• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novosti iz sveta video-igara

Started by ridiculus, 25-04-2009, 05:53:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

Oh... upravo sam saznao da je još prošlog leta umro Paul Woakes, britanski programmer koji je bio važan deo gejmerske bedroom coding eksplozije osamdesetih godina. Woakes je bio jedan od osnivača Novagen Software  i autor nekoliko igara koje sam jako voleo. Prva od njih, Encounter, na Komodoru 64 je bio jedan od ranih primera brze akcione igre u prvom licu, čitavu deceniju pre Dooma. Bilo je i pre ovoga FPS-olikih igara, notabilno Battlezone, naravno, ali Encounter nije koristio vektorsku grafiku već vrlo napredno skaliranje sprajtova (godinama pre Segine Super Scaler tehnologije) i meni je za ono vreme bio potpuno novo iskustvo zbog visokog frejmrejta/ ogromne brzine kojom se sve to odvijalo. Onako kako su ljudi 1993. godine reagovali na Doom ja sam 1983. na Encounter.#nehvalimsesamokažem

https://www.youtube.com/watch?v=4CHN-usjFfE

Woakes je, međutim, kasnije prešao na vektorsku grafiku ali i mnogo ambiciozniji dizajn pa je Novagen postao poznat po igri Mercenary i njenim nastavcima. Mercenary je bio, recimo, kao Elite, samo malo kulji jer je kombinovao letenje sa hodanjem po površini planete, ulaženjem u zgrade itd. a zaplet je zahtevao od igrača da pobegne sa planete na kojoj se dve zaraćene frakcije bore jedna protiv druge i pružao mu mogućnost da odrađuje poslove za obe strane, trguje sa njima, krade vrednu robu itd. itd. i na kraju završi igru na jedan od nekoliko mogućih načina. Mercenary nikada nije postigao uspeh jednak Eliteu, ali je imao solidan legat i bio vrlo cenjen serijal osamdesetih godina... Woakes, eto, dugo godina nije radio u igračkim vodama pa kad je umro, niko mu nije napisao ni nekrolog. Čak ni Moby Games profil mu nije apdejtovan. Greota.

neomedjeni

neomedjeni

Battletech izlazi u aprilu, priorder stupio na snagu. Košta 40 evra.

https://www.paradoxplaza.com/battletech/BTBT01GSK-MASTER.html

Meho Krljic

Nintendo je noćas emitovao novi Direct i dobili smo gomilu najava. Veliki broj njih se odnosi na portove već postojećih igara na Switch (Undertale, Crash Bandicoot, South Park: The Fractured But Whole, Captain Toad Treasure Tracker (!!!!), Okami (!!!!!!!!!!!!!), Little Nightmares, te Smash Bros.) i 3DS (prvi Luigi's Mansion, Mario and Luigi: Bowser's Inside Story) ali su najavljene i neke novine i prikazan gejmplej nekih već najavljenih igara:

Splatoon 2 dobija plaćenu ekspanziju sa novom singl-plejer kampanjom:

https://youtu.be/jeuEcVZx0pc

Mario Tennis Aces izgleda odlično i može da se igra motion control metodom:

https://youtu.be/mMHT2vdWvpg

Travis Strikes Again: No More Heroes je ponudio prvi gejmplej trejler i.. pa, deluje primereno psihodelično:

https://youtu.be/LUSayp6dDwI

(Za Japan je najavljena i još gomilica igara koje ne znamo da li ćemo mi dobiti a uključuju SaGa Scarlet Grace i Phantasy Star Online 2: Cloud)

Meho Krljic

Dante u Monster Hunter: World? Oh, naravno, zašto pitate?

https://youtu.be/7T3FNz78zyk

Meho Krljic

Šanse da Epic ikada pomisli da se vrati pravljenju Unreal Tournament igara se očigledno asimptotski bliže nuli  :lol: :lol:

Teens And Teachers Say Fortnite Mobile Is Destroying Some Schools

Father Jape

Definitivno 1999. što se mene tiče.
(Listi bih dodao Imperialism 2 i SimCity 3000.)
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

neomedjeni

Kad smo kod izostavljenih naslova, 1998. ima i NFS 3, Sanitarium, Freespace, Might&Magiv VI, Battlezone, Riven i Zork.

