• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

ČUDNA KNJIŽARA - svakog dana novi naslov

Started by Boban, 07-10-2010, 12:22:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

mda... problem je što živiš mnogo blizu autoru romana, a ne bih voleo da ovi moji primerci stignu do njega.
Zasad ih prodajem samo osobama za koje sam siguran da će primerke zadržati za sebe i neće odati odakle su ga dobili.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Boban

Treba to neko da uradi...

Boban

Čudna knjižara dobija polako svoj konačni oblik. Police su na svom mestu, a knjige se ubacuju i razvrstavaju.

Josephine

Nightflier

Najs. Planiraš li da prodaješ to Novo pokolenje/Nolit?
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Boban

manje-više, sve je za prodaju.
Ali nisam jeftin.
Antikvarne stvari dobijaju fiksne dene u eurima i to onda tako stoji dok se ne pojavi neko kome baš to treba.

Dr00d

Mogla bi malo veća rezolucija ovih slika, da možemo bar da balavimo ko ljudi  :mrgreen:
There's no saint like a reformed sinner.

Boban

E, pa to je predviđeno, kada sve baš poređam kako sam zamislio... umesto da ukucavam 1700 knjiga naslove i autore, ja ću da fotkam, kocku po kocku, otprilike ovako:

divča

Polica od blažujke, to je poso.
And every life became
A brilliant breaking of the bank,
A quite unlosable game.

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

dragonfly0

Boban

mda... mada praksa govori, da što je Čudna knjižara sređenija, to ima manje posetilaca; na kraju će sve biti utegnuto i poređano, ali kupaca biti neće.

scallop

Kad prestane da bude Čudna biće samo Knjižara. Tako to ide. Nego, zašto ne napišeš na vrhu stranice - MAJSKA RADIONICA?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

Quote from: Boban on 18-05-2012, 13:09:40
mda... mada praksa govori, da što je Čudna knjižara sređenija, to ima manje posetilaca; na kraju će sve biti utegnuto i poređano, ali kupaca biti neće.

To je zato što nemaš marketing.

Boban

Ili ulažeš u marketing ili u proizvod... svako radi onako kako ume.

Agota

Quote from: Boban on 18-05-2012, 05:56:11
E, pa to je predviđeno, kada sve baš poređam kako sam zamislio... umesto da ukucavam 1700 knjiga naslove i autore, ja ću da fotkam, kocku po kocku, otprilike ovako:

super je ovako !samo fotkaj.
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Dacko

Samo još da se fotke okrenu tako da naslovi budu vodoravno, inače će se pažljivom proučavaocu ukočiti vrat. :)

HAL

Quote from: Boban on 18-05-2012, 01:16:51
Čudna knjižara dobija polako svoj konačni oblik. Police su na svom mestu, a knjige se ubacuju i razvrstavaju.

:|

Gaff

Quote from: Dacko on 18-05-2012, 16:12:22
Samo još da se fotke okrenu tako da naslovi budu vodoravno, inače će se pažljivom proučavaocu ukočiti vrat. :)

Sum, ergo cogito, ergo dubito.

Dacko

Da, hvala, nego predložila sam da ih Boban tako postavi kad bude uradio slike za svih 1700 naslova, da ih ne bismo ovako sami okretali jednu po jednu ili sasvim odustali od razgledanja. 

Gaff

Izvinjavam se što sam bio nejasan. Hteo sam samo da kažem da se slažem s tobom i da bi, uistinu, bilo bolje da slike postavlja onako kako si predložila.
Sum, ergo cogito, ergo dubito.

Boban

Ali ne okreću svi isto natpis na rikni.
Evo malo predavanje na tu temu, čisto da nešto naučite.

Pravilo je sledeće.
postoji EVROPSKO i AMERIČKO tumačenje treće dimenzije u crtanju.
Evropljani prikazuju treću dimenziju odozgo, dakle, ono što se vidi, a Ameri rade obrnuto, njih zanima odozdo, kako predmet izgleda po nalezanju na podlogu.
Posledica svega toga je da je američka rikna na kjigama odogo nadole, a evropska odozdo nagore.
Takođe, usvojeni su standardi da u američkom rasporedu, sadržaj dolazi na početku, a u evropskom na kraju.
Ja koristim američki standard jer mi se više dopada da kada knjiga leži na stolu rikna bude čitljiva bez vratolomija.

Ali često ćete videti da dunsteri stavljaju američku riknu, a evropski način za sadržaj. Neko će reći da je sve to stvar slobodnog izbora. ali to naravno nije tačno.
U knjižarskom svetu, oni koji krše ova pravila izvrgnuti su ruglu.
Eto, čisto da znate kako to ide.

Dr00d

Meni je logičnija ova američka varijanta za riknu, da kad knjiga leži na "leđima" rikna bude čitljiva, ali mi je iz navike "logično" da sadržaj bude na kraju, stim što mi je praktičnije da bude na početku, lakše ga je doći do njega, nego da se cimam da okrećem na kraj knjige.
Ali nisam znao da zvanično postoje standardi oko ovoga.
There's no saint like a reformed sinner.

Irena Adler

Sa čisto praktičnog stanovišta, trebalo bi zakonom zabraniti stavljanje sadržaja na kraj knjige.

HAL

Quote from: Boban on 18-05-2012, 18:06:07
Evropljani prikazuju treću dimenziju odozgo, dakle, ono što se vidi, a Ameri rade obrnuto, njih zanima odozdo, kako predmet izgleda po nalezanju na podlogu.
Не знам јел треба да имам неко цртачко предзнање, али ја ово нисам баш најбоље разумео шта си тачно хтео да кажеш  :mrgreen:  :oops:

Баш сам се питао какви стандарди све постоје, али се нисам никада потрудио да изгуглам, мислио сам да је прича компликованија од тога да постоје само два.

Boban

Pa postoje dva tumačenja treće dimenzije u nacrtnoj geometriji. Odozgo i odozdo... to je koren svega.

Dacko

Svejedno to nije jasno kad ga primenjuješ na korice knjiga. tj. nisi se precizno izrazio. Polazila slova odozgo ili odozgo, knjiga se može okrenuti tako da se jasno pročita kada se slika izokrene kao što je Gaff uradio, a meni se čini da je drugi način da se na hrbatu knjige napiše njen naslov taj da su slova na hrbatu napisana sleva nadesno, kao i na stranicama, znači ne ni odozgo nagore ni odozdo nadole, nego ovako:

E, jedino u tom slučaju naš predlog o tome kako da postaviš fotke nije zgodan, zato što već znam da će te mrzeti da ono malo knjiga čije su korice ovako urađene izdvojiš u posebnu policu, pa onda slikaš.
Ako nisi na to mislio, molim radije slike ta dva različita načina nego novo objašnjenje s nacrtnom. :wink:

Джон Рейнольдс

Што се мене тиче, применио бих правило које сам учио на техничком цртању, кад је у питању уписивање мера. Уколико су мере "са стране", онда се увек примењује правило да се мера уписује тако да онај ко чита технички цртеж накриви главу налево да би меру прочитао. Замислите усправне књиге на полици и... Ето.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Father Jape

Interesantno. Sad gledam odavde moje police... osim par knjiga koje su kako je Dacko predložila, sve ostale su po onome što Boban zove američki standard (iako su mnoge od njih, mislim, štampane u Britaniji, a neke su domaća izdanja). Jedine dve koje vidim da su naopačke (po "evropski") su

Ivan Klajn - Razgovori o jeziku
Radovan Hiršl - Žvaka za ludaka 

EDIT: Sad vidim i Klanove Nedoumice, i Sveto pismo.  :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Джон Рейнольдс

Погледај це-деове (оригинале), рецимо.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Father Jape

Mislim da nemam CDove originale.  :lol: A onih par DVDova su mi na drugom kraju stana, pa me mrzi da idem do tamo.

Ali tu mi je Diablo 3 - s jedne strane je američki, s druge evropski.   :lol:

Джон Рейнольдс

Рачунам да има везе и то што се кутије на разне начине отварају, што опет нема везе с књигама. Мислим да се издавачи често носе логиком да рикна мора бити читљива тако да, кад се... предмет... положи равно, види насловница. Међутим, да сам ја нека власт  :lol: користио бих правило техничког цртања за све.

#Τζούτσε

Boban

Sve knjige Polarisa ZŽ-a su kontra-rikna.
Suština je da ljudi to biraju potpuno nasumice, a nije baš tako slobodno.
Dackov predlog ima smisla za vrlo debele knjige, a takvih je sve manje.

Dacko

Quote from: Father Jape on 19-05-2012, 20:53:35
Interesantno. Sad gledam odavde moje police... osim par knjiga koje su kako je Dacko predložila, sve ostale su po onome što Boban zove američki standard (iako su mnoge od njih, mislim, štampane u Britaniji, a neke su domaća izdanja). Jedine dve koje vidim da su naopačke (po "evropski") su

Ivan Klajn - Razgovori o jeziku
Radovan Hiršl - Žvaka za ludaka  

EDIT: Sad vidim i Klanove Nedoumice, i Sveto pismo.  :lol:
A ti si razumeo šta Bobanovo 'po evropski' znači i kako to utiče na ređanje knjiga? Ajd molim te pojasni i meni nekom sličkom, jer moje je Sveto pismo urađeno kao i Prohujalo s vihorom, dok na Nedoumicama naslov ide odozdo nagore, pa u stvari ne znam šta je zajedničko tvojim primerima. Moja poenta je bila da se knjige, bez obzira na to da li su im slova na hrbatu napisana odozgo nagore ili odozdo nadole, na polici mogu naređati tako da sve izgledaju čitljivo bez okretanja glave kada se slika izvrne onako kako je Gaff postavio, ili sa ukočenim vratom ako slika stoji onako kako ju je postavio Boban, i ne znam je li neophodna nacrtna da to dokaže ili demantuje.  :mrgreen:

I još, ja fotografijom knjige Prohujalo s vihorom ama baš ništa ne predlažem, nego mi je poslužila da potvrdim kada jedino slike knjiga naređanih na policu ne mogu da se izokrenu i opet budu čitljive, dok u primerima koje Boban navodi kao evropski i američki standard mogu, te je jedini moj pravi predlog taj da se fotke postave onako kako je to učinio Gaf. Uh, sad se i ponavljam, ali ne mogu jasnije od ovog.

