• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta igram(o)

Started by cutter, 05-02-2009, 04:55:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

Hmmm... imam li snage za još jedanroguelike? Ja se sav snuždim kad poginem...

cutter

rouglajk je ol d rejdž, eno i team meat pravi jedan. smrti su nagle i brojne ali nakon nespretnog povlačenja u tesnac između dva razjarena bloba ostaje mešavina radosti i sete uzevši u obzir savladane prostorije, polomljene statue i vredne predmete uz pomoć horadričke kocke pretvorene u lutefisk i položene na oltar boga koji nije pomogao.

Father Jape

Ja sam se ponovo vratio u gaming formu, makar privremeno, pa prolazim kroz sredinu noughtiesa - neadnvo zavrsih Beyond Good and Evil, a sad planiram da probam NWN2: Mask of the Betrayer.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Father Jape

Jao, ovaj Dredmor je tako do jaaaaja!
Pored njega mi se NWN2 uopste ne igra. :lol:

Morningstar

Konacno sam se odvazio da uzmem godinu dana PSN+, racunam da cu za tih 15 meseci (daju 3 meseca gratis) uspeti da ustedim bar iznos pretplate preko raznih popusta. Na stranu to, svidja mi se zlatan plusic pored mog imena. Mislim da je to fer kompenzacija za ostale neuspehe u zivotu.
sve price su Anansijeve.

Father Jape

Bio sam ubedjen da sam kacio, ali izgleda da nisam, sjajan NY Times clanak o Dwarf Fortressu i njegovim tvorcima:

http://www.nytimes.com/2011/07/24/magazine/the-brilliance-of-dwarf-fortress.html?_r=3&pagewanted=1

Son of Man

Raja, jel ima neka igra bar priblizna Plants vs. Zombies, evo keva kuka, presla celu i sad krizira, ajmo za kevu !  :|

mac

Mislim da igra ne mora da ima tu logiku, nego samo da je jednostavna na početku i postepeno sve izazovnija, ali može keva da me ispravi ako grešim. U svakom slučaju, tu su Luxor, Zuma, i Hammer Heads.

cutter

Tower Defense je pojam koji se traži. Bojim se da su najuspeliji PvZ klonovi pravljeni za druge, mobilnije platforme ali dosta je da ukucaš pomenute reči u srč i ispašće opscen broj fleš igara sa istim konceptom. Uz to, Defense Grid je verovatno suviše razrađen koncept pa bih ja preporučio npr Swords & Soldiers.

Josephine

Quote from: Son of Man on 02-08-2011, 15:37:41
Raja, jel ima neka igra bar priblizna Plants vs. Zombies, evo keva kuka, presla celu i sad krizira, ajmo za kevu !  :|

I moja isto. :)

Josephine

Brave Dwarves.  :mrgreen:

Josephine

Quote from: D. on 02-08-2011, 18:37:59
Brave Dwarves.  :mrgreen:

U stvari, nisu loši ovi patuljci. S vremena na vreme, kada mi je dosta svega, i kada samo hoću da ne mislim ni o čemu, volim da odigram dobru retro platformu.

Igrač bira jednog od dva patuljka na raspolaganju (jedan je ratnik, drugi čarobnjak) kako bi svet spasio od zla. Prosta priča, prosta igra. Desetak komada oružja na raspolaganju, koje se "puni" skupljanjem određenih boja dragog kamenja. Skuplja se tu i neka hrana, zlatnici, životi; sređuju se neprijatelji (crvi, kosturi, šišmiši) koji se, svi odreda, regenerišu.

Onako, za odmaranje je super. Bez trzavica (tipa: neko mi iskače sa strane), bez kočenja (tipa: ne mogu da pređem nivo ili rešim mozgalicu) - teče.

Preporuka. :)

Petronije

Ja sam poptuno odusevljen ovom igrom, koja je teska impresivnih 70-tak megabajta. Obavezno, ali obavezno svi da probaju :mrgreen:

Limbo Videogame Preview [HD]

Arm the Homeless

Josephine

Uuuu, sjajno izgleda. Ovaj pauk je brrrr.

Meho Krljic

Ja sam kupio Limbo još prošle nedelje, ali igrao sam još ranije pirata na Xboxu. Voistinu drugačija  igra.