I Descent to Undermountain.  :lol:

Meho Krljic

Quote from: neomedjeni on 03-04-2018, 10:11:42
Kad smo kod izostavljenih naslova, 1998. ima i (...) Zork.

Mora da mislite na 1980. godinu, druže Neomeđeni???

neomedjeni

Jok, ali jesam omašio godinu. Zork je iz 1997.

Naravno, u pitanju je onaj sa podnaslovom Grand Inquisitor.

Meho Krljic

Od ovog što ste nabrojali, samo Freespace i M&MVI se eventualno kandiduju za listu značajnih igara, tako da, to što ste fulali godinu za Zork nije jedini vaš greh.  :lol:

neomedjeni

Značajnih po uspehu koji su postigli ili po kvalitetu?

Svaki NFS je tih godina bio zakon, cenim da ni trojka nije izuzetak.

Sanitarium je kultna igra među avanturistima, koliko znam. Mislim, ja sam čuo za nju, a ja sam čovek koji zna za 5-6 avanturističkih igara.

Battlezone je fenmenalna igra koja je iz ko zna kog razloga flopnula, ali taj razlog nikako nije ležao u nedostatku genijalnosti u njenom dizajnu.

DoU je čedo Krisa SAvelonea.  :lol:

Meho Krljic

Važno je da niste pokušali da branite Riven, znači ima u vama još racionalnosti, to je dobro  :lol: :lol: :lol:

Sanitarium je meni vrlo simpatičan i drag ali... teško da se radi o značajnoj avanturističkoj igri. On je bio zanimljiv prevashodno tematski ali kao avantura je... prilično entry level.

Generalno, kad gledate retrospektive značajnih igara, ima raloga što se na njima ne pominje ni Sanitarium, ni NFS3 (mada, naravno, to je jer su u to vreme trkačke igra ipak cvetale na konzolama, PC je dobijao samo restlove), a ni remake Battlezonea iz 1998. godine. Mada je to zaista bila zanimljiva kombinacija žanrova.

дејан

после много размишљања...ипак је најбоља ратна година
...barcode never lies
FLA

neomedjeni

Ovo me je podsetilo da bih mogao da potražim Battlezone na netu i konačno ga pređem. Za neke stvari nikad nije kasno i tako to.

Naravno, prvo treba posvetiti još oko 300 sati Wizardryju VI-VIII.  :cry:

Father Jape

Quote from: Meho Krljic on 03-04-2018, 10:46:46
Sanitarium je meni vrlo simpatičan i drag ali... teško da se radi o značajnoj avanturističkoj igri. On je bio zanimljiv prevashodno tematski ali kao avantura je... prilično entry level.

Možda... ali recimo ja znam osobu koja je ove godine uz slast odigrala Sanitarium, a kad je izašao verovatno je u pelenama još bila. Hoću reći, nije sasvim zaboravljena igra.

Meho Krljic

Ma, nije, nije, pa i Harvester i ja smo ga igrali nedavno. Nije ni loša igra, samo ne spada u neke kamenove-međaše, mislim.

Meho Krljic

Da, greota, to nam je zaista bio jedini izvor informacija na tu temu. Šteta.

Tex Murphy

(ре: Санитариум) Да, колега Мехо и ја смо ту игру играли скоро у исто вријеме и утисци нам се углавном поклапају. Игра свакако вриједна играња због атмосфере и необичног сценарија, али чисто из авантуристичке тачке гледишта, због врло поједностављеног гејмплеја и преисцјепкане приче, не може да се говори о неком ултракласику (свакако не реда величине рецимо Манки Ајленда или Габријела Најта или Лонгест Џрнија). Међутим, ваља нагласити да је можда управо то мотивација више онима који иначе не воле п&ц авантуре да пробају ту игру, јер је могућност заглављивања практично непостојећа.

Што се година тиче, рекао бих да је деведес трећа била прилично heavy. 7th Guest, Myst, Eric the Unready*, The Incredible Machine, Lemmings 2, The Lost Vikings, Pirates! Gold, Syndicate, Privateer, X-Wing, Lure of the Temptress*...

