• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica 3 - mart - PRIČE i uputstvo za glasanje

Started by Boban, 11-02-2011, 22:02:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Perin

Čestitke Mićo, baš lepa priča. Idejno me zaokupila, ima nekih nelogičnosti, ali bi se od ovoga mogla napraviti lepa novela. Recimo, da priča posluži kao prvo poglavlje :) Svaka čast.  xcheers

mac

Ja još izdržavam da se ne odam, ali i nije mi teško, loše mi je prošla priča.

Gudeja

"It is myself I have never met whose face is pasted on the underside of my mind."

Stipan

Džek

Quote from: Mica Milovanovic on 09-03-2011, 18:54:37
Ja. Nisam obožavatelj, ali ga poštujem.

Obožavao ili poštovao, sličnost sa Klarkovom kratkom pričom čijeg naziva se i dalje ne mogu setiti, gde onaj kapetan u balonu Kon Tiki visi nad Jupiterom, me odmah kupila.
Valjda zato što sam veliki Klarkov fan.

Velim ja, imaginacija se može u više pravaca upotrebiti.

Bravo, Mićo!
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Stipan

Džek

Hiperhik

U snovima, potrazi me -
Moj favorit. Uopste me ne interesuje dal' iz nje viri Fredi ili IT, dopala mi se ideja i nacin kako je ideja naslikana. Ima glavu, ima telo, ima rep. Kraj donekle predvidiv.

Edem - second best, po mom rabosu. Potrebna je hrabrost da se obradi biblijska tema i vestina da obrada ne ispadne dosadna i pretenciozna. Ja sam ovde prepoznao i jedno i drugo. Lepo napisano.

Nastavak sledi, verovatno.

Stipan

Džekonjo mislim da znam, ali neću da se brukam sa izletanjem.
Ionako ko god nema pametnija posla zafrkava Stipana.

Hiperhik

Stipane, evo, smatraj da si i sa moje strane zafrknut..
:)

Stipan

Verovatno u klubu zafrkanata još ima kafe...

mac

Quote from: Gudeja on 09-03-2011, 19:27:20
Tvoja je Svrgnik. :)
Neću da kažem ni jeste ni nije, ali kako si pogodila?!

Josephine

Mića bi mogao da razradi svoju priču, proširi je. Bila bi to jedna dobra sf priča iz stare garde. Međutim, mnogo je konfuzna. No, po mom mišljenju najbolja Mićina priča do sada.

Objaviće B autore uskoro.

Pogrešila sam što sam se odala. Komentari nisu česti ni iskreni kada se znaju autori. Uostalom, umreće topik minutom kada se to otkrije, ne zbog otkrivanja samog, već zato što nemamo naviku da dajemo feedback. Sa tom navikom autori bi mogli da budu otkriveni bilo kad, jer nisu bitni, bitan je razgovor o pričama.

Ovo živi samo zbog takmičenja, budimo iskreni. Meni to ne odgovara, a i imam Lordov kompleks. Vredi jedino izazov pisanja na zadatu temu...

Džek

Takmičenje i cedi ono najbolje iz autora.

Zamisli sebe da si na poslednjem mestu. Šta bi učinila, nakon što se dobro isplačeš, da ne budeš više na dnu liste?

a) nastavila plakanje
b) spremila debelih evra za kupovinu glasova
c) nikad više ni pomislila na pisanje
d) svojski zapela da popraviš pisaniju

Odaberi odgovor. Upozoravam da bi kombinacija a i c bila baš patetična i možda predlog za april ili maj... :)

Gudeja

Quote from: mac on 09-03-2011, 20:16:42
Quote from: Gudeja on 09-03-2011, 19:27:20
Tvoja je Svrgnik. :)
Neću da kažem ni jeste ni nije, ali kako si pogodila?!

Sistemom eliminacije. Znam čije su zadnje dve, a znam i čije su Povratak ratnika i Sekundant...rekao si da ti je loše prošla priča...

A možda je neka druga priča tvoja...ako smatraš da je loše prošla jer nije dobila najviše glasova, recimo... :)
"It is myself I have never met whose face is pasted on the underside of my mind."

lilit

Quote from: D. on 09-03-2011, 20:24:28

Pogrešila sam što sam se odala. Komentari nisu česti ni iskreni kada se znaju autori. Uostalom, umreće topik minutom kada se to otkrije, ne zbog otkrivanja samog, već zato što nemamo naviku da dajemo feedback. Sa tom navikom autori bi mogli da budu otkriveni bilo kad, jer nisu bitni, bitan je razgovor o pričama.

"Umreće" prepucavanja, ali u narednih 7 dana svoje komentare će sigurno dati Mića, verovatno Jevtropijevićka, možda još neko, vratiće se Skalop...
Ne ide sve ovo baš tako loše.
Nekome odgovara frka & brzina, nekome mogućnost da odloži davanje komentara (iz raznoraznih razloga). Treba pustiti radionicu da se sama razvija, usmeravati je, ali ne gušiti presijom i viškom pravila.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Josephine

Nema presije. Samo sam iskoristila priliku da malo usmerim radionicu u drugom pravcu, ka davanju povratne informacije učesnicima, jer je cela frka oko takmičenja uzela maha.

I hvala onima koji su komentarisali ili imaju nameru da to urade.

mac

Quote from: Gudeja on 09-03-2011, 20:31:01
A možda je neka druga priča tvoja...ako smatraš da je loše prošla jer nije dobila najviše glasova, recimo... :)

Pa da, tako nekako  :oops:

Stipan

Ovu Gudeju če Hiperhik pre ili kasnije smestiti u neko James Bond okruženje!

Džek

Quote from: Stipan on 09-03-2011, 20:44:20
Ovu Gudeju če Hiperhik pre ili kasnije smestiti u neko James Bond okruženje!

Stipane, jes' to pošao mojim stazama miksera? :)

Savajat Erp

Заборављен у заборављеном граду
Е, за ову сам гласао...добра прича, лепо клизи, вешто убачени трагови хумора и не претерано чести, тако да лебди између шаљиве и озбиљне приче, а више претеже овој другој. Можда сам требао да јој дам 3 гласа...или 2...не знам колико сам је почастио. :)
Богиња мачкастих очију
Виртуални вестерн миље...вешто искоришћени клишеи двобоја (прашина, котрљајуће жбуње, морнарички колт - читало се Ласо и Пони Вест, видим :) ), али без обