kliknulo koliko malo slobodnih sati ima u životu i koliko je besmisleno da ih traći na ma koji besmisleni posao koji može obaviti i mašina.

@Steva
Hvala za preporuku, valjda ništa nije time izbaksuzirano.  :)  I da, mnogi preporučuju te DM tablete, a dosad su mi se fino pokazali razni njihovi proizvodi, od kremica i šampona do kućne hemije.

Irena Adler

Pa da. Mnogo će mu manje vremena trebati da samo poređa i izvadi sudove.  :lol:

Dacko

A ne, kad mašina svečano uđe u naš dom, lično ću ih ređati i vaditi. :mrgreen:

Irena Adler

Šta da ti kažem, bolji si čovek (žena) od mene. :)

Plut

@Dacko
Ali i tada moraš neko vreme provesti u pripremi pranja (čišćenju tanjira, ispiranju, slaganju i sl.). Nemoj se pre vremena izletati. Prvo da vidiš kako to funkcioniše pa onda pucaj. znaika
Da, drvo nikako ne stavljati u mašinu, kažu ni kristal (probala i od jednog pranja mu ništa nije bilo, ali samo od jednog), a ni tanjire sa oni zlatnim šarama (misli se valjda na one fensi). Takođe, skoro sve šare sa šolja su mi se oljuštile. Osim sa arkopala.

Dacko

Nemamo mi fensi tanjire, samo prosta bela keramika koja može u mikrotalasnu. A ovo sa šarama i šoljama mi se ne dopada, pa prosto neću ni da ih mećem tamo.

Sad kad sam se već izletela i muž pročitao, nema mi druge nego da ređam i vadim tanjire iz mašine, ali ne i da ih ispiram i šta sve ne, to uvek ima da radi onaj ko ne kuva – verujem u strogu podelu kućnih poslova kad god mi ide u korist. :)