• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Slobodna Vojvodina

Started by pokojni Steva, 11-09-2010, 11:28:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Barbarin

Ko kaže da nisam Vojvođanin, trebo si da budeš na popisu pa da vidiš. A ja sam ono šta smatram da jesam i onako kako se osećam.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Skalar

Ма ко ти брани да се осећаш. Само ме интересује колико има Мађара, Хрвата, Словака и осталих не-Срба да су се на попису изјаснили као Војвођани, а не као припадници матичне националне мањине, илити националне заједнице? Само се Срби изјашњавају као Војвођани, други неће. Али, то је српска трагедија одавно - чим су српске трупе Дунав прешле, почело је "војвођевање", не датира то од Смрде Чанковог старца и Крунића Јогурташа.
Пиво и ћевапи спајају људе.

Josephine

Ovaj, i ja sam iz Vojvodine. I podržavam (veću) autonomiju sve dok je aktuelan ovaj "maćehinski" odnos prema njoj.

Skalar

Ма нико нема ништа против аутономије, све док она није пут ка одцепљењу. А чињеница је да садашњу аутономију користе само као оружје уцене према Београду, са циљем приближавања ка моменту покушаја одцепљења. Може Чанак три дана причати да није за одцепљење, да није за Војводину републику, кад ми сви знамо да лаже и да једва чека одцепљење.
Слажем се да постоји маћехински однос Београда према Војводини и да треба више средстава да се врати у покрајину. То је бар лако израчунати, колико процената уложиш у заједничку касу, сразмерно томе повучеш и назад за своје потребе. Но, треба се запитати да ли државни врх, а зна се на ког хермафордита конкретно мислим, намерно не води државну политику маћехинства према Војводини, са циљем јачања и дувања у једра оних снага које желе Војводину видети ван Србије?

marlowe

Vojvodina je relikt prošlosti koji nema uporište u realnom životu.
Realni život nam svakodnevno pokazuje da je pola Beograda u Vojvodini, i pola Vojvodine u Beogradu (ako i ne živi tamo, onda ide na posao, trguje, školuje se i leči).
AP je skup aparat koji ne služi ničemu. Ono što je potrebno je drugačija regionalna podela gde niko neće siliti Pančevce i Vrščane pod Novi Sad, niti veštački vezivati Sremsku Mitrovicu za Suboticu, a razdvajati Pazove od Beograda.
To je nemoguće, a uz to je i skupo i glupo.
Zato se u poslednje vreme i formira Sremska privredna komora, Banatsko društvo književnika, poslovni trougao "Zrenjanin, Pančevo, Vršac", Pokret Napred Banat, itd.
Da ne govorim da sam Novi Sad sve više trpi od ovog glupavog AP mastodonta.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Josephine

Quote from: marlowe on 26-04-2012, 01:44:17
gde niko neće siliti Pančevce i Vrščane pod Novi Sad,

... i Vrščane pod Pančevo.

Džek

Skalare, dokle više tog sranja? Nemoj me pogrešno kontati, al' normalnom čoveku se jebe više za ta pitanja. Nek' se Vojvodina i pripoji austriji, ili germanlendu, hungariji ili albaniji... pobogu, kontam da smo ovde nekako svi jednaki, dokle više seperacije i na kurac distanciranja od Janeza i Pišti?

Jebote, ja sam ne znam šta sam po tim vašim kontovima. Čale pokojni slovenac, mama srpkinja, odrastao u švapskoj (otišli tamo baš zbog toga, pobegli od rodbine koja se protivila tom braku, mešovitom) vrnuli se za Sarajveo, kao multietničko, dao u JNA zakletvu Titu (svi redom zaboravili ono za šta su se kleli, tako da ne verujem nikome) i sada dođoš ovde u NS pa trpim razne prozivke tipa "izbeglica, kuferaš i bosančeros?"

I opet mi serviraju barikade, fantomke i pušku? Ovaj guzonja laje na onog, ovaj sere onom a debelo krme Čanak ponavlja "dobro jutro vojvođani, doviđenja dođoši?"

Alo brate, ja prvo odmerim lice, pa telo, pa napravim 3D projekciju. Svidi mi se, pa onda pitam iz kurtoazije kako se zoveš, lutkice. Kad kaže mađarsko ime, ja zamišljam kako mi sprema gulaš, kad veli srpsko, kontam zna li jufku za pitu saviti a ako ima neko egzotično -sreći mojoj nema kraja.

Dokle se vi ljudi mislite baviti lokal patriotizmom?

U americi, koju nikako ne gotivim, jerbo su nas tukli sve u 16, kada dođe rednek papak iz misisipija u NY, niko ga ne gleda ko je i šta je i odakle su njegovi, nego koliko može raditi i koliko je sposoban.  Svi su oni ameri.

A ovde, na tako malom prostoru, gde svi delimo jedan od najbogatijih jezika na svetu, pravimo barikade u svojim tintarama. lokal barikade u okrugu jebenih 200 km.

Što me naročito brine i sekira je to što ovde, na ovom sajtu, koji je najveći forum fantastike na balkanu, znači ovde smo da pretresamo žanr u svim segmentima, opet pravimo nekakve sulude distance ovim topikom.

Bez veze. Jebe se meni za sve to. Jeste mi žao Kosova, žao mi što pod višom silom moramo prepustiti šipcima da seru po našim svetinjama, al' to nam je šta nam je. Žao mi i republike Srpske za koju sam jeo govna debele 3 godine. Bio željan da se najedem kao čovek, željan cigarete.

To je meni moja borba dala, a daće i vama vaša ako nastavite sa tim sranjima.
Nama neće bit' bolje, sigurno, ma ko da dođe na vlast.

Jedan je život, ne tračimo ga na neki suludi inat pod okriljem patriotizma, jer pod tim okriljem samo ćemo da najebemo i to debelo. Ne mislim na puškaranje i ne dao bog nasilja, nego same tranzicije i ostalih sranja koje ista nosi.

Ja rekoh, a vi kako želite. Moj kont je da se ovde može krkati i gulaš i dobra bosnian pita.

:)
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Stipan

Quote from: marlowe on 26-04-2012, 01:44:17
Vojvodina je relikt prošlosti koji nema uporište u realnom životu.

Dobro rečeno. Vojvodini je vreme da krene napred.

A vi uživajte u vašim malim balkanskim snovima.

Stipan

Anomander Rejk

Da ti nije ,, Balkanca '' Nikole Tesle, sad bi pisao pod svećom, a ne kuckao po kompu .
Tajno pišem zbirke po kućama...

Stipan

I Nikola je morao da ode u Ameriku, da bi nešto uradio.
Da je ostao di je bio sad bi ceo svet pisao pod svećom, a ne kuckao po kompu .

Elem, ko god se Sirbistana dovatio pre ili kasnije je nešto ovako otpevao:

KOG SAM ĐAVOLA TRAŽIO U TEBI - GRIVA (1983)

scallop

Quote from: D. on 26-04-2012, 00:52:29
Quote from: Truman on 26-04-2012, 00:06:55
historijsko Ne, mislim da bi bilo sasvim razumno za Vojvođane da se distanciraju od majčice Srbije i svoje blagostanje potraže tamo gde ga i ima.

Srbija nije "majka" Vojvodini, jer čim postoji roditeljski odnos - neko je u podređenom položaju, tretiran kao dete. I sigurno si mislio da kažeš "nerazumno"?  8)

Truman je zaboravio jednu zapetu. Dalje, nije pomenuo "Vojvodinu" nego "Vojvođane". Trebalo bi zabraniti, onima koji ne znaju da pišu i čitaju, političarenje.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

marlowe

Novi Sad sve vise propada kako je opterecen nametnutom APV administracijom, u sve je gorim odnosima kako sa Sremom i Banatom, bogami sve vise i sa tom Suboticom.
U isto vreme jedan Kragujevac koji nema slicna opterecenja gura dalje i bice sve vise segmenata u kom ce prestizati Novi Sad.
Ja, kao starosedelac, hocu novosadski region. Banacani su vec zatrazili svoj - Srednji, sa Zrenjaninom kao centrom, (Pančevo je i tako Beograd - 90% Pančevaca ide na posao svaki dan u Bg), Madjari traze severni koji bi obuhvatio sever Backe i Banata, a Srem je vec prakticno konstituisan.
I to nam nosi buducnost. Ostalo su budalaštine.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Stipan

Ko bre šljivi Novi Sad, mene zanima sever Bačke i nezavisnost, a vi vidite šta ćete.

Svak za sebe braćo!

marlowe

Upravo o tome i pričam.
Novi Sad je puno, puno sličniji Beogradu nego Subotici.
APV upravo i služi da bi se držao sever Bačke.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Stipan

Pa sad, naša pozicija ti je neka fantazija ujedinitelja iz 1918-te.

Pre toga nikad i nismo bili deo Srbije.

Plut

Pa sad, Novi Sad je sedište Južnobačkog regiona.

A što se tiče:
Quote from: Skalar on 26-04-2012, 01:19:03
Само ме интересује колико има Мађара, Хрвата, Словака и осталих не-Срба да су се на попису изјаснили као Војвођани, а не као припадници матичне националне мањине, илити националне заједнице? Само се Срби изјашњавају као Војвођани, други неће. Али, то је српска трагедија одавно - чим су српске трупе Дунав прешле, почело је "војвођевање", не датира то од Смрде Чанковог старца и Крунића Јогурташа.

A šta tebe briga ko se kako izjašnjava? Da li to treba da utiče na tvoj izbor? Ako je on Mađar onda ja e baš neću da budem Vojvođanin već Srbin. Izjašnjavaj se kako hožeš i pusti druge da urade to isto.

scallop

Quote from: Plut on 26-04-2012, 10:58:01

A što se tiče:
Само ме интересује колико има Мађара, Хрвата, Словака и осталих не-Срба да су се на попису изјаснили као Војвођани, а не као припадници матичне националне мањине, илити националне заједнице? Само се Срби изјашњавају као Војвођани, други неће. Али, то је српска трагедија одавно - чим су српске трупе Дунав прешле, почело је "војвођевање", не датира то од Смрде Чанковог старца и Крунића Јогурташа.

A šta tebe briga ko se kako izjašnjava? Da li to treba da utiče na tvoj izbor? Ako je on Mađar onda ja e baš neću da budem Vojvođanin već Srbin. Izjašnjavaj se kako hožeš i pusti druge da urade to isto.

A šta tebe briga ko se kako izjašnjava? Da li to treba da utiče na tvoj izbor?

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Savajat Erp

Ови Пречани само пизде нешто...скупите муда/јајнике и у се и у своје кљусе, држава/република/краљевина/итд ти неће ништа дати ако не створиш сам/а...
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Plut

Quote from: scallop on 26-04-2012, 11:19:18
Quote from: Plut on 26-04-2012, 10:58:01

A što se tiče:

A šta tebe briga ko se kako izjašnjava? Da li to treba da utiče na tvoj izbor?

A? :shock: Nije. Ne.

Father Jape

Da prekinemo malim muzičkim intermecom.

Računao sam, kad sam čuo prvi put Ukleti salaš, skorašnju pesmu Zbogom Brus Lija,  da je osnovna melodija bazirana na nekoj starijoj narodnoj pesmi. Pa oktrih nedavno instrumental pod nazivom Ciganski uranak:

Zbogom Brus Li - Ukleti Salas

Tamburaški Orkestar Mileta Nikolića - Ciganski Uranak
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Barbarin

Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Stipan

Quote from: Savajat Erp on 26-04-2012, 11:34:34
Ови Пречани само пизде нешто...скупите муда/јајнике и у се и у своје кљусе, држава/република/краљевина/итд ти неће ништа дати ако не створиш сам/а...

Tačno! Dakle na prestonicu braćo!

marlowe

Quote from: Stipan on 26-04-2012, 10:39:36
Pa sad, naša pozicija ti je neka fantazija ujedinitelja iz 1918-te.

Pre toga nikad i nismo bili deo Srbije.

Kako niste.
Pre toga ste bili deo Vojvodstva Srbije.
A pre toga Carstva Jovana Nenada.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Stipan

Jovan Nenad? Jbt, pa taj se na čelu svoje horde slučajno zatekao ovde kad su Turci iskrvavili pod Egerom.

I o kakvom ti to Vojvodstvu pričaš? Čega je to Subotica bila deo?

marlowe

Vojvodstvo Srbija.

Ništa nije slučajno.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Stipan

Bratac, Srbija je pre osamnaeste ono plavo, kakvo vojvodstvo, kakvi bakrači...

scallop

Kao i uvek, najglasniji su lajavi krelci. Ima i jedna karta kad je Pikolomini stigao do Skoplja. Tad smo svi bili Austrujanci. A, bogami, ima i ona Turska, kad smo svi bili Turci. A, ni srpske države nikad ranije bilo pre 1878.

pokojni Steva

Marlowe podjebava, pročito par stripova pa misli da je vreme vrtiti, kroz džep, levo preko desnog muda. Njemu je proterivanje ljudi iz Hrtkovaca bilo sasvim korektno, u smislu konačnog i poštenog srpsko-hrvatskog dogovora. Epa, ja neću dati da se to zaboravi, mojih najbližih je 1992. otud najureno, ček da saberem... ČETIR grane familije, sve najbliže sa materine strane. Situirani ljudi, na pamet im Hrvatska nije padala. Jedini greh - imamo nešto katoličke krvi. A, eno ga, taj što nam je krv "opoganio", satruno je već XY puta u nekoj jasenovačkoj jaruzi. Nije teo u ustaše, blago njemu, svetac. Moje su iz Hrtkovaca kalašnjikovima oterali. Jeste, dobili su kuće u Slatini. I batina. Heimat da više nikad ne osete.
Stipanu - ne seri, Vojvodstvo srpsko je činjenica. Toga se stidi samo glupan. Srpstva se stidi samo glupan. Vojvodina je narađena kad se još verovalo da to što smo mi svi Srbi, s jedne i s druge strane vode, znači nešto. Da nas braća neće pljačkati, da ćemo zajedno ispuniti zakletvu.
Sto godina je dovoljno, sad se SRPSTVO brani u Vojvodini, ne Srbiji. Mi Vojvođani znamo šta je SRPSTVO. Ja nemam prezime na "ić" neg na "er", al slavu svetog Nikole nisam izgubio. Jelka je stajala do iza 15. januara, a zeka mi dolazio na pravoslavni Uskrs, još sedamdsetih. Kod mene se vazda znalo čija je kuća u plavo molovana.

Onom konju što me zove švapskim konjušarem, i onom što misli da sam "mađaron"  -  nek ture prst spram čela, Džek vam je ukratko sve objasnio. Jesmo bili konjušari, al svojih konja na svojim njivama.

Tačno pojma nemam šta da vam još kažem, osim da vas podsetim na ono od pre dvesta i kusur godina. Prst na čelo!

Востани Сербие
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Hobit

Meni se, ustvari, sviđa ova karta sa ''poplavelom'' Makedonijom   8)

Quote from: Stipan on 26-04-2012, 10:14:04
Ko bre šljivi Novi Sad, mene zanima sever Bačke i nezavisnost, a vi vidite šta ćete.

Svak za sebe braćo!

E, sad...   Nezavisnost Bačke....  Jebote   :cry:

Vojvodinu treba ''pod čizmu'', autonomaše hapsiti, prebijati i slati na robiju...
Oduzeti im pravo glasa
I radnu sposobnost
Vojvodinom treba upravljati čvrstom rukom... iz Beograda, naravno. Mi već punimo kamione rezervistima koji, mašući sa tri prsta, hrle ka Novom Sadu (i Bačkoj, naravno) željni vojvođanske krvi (i mesa, žita i mlečnih proizvoda...)
Tenkove na ulice, policiju, specijalce... posebno po Bačkoj, tamo je leglo separatista   xuss

Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

Plut

Nastupa era vadizubilaca! xrofl

Stipan

Quote from: Hobit on 26-04-2012, 13:13:22
Tenkove na ulice, policiju, specijalce... posebno po Bačkoj, tamo je leglo separatista   xuss

Naćičemo i mi tenkove digod, ništa ti ne brini.