Father Jape

John vs. Kieron o Limbu:

http://www.rockpapershotgun.com/2011/08/04/john-and-kieron-argue-about-limbo

:lol:
Divno je sto John optuzuje Kierona da je wuss.

kikec

http://armorgames.com/play/12141/kingdom-rush

toplo preporučam. flash online igra godine.
napravite si besplatan account na armor gamesu, nemojte brisati cache i internet history kako nebi pobrisali vaš save games... i uživajte! predobro!
signature

Meho Krljic

Moram da potvrdim da je El Shaddai prilično impresivan. Mislim, načelno jednostavna igra koja pak plijeni vizuelnim dizajnom i čvrsto dizajniranom kombinacijom borbe i platformašenja. Pominju se Okami i Devil May Cry i to ne bez vraga. Demo je kratak ali sladak, čekam celu igru

Gamespot: El Shaddai: Ascension of the Metatron Hands-on Preview

Meho Krljic

Uuuu, Dungeons of Dredmor je opasna navlaka.  :shock: :shock: :shock:

Father Jape

Upravo ga igram. :lol:

EDIT: Hm, sta se radi sa svim ovim lootom u igri? Mislim znam kako da ga prodam prodavcu, ali kako sve to tegliti po mapi? Inventar je premali, jel postoji nesto tipa dodatnih containera, ili...?

Tex Murphy

Počeo prije nekoliko dana DREAMFALL: THE LONGEST JOURNEY.
Priča - bar sudeći po početku, obećava nešto jednako dobro kao prvi dio. Opet kao i ranije, tu je nenormalna količina nepotrebnog dijaloga, ali dobro, nije toliko strašno.
Nažalost, ostalo nije na nivou. Upravljački sistem je potpuno kretenski i samo pravi probleme, a kamera se namjerno postavlja u najgori mogući položaj. Grafika je naravno 3D, što je kretenizam, jer iako su lokacije sjajno dizajnirane, to sve izgleda nekako isprano i beživotno, kao kod SVIH 3D igara. Zbog pomenutog užasnog upravljačkog sistema igranje je prava mora (mada se čovjek s vremenom i na to navikne, otprilike kao na zubobolju), a najveći crnjak je što su ubacili i AKCIJU, tj. makljažu, koja je takođe užasno riješena.
Gejmplej je dodatno zatupljen, sudeći prema početku igra te bukvalno vodi za ruku, u svakom trenutku jasno je naznačeno gdje treba da se ide (što zapravo nije loše, jer je vrlo teško snaći se, bar na početku - kaže vam neko da se nađete u kafiću tom-i-tom, a blagog pojma nemate gdje se to nalazi, niti ima kakva mapa) i šta treba da se radi. Zagonetke za sada malobrojne i jednostavne, ali vidjećemo poslije.
Sve u svemu - ovo je zahvaljujući zanimljivoj priči igra koja definitivno grabi igrača i tjera ga da je završi, ali kvalitetom nije ni blizu Longest Journeyu, koji je koristio P&C sistem (nešto najbolje u istoriji igara) i imao odlično odmjerenu težinu. A i statične 2D lokacije mi se više sviđaju od ovoga.
Inače, tek sam na trećem poglavlju, sad je na redu putovanje u Njuport i sastanak sa Čarlijem, a onda (pretpostavljam) i sa ostalim Ejprilinim prijateljima. Baš me zanima šta je u međuvremenu bilo s Emom, kao i sa Fionom i onom njenom curom.
Igrom slučaja, Dreamfall se dešava deset godina nakon TLJ, a taman otprilike toliko vremena je proteklo kako sam ja igrao TLJ.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Father Jape

Otprilike tako ce ti ostati do kraja. Prica vredi i dobra je do kraja, a 'gejmpleja', tj. 'zagonetki' jedva da ima i sve su lake, koliko se ja secam.

Tex Murphy

Nije da se žalim na to. Toliko mnogo dobrih igara, a tako malo vremena.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

cutter

Quote from: Father Jape on 14-08-2011, 23:54:17
EDIT: Hm, sta se radi sa svim ovim lootom u igri? Mislim znam kako da ga prodam prodavcu, ali kako sve to tegliti po mapi? Inventar je premali, jel postoji nesto tipa dodatnih containera, ili...?

Pretvaraj ga u lutefisk pomoću horadričke lutefisk kocke i prinosi ga oltaru Boga lutefiska. Lutefisk.

Father Jape

Hteo sam precizirati - sta ako su to crafting itemsi koje ne bih da prodajem, a ni pretvaram u lutefiske. Ali izgleda da sam nasao resenje: moguce ih je storovati u ekranu za pravljenje. Tad nestanu iz inventara a jos nisu potroseni, sve dok ne kliknes create/smith ili kako vec.

Father Jape

Hah, krenuh da upalim Dungeons of Dredmor, kad me Steam obavestava da ga i Meho upravo igra. :lol:

Kakvog lika furas?

Meho Krljic

Pa, ja sam odigrao četiri partije, uglavnom sa likovima koji su jaki na željezu i imaju malo magijske podloge. Uglavnom sam samo stizao do drugog nivoa.

mac

E, moram da se pohvalim. Stigao sam u NetHacku do portala za Quest. Ne znam da li je iko ovde igrao NetHack, ali meni je ovo najbolji rezultat do sada. Osećam se toliko jako da samo sam sebe mogu nekom glupošću da sjebem (što u NetHacku obično i biva).

Father Jape

Aaaargh, umreo mi je lik. Mislim to mi je prvi sa kojim sam iole odmakao (i.e. sredina drugog nivoa), i znao sam da se igram sa zivotom kad sam otvorio monster zoo, ali sam uspeo da pobijem vecinu i ostalima pobegnem... kad me je u cosak uterala neka mumija. <_<
Inace, s tim likom je islo bas glatko; potpuno sam zanemario magiju, isao na mac, oklop, dodge, assassin, i sve ubijao prilicno glatko.

Ygg

Quote from: mac on 15-08-2011, 12:16:27
Ne znam da li je iko ovde igrao NetHack...

Nisam igrao, ali igra djeluje zanimljivo. Koju verziju igraš? Jel ovu?
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

mac

Da, v3.4.3 iz 2007. je najnovija. Evo i mene, viteza Maca, sa vernim šarcem (koga stalno moraš da hraniš voćem da bi ti ostao veran) na prvom Sokoban nivou (standardna baza operacija kad se očisti od stena).

Na početku igre problem je hrana, ali rano sam našao ring of slow digestion kao i sink (služi za identifikaciju prstenova, uz cenu da taj prsten izgubiš, osim ako je upravo ring of slow digestion). Probaj da odigraš par puta bez nade da ćeš sići do 7. sprata, čisto da stekneš sliku, a kad kreneš ozbiljno da proučavaš stvari konsultuj stari ili novi wiki.

Meho Krljic

Evo novog Gubljenja Nevinosti. Danas samo daunloudabilne igre za 3DS. Super Mario Land, Donkey Kong, Kirby's Dream Land, Double Dragon, Mighty Flip Champs.

cutter

Poučno. Ambasadore

cutter

Proveo sam četrdesetak minuta razgledajući svet Bastiona, dugo (skoro mesec dana posle XBLA ukazivanja!) očekivanog naslova koji je eto izvoleo doći na PC. Razume se da su walkthroughzi davno otkrili osnovne čari igre ali je bitno videti kako sve to funkcioniše u praksi. Ekipa iza Supergianta se razume u gimmick, ume da ga rastumači, konceptualno razloži i upotrebi pri dizajnu. Tačnije, Bastion je krcat elementima koji vešto odvlače pažnju i iako ne predstavljaju mehaničke bravure (glede same borbe), uvlače u priču i debelo oplemenjuju hack n smash koji se odvija na ekranu.

Dva takva elementa nose igru. Prvi je tle koje se generiše, gradivne ploče koje doleću negde odozdo i prave stazu po kojoj junak korača. Koliko sam mogao da vidim, na mnogim mestima je zapravo moguće pasti što povlači instant smrt, no ovo ne izgleda kao ikakva smetnja budući da se Kid iznova generiše u treptaju oka. Drugi element je narator, noarično-nikotinski glas koji se uredno javlja da isprati bitne momente u Kidovim putešestvijama, a posebno je efektno kada se kroz to provuče duhovita predestinacija, najava hrljenja ka neizbežnom sudaru sa avanturom. Mislim da je greška što je on zapravo i lik u igri, budući da bi u ulozi nevidljivog i omnipotentnog glasa sudbine nosio mnogo veći patos.