Alex

Jedino Boban je oduvek radio rikne knjiga sprotno od svih ostalih kod nas, po američki.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

ddf

Quote from: Boban on 18-05-2012, 18:06:07
Ali ne okreću svi isto natpis na rikni.

Irelevantno =>

Quote from: Dacko on 19-05-2012, 21:24:14Moja poenta je bila da se knjige, bez obzira na to da li su im slova na hrbatu napisana odozgo nagore ili odozdo nadole, na polici mogu naređati tako da sve izgledaju čitljivo bez okretanja glave kada se slika izvrne

odlicna poenta :)

Father Jape

Quote from: Dacko on 19-05-2012, 21:24:14
Moja poenta je bila da se knjige, bez obzira na to da li su im slova na hrbatu napisana odozgo nagore ili odozdo nadole, na polici mogu naređati tako da sve izgledaju čitljivo bez okretanja glave

Pa da, i to je sve što je bitno. Uostalom, kad je o kućnom ređanju reč, ja ionako znam šta je koja knjiga i bez čitanja natpisa, pa mi je prioritet ekonomično slaganje, da sve stane. Kad to spomenuh, mogli bismo otvoriti topik tamo gde su fotografije u kome bi bile slike naših polica.

Mada, očekujem sad da će mi neko reći kako je takav topik već otvoren sredinom 2004.

Dacko

O, to bi bile apsolutno najintimnije slike koje je moguće postaviti na ovom forumu, tako da krajnje podržavam otvaranje takve teme i kukavički najavljujem da na njoj nikako neću postovati. :)

Barbarin

Bogme Cd-ovi su po američki, ima ih i evropskih, al većina je američka, što mi je i lepše i praktičnije.

Nešto dobro iz Amerike.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Boban

Kupci iz Bosne! Dogovorena je prodaja knjiga iz Čudne knjižare u Bosni. Zainteresovani treba da se jave meni mejlom ili porukom na forumu da bi dobili dalja uputstva. Knjige se već nalaze na teritoriji Bosne, u gradu Šamcu i odatle se šalju jednom nedeljno. Plaća se u lokalnoj valuti a cene možete preračunati tako što cene u dinarima podelite sa 50. Knjige se isporučuju kurirskom poštom na teritoriji cele Bosne; troškovi slanja padaju na teret kupca i plaćaju se prilikom preuzimanja paketa. Kao i za sve ostale kupce, važi de ništa samoinicijativno ne uplaćujete, sačekajte odgovor od mene, da bismo svi bili sigurni da su traženi naslovi na raspolaganju i da je ukupan iznos tačan.

Truba

super
nadam se da je to dugoročna suradnja a ne samo ispitivanje terena
jer ja volim da kupujem po malo  :lol:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Boban

Nije ispipavanje terena, pošto sve ovo nema neki poseban trošak, tako da nije ni bitno da li će biti ikakvog finansijskog efekta, ali bar da rešim vas nekoliko iz Bosne koji stalno cvilite da ne možete nigde da nabavite ove knjige i da biste kupovali, samo da je to omogućeno... e, pa, evo vam sada. Da vas vidim.

Truba

zaista stvari dođu na svoje mjesto kad prestaneš mariti... baš sam u proteklo vrijeme kupio gomilu knjiga među kojima je bilo dosta ZS edicije
ovo je prilika da se sve utpotpuni  :lol:

Truba

hm vidim nema alutnje androida... šteta

kupiću 2-3 naslova za potpale... naživo...npr. ide zima biće opasna ako se sada smrzavamo

zanima me poštarina... jel fiksna za tri knjige ili ide po pošiljci do kile ili kako već
kakva je to kurirska pošta  8-)

džin tonik

vidi razmazenog vraga. nije li to onaj sto nedavno krvnicki popljuvase gula zbog pitanja o postarini, onaj sto ne pita za cijenu?

Ghoul

Quote from: zagor-te-gay on 31-05-2012, 12:59:26
vidi razmazenog vraga. nije li to onaj sto nedavno krvnicki popljuvase gula zbog pitanja o postarini, onaj sto ne pita za cijenu?

da, da.
ista je to gnjida... :roll:
https://ljudska_splacina.com/

džin tonik

Ghoul

naravno, kad je njegov novčanik u pitanju, taj 'komunjarski' licimur naprasno mutira u 'kapitalističkog' piroćanca, iako mu koreni sežu samo do crne trave.
https://ljudska_splacina.com/

Truba

sistemi koji se ne mijenjaju odumiru