* Знам да ће мало ко ове игре назвати врло значајним, али то су савршено беспријекорне авантуре чији сам квалитет спреман да браним на било ком суду.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Tex Murphy

Ах, гле, сад тек одем да видим чланак и видим да су споменули деведес трећу :-)
Genetski četnik

Tex Murphy

Quote from: Meho Krljic on 12-04-2018, 06:10:30
Kad smo već kod Mysta:

The entire Myst series will be re-released for Windows 10

То ми ради, ба! Можда чак и набавим проклети Њиндоњс 10.
Genetski četnik

Meho Krljic

Hm, mislim da Sega ne može da računa na fetišističko uzbuđenje koje sa svojim mini konzolama izaziva Nintendo. Mislim, da se ne zaboravi, Sega već ima na tržištu nešto slično, sa osamdesetjednom igrom.

Father Jape

neomedjeni

https://www.b92.net/tehnopolis/gejming.php?yyyy=2018&mm=04&nav_id=1382937

Bili Mičel, rekorder u arkadnim igrama Donkey Kong i Pac-Man, ostao je bez svojih titula nakon što je ustanovljeno da je igre igrao putem emulatora.

Meho Krljic

"Ustanovljeno" je prejaka reč, recimo da postoje jake indikacije da je tako.

Naravno, Mičel sve poriče i tvrdi da će dokazati da je legitiman:

Quote"I've been asked to address things that are recently in the media. The fact of the matter is, now there's a true professional due diligence being done to investigate things that happened as far [back] as 35 years ago.
"In a professional manner, not in a shock-jock mentality designed to create hits, we will show that everything that has been done - everything was done - professionally, according to the rules, according to the scoreboard, [and] the integrity that was set up. Not 2014-forward by the current regime, who wants to reach back 35 years.
"Everything will be transparent. Everything will be available. I wish I had it in my hands right now, I wish I could hand it to you. But it's taken a considerable amount of time. Witnesses, documents, everything will be made available to you. Nothing will be withheld. You absolutely have my commitment to that. We've been at this since 1982, and it's not gonna stop now."

Da, ni meni nije sasvim jasno šta hoće da kaže...

Calavera

i dalje mi je tesko da poverujem da nintendo prodaje nabudzene kartonske kutije kao poslednji krik tehnike  :lol:  za par godina:

salim se ja malo, naravno, ovo deluje genijalno. da imam switch, ozbiljno bih razmislio o kupovini.

Meho Krljic

Father Jape

Father Jape

Calavera

izgleda da je meer relativno usamljen u kritikama, na metacriticu se battletech drzi na solidnih 85.

Meho Krljic

Nintendo has a new president                                 

Kimišima se zadržao na čelu firme najkraće, ali uvek je i bila ideja da on samo pričuva kuću dok se ne stabilizuju. Kad vidimo ove rezultate, možemo da kažemo da su se ozbiljno stabilizovali:

https://www.eurogamer.net/articles/2018-04-26-super-mario-odyssey-passes-10m-sales-milestone

Calavera

slay the spire od juce ima i treceg lika (koji naravno ima i sopstveni spil karata, tako da igra sad po mojoj proceni nudi 50% vise gameplaya  :lol: ):

https://www.rockpapershotgun.com/2018/04/27/slay-the-spire-third-character-now-in-beta

ovo mi je prva igra koju pratim kroz early access, i iskustvo je zaista odlicno. developeri svakog cetvrtka izbacuju nove apdejte (plus jos gomilu qol mini-apdejta tokom nedelje), i fascinantno je videti kako igra konstantno postaje sve bolja i bolja. otkako sam prosli put ispisao par reci o njemu, slay the spire je dodao ultra-teski ascension mod, daily challenge, pregrst statistika, milion poboljsanja vezanih za balans, i sad ovog treceg lika. uz into the breach, meni je ovo najbolja igra koja je izasla ove godine!

Berserker

Quote from: Calavera on 27-04-2018, 17:22:00
slay the spire od juce ima i treceg lika (koji naravno ima i sopstveni spil karata, tako da igra sad po mojoj proceni nudi 50% vise gameplaya  :lol: ):

https://www.rockpapershotgun.com/2018/04/27/slay-the-spire-third-character-now-in-beta

ovo mi je prva igra koju pratim kroz early access, i iskustvo je zaista odlicno. developeri svakog cetvrtka izbacuju nove apdejte (plus jos gomilu qol mini-apdejta tokom nedelje), i fascinantno je videti kako igra konstantno postaje sve bolja i bolja. otkako sam prosli put ispisao par reci o njemu, slay the spire je dodao ultra-teski ascension mod, daily challenge, pregrst statistika, milion poboljsanja vezanih za balans, i sad ovog treceg lika. uz into the breach, meni je ovo najbolja igra koja je izasla ove godine!

Spominjanje Into the breach u istoj rečenici sa nekom drugom igrom za mene je apsolutna indikacija da potonju treba probati. Posle zaista užasavajuće količine sati utrošene u Into the breach (u suštini igrao sam samo nju do pre nedelju dana), Slay the spire mi je odlično legao. Iako tematski i mehanički nema neke veze sa Into the breach, Slay the spire pruža vrlo slično zadovoljstvo, uz nešto više random luck faktora koji su potpuno u skladu sa njegovim roguelike karakterom. Suština obe igre je da pružaju kratke i dinamične partije, sa dosta preokreta i zabave.  Imam dovoljno iskustva u kartičnim igrama da skinem kapu autorima za odlično izbalansiranu igru, koju uz to usavršavaju svakog dana. Doduše, još se premišljam dal da keširam novce za original, a u medjuvremenu igram pirateriju (najnovija verzija koju sam skinuo je od 30.4.2018.). Žao mi je jedino što nisam nahvatao verziju sa otključanim trećim likom (mada bi u ovoj verziji koju imam trebalo već da bude prisutan), jer sam već otključao sve dostupne karte sa prva dva lika, i trenutno mi ispunjava vreme rešavanje ultra zabavnih daily challenge-a. Tek danas sam provalio da su za razliku od klasične igre (koja je true roguelike, dakle random mapa/encounters/loot), Daily challenges potpuno predefinisani, uključujući globalnu mapu, mobove i sve dropove, od relica do karata. To znači da ih rešavate više kao logički problem, isprobavate različita rešenja za predefinisane borbe i protivnike, tražeći optimalnu putanju kojom ćete se probiti do krajnjih boseva i pokupiti usput što više karata i artefakata. Daily challenges skoro potpuno eliminišu luck faktor (mada i dalje postoje odstupanja jer imate veći izbor karata za špil) i na taj način ovaj roguelike naslov prebacuju u domen taktičih igara (što mi daleko više prija). Naravno, glavni mod igre ostaje klasičan random run, tako da roguelike čistunci nemaju zbog čega da kukaju. Hvala drugu Calaveri što mi je skrenuo pažnju na ovaj naslov!

Calavera

istina je da slay the spire u velikoj meri zavisi od tog random faktora (kao uostalom i gotovo sve igre s kartama), ali treba napomenuti da ce se vest igrac gotovo uvek prilagoditi situaciji i naci nacina da uspesno stigne do kraja. uostalom, ima ljudi koji i na ascension 15 modu vezuju po 5-10 pobeda, a to je po mojoj proceni duplo teze od ovog standardnog moda  :lol:  ja sam trenutno na nekih 40% uspesnosti s ironcladom i (izuzetno zabavnim) defectom i na oko 30% sa silentom, a svakog dana naucim nesto sto ce mi pomoci da prezivim u buducim prelasicma. ono sto je sjajno kod ove igre je sto za poraze prilicno retko krivim srecu, a u dosta situacija sam sposoban i da lociram tacan trenutak kad sam unistio prelazak uzimanjem pogresne karte ili biranjem loseg puta.

inace, ako nekog zanima svetski rekord u sts speedrunu, on trenutno iznosi vise nego pristojnih 5 minuta:

https://www.youtube.com/watch?v=mWWCh0JIGsc