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 26-04-2012, 13:08:15
Stipanu - ne seri

Biraj reči - sa tobom neću u klinč!

Savajat Erp

Говорио сам вам ја о стоматолошком лобију, а ви ми нисте веровали! Први и основни циљ им је - world domination  :mrgreen:

pokojni Steva

Quote from: Stipan on 26-04-2012, 13:33:14

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 26-04-2012, 13:08:15
Stipanu - ne seri

Biraj reči - sa tobom neću u klinč!

Stipanu - razmisli i ti. Prvo ime Vojvodine je bilo Vojvodstvo Srbija. I ne seri.

Savajat Erp

Стево, створио си чудовиште, сад ти гледај како да га зауздаш... :mrgreen:

Stipan

Ma jebalo te Vojvodstvo Srbija! Od razmišljanja me boli glava - vidim ono što hoću da vidim.

Skalar

Е, Срби, стварно сте ви чудна воћка. Све нешто "ћути чуће те неко" снисходљиво пуштате да га на вама шиљи свака шуша, да сви други имају груди и руку на грудима и срце у грудима да кажу "ја сам то и то", а ви се као нешто стидите рећи да сте Срби. И све тако док вас, кад нема другог начина, неко добро намерно не подјебе, па тек онда пуштате глас и причате о том колко деценија, векова и милиона година славите славу и шарате јаја. Добро је то, бар кад-тад станете иза свога и кажете "е, ово је моје, доња црта испод које нема даље". Ал, нажалост, онда се опет међ вама нађе неко да каже "Нисам ја Србин, него сам Војвођан, и сад свако за себе." Нешто не знам колко дуго такви славе Светог Николу и колко дуго шарају јаја. Шарали можда јесу, ал нешто друго, вероватно дневне заповести у немецким коњушницама.

Stipan

E, a ovaj kad se raskokodače, pa da pukneš od besa...

Skalar

Штош пуцати од беса? Тури на игноре и решена ствар. Ил те то нешто што ја кокодачем погађа? Опет увек можеш на игноре.   xcheers

Stipan

Stipan nikog ne stavlja na ignore.

pokojni Steva

Za neupućene, dok su nabeđeni/sadašnji "srbi" (od minimalnog "s")  tražili međ prednjim i zadnjim delom koze, iznalažeći "ulaz", vojvođanski SRBI su klali Turke. Buljucima ih slagali. I ginuli zato, mnogo. To gore navedeni zovu "konjušarstvom". Mater takvim, da se razumemo. Neko begu pituljca, neko mača podno prkna. E, a sad su pekari postali lučonoše. Jest, al ukurcu.

Hobit

Skalar

Матер свачија уме дићи ноге, нарочито матере таквих који би да их други разумеју, само је питање дал ико оће да га задене у њих кад ноге подигну.

Savajat Erp

Plut

Hobit

Truman

Quote from: D. on 26-04-2012, 00:52:29
Quote from: Truman on 26-04-2012, 00:06:55
Ne mislim da bi bilo sasvim razumno za Vojvođane da se distanciraju od majčice Srbije i svoje blagostanje potraže tamo gde ga i ima.

Srbija nije "majka" Vojvodini, jer čim postoji roditeljski odnos - neko je u podređenom položaju, tretiran kao dete. I sigurno si mislio da kažeš "nerazumno"?  8-)

Skalop ti je pojasnio. Ono sto je poenta je da Vojvodina u neEUroposkoj Srbiji nema nikakvu perspektivu, a perspektiva joj se nudi...samo treba da baci pogled malo severno.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

scallop

Odbijam tvrdnju da sam išta ikome od Vojvođana i Nevojvođana objasnio. Objašnjava se razumnim ljudima. Ja sam samo naglasio da imamo posla sa ljudima koji ne znaju da pišu, niti da čitaju.

Truman

A je l tu mislis i na mene? :mrgreen:
Ja da valjam ne bih bio ovde.

scallop

Sigurno. A,. jel' hoćeš da ti nešto objasnim?