Ne mogu reći da sam fan grafičkog stila, koji bi se možda mogao opisati kao manga crtež persijskih bazara i bašti sa daškom stimpanka, ali ne mogu ni poreći da takav kaleidoskopski mozaik odskače od uobičajenih grafičkih pristupa žanru. Frejmaža pri samoj akciji nije najsjajnija što se posebno vidi pri baratanju težim/sporijim oružjima i sred sve lepršavosti igra na momente deluje kabasto. Efektno baratanje inventarom zahteva mnogo poseta radnjama koje postoje na mapi, i koje se uostalom mogu i moraju graditi u samom Bastionu koji je zapravo čvorište sa koga se poleće & dolazi do elegantne, mape preko koje se Kid skroluje, tačnije leti i na kojoj se pojavljuju nova mesta za istražiti. Paralelno se otključavaju kratki fragmenti priče – opet, tu naratorovom konfučijanskom liku mora da se priđe čime mu se oduzima inicijativa da to kao glas neopterećen telesnim saopšti kada mu je volja.

Preporuka, dakako, ovo je već sad solidna referenca u istoriji žanra i primer kako se sa manjim sredstvima može uraditi dobar koncept. Koncentrovati kvalitet, takoreći.

Father Jape

Meni je zanimljivo sto su uopste uzimali takav, sto ti rece noaricno-nikotinski glas za naratora ovakve igre. Mislim kombinacija takvog glasa i ovakvog vizuelnog stila je u najmanju ruku nesvakidasnja.

Meho Krljic

Ja sam instalirao Bastion ali na kraju nisam stigao da ga igram. Nisam stigao ni Limbo da nastavim iako me ovih dana opseda... Morao sam da pripremam novu kolumnu za UPPS... Dakle, danas ako stignem isprobaću Bastion. A popodne stiže i From Dust... Jebote, treba stići (i utjeći).

cutter

Da, postoji između bajkovitosti sveta i hrapave naracije postoji izvestan kontrast, kao ciničniji trejler za high fantasy uradak protegnut celom dužinom trajanja (premda sporadično; ja bih voleo da još više melje). Naravno to mu samo dodaje na dubini i po tome i najviše štrči u trenutnoj žanrovskoj ponudi, mnogo više nego po vizuelnom stilu koji je primarno manga ali suštinski prevučen multi-kultijem što se da naslutiti po timu: http://supergiantgames.com/?page_id=2

Međutim s obzirom da narator brzo dobije ime i telo, tu mi već postoji negativan kontrast:

(vitalni starac što širi ruke, ofkors)

Father Jape

Postajem razmazen. Skinuo sam piratski Bastion i nije hteo da radi, pa sam morao da ga obrisem i trazim drugi rip. I to je pocelo da me smara. Tacno vidim sebe kako se zaposljavam i kupujem originale preko Stima. Uzasno. Izdacu komunizam.

Meho Krljic

Komunizam očigledno svako shvata kako mu odgovara.  :lol:

Bastion mi preko Stima divno radi i vrlo je šarmantan.

From Dust, pak... zažalio sam što sam ga kupio po punoj ceni. Em me je Ubisoft promptno silovao svojim Uplay glupostima, em je igra seckala i krešovala i ponašala se divlje neoptimizovano. Pošto sam posle otišao na posao ne znam još mogu li da stvari malo popravim čačkanjem po setinzima, ali... samo zato što sam heto da ispoštujem Chachija osećam se kao da sam ispao magare...

U drugim vestima, skinuo sam Deus Ex Human Revolution za Xbox 360 pa ću ga bože zdravlje isprobati popodne...

Father Jape

Cek, stoj, polako. Zar to ne izlazi tek za nekoliko dana?!

Meho Krljic

Hjumen Revolušn? Da, izlazi, ali Xbox 360 igre obično leakuju koji dan ranije.

cutter

Ja nisam zažalio što sam se upustio u baktanje sa Ubijevim groznim Game Launcherom (Chahijeve Another World slave radi podneo sam to), ali From Dust ne deluje kao igra koja zavređuje onoliku hvalu. Vredi je videti, pre svega zbog primordijalne mase ostrva od peska i kamena iz koga pršti lava i koje prska cunami, na kome žive crnci i na koje je neko posadio džinovske toteme koji probiju vegetaciju. Igrač, odnosno božanski Dah odnosno ružna žuto crna pikselizovana zmija je uslužni rob plemena evolucionog stepena nešto iznad Leminga, vrlo ograničenog kapaciteta kada je reč o teraformiranju.

Prenosni kapacitet je ograničen, odnosno Dah pesak/vodu usisava i podiže u vazduh levim klikom, do određenog kapaciteta a zatim je ispušta desnim. Ovaj proces nije lišen šarma zbog pomenute hirovitosti cele te kopnene mase ali u suštini se može opisati kao pokušaj pravljenja dvorca od peska u plićaku koji neprestano rastapa ono što se nanese lopaticom i kanticom male zapremine. Gledanje kako se pesak prosipa u vodu i zatim razlaže ili voda zagrabi i baci negde gde ne smeta toliko ne nosi dugotrajnu fascinaciju. Ne pomaže ni to što je ceo proces dosta spor, što mehanički ima smisla s obzirom da postoji vremensko ograničenje pa mnoge akcije valja tempirati, ali na kraju ispada da Dah pre svega usisava, ne grabi, a onda to što je pokupio sipi na kašičicu. Možda kasnije postane bolje, ali ne vidim da novi momenti poput vatre, požara mogu bitno iskupiti ovako jednostavan pristup ideji više sile.

cutter

Inače pojavio se Xenoblade još prekjuče valjda a Hjuman Revolušn će naravno biti hit, što je solidno zasluženo - Splinter Cell sreće inventar iz Deus Exa, highlightovanje objekata ne samo da ne smeta već je i nužno jer se usled jasno profilisanog grafičko-žutog stila (dobrog!) predmeti ne mogu jasno odeliti od kancelarija. Imam dve bitne zamerke (pomenuh ih Mehmetu u nekoj prepisci), prva je UŽASAN sistem koji nastupa nakon što se ugradi harizma-implant (koji valjda radi na bazi feromona ili čega već) gde se dobijaju alpha-beta-omega skale u dijalogu koje svako malo zatrepere pa to mora netremice da se motri i računa koliko treptaja je gde bilo da bi se odabrala prava opcija. Istinski horor, a nešto ne verujem da su ga izbacili. I na kraju leakovanog sadržaja, koji su isprobali samo pravi kiborzi postoji jedna Guntherolika borba koja verovatno ne može da se izbegne s obzirom na količinu oružja koje je neko ostavio u sobi gde se odvija. Ass Creed finišeri/stelt kilovi su jezivi ali ne moraju da se koriste... sem kad nestane municije pa može i da se smetne s uma da postoje.

I da, sistem ulaženja u ventilacione kanale retko je gladak i udoban. Premda je sa arhitekturalnog stanovišta malo čudno da su high-security zgrade premrežene takvim sistemom i da se četvrtasti otvori od ~pola metra uzimaju zdravo za gotovo. To je baš retro. Kada bih bio baš naklonjen igri rekao bih da osnovni hub tj komadi grada u kome se radnja odvija po sistemu progresije podsećaju na segmentirani Los Anđeles iz Bloodlinesa.

Father Jape

Koliko se secam, oni iz PC Gamer UKja su imali pozitivne utiske glede tog harizma dijalog momenta.

U svakom slucaju, igrao sam malo Bastion, igracu ga jos, ali zasad... narator mi je uberlame, i potpuni turn off.

cutter

Ne znam koje su obrazloženje naveli, ali ako im je motrenje tri skale i brojenje titraja dobro dijaloško rešenje, onda stvarno. Nabiju to u stranu pa ni ne gledaš sagovornika.

Si for jorself:

Human Revolution BETA: Persuasion [Wayne Haas]

Meho Krljic

Quote from: Father Jape on 18-08-2011, 15:56:16
narator mi je uberlame, i potpuni turn off.

What is wrong with you??? Meni je narator kao parodija na, recimo Maksa Pejna i u tom smislu sjajno odrađuje poso.

Xenoblade skidam a Deus Ex upravo krećem da ubacim u Xbox 360.

cutter

Bastionov saundtrek RAZBIJA!!!!!!!!!!!

Father Jape

Da. Kao sto je u True Bloodu spica bolja od celog ostatka serije, ovde je slicno sa soundtrackom. -_-

Meho Krljic

Deus Ex Human Revolution, prvih pola sata je istovremeno dosta kao Deus Ex i nimalo kao Deus Ex.

Dosta je kao Deus Ex jer je u početku u pitanju šantavi šuter sa problematičnom grafikom. Nimalo kao Deus Ex jer je prva misija striktno hardwired, MORAŠ da pobiješ vojnike u njoj, nema ni tejkdaunova i čak ni melee udaraca. Nema inventara, nema skupljanja XP-a, nema ničega što bi sugerisalo da je ovo RPG.

Tek kasnije dolaze na red elementi izbora i skupljanje XP-a ali još nisam zagrizao dovoljno u drugu misiju da mogu da komentarišem. Ali narativ je dosta ozbiljno shvaćen i igra se trudi oko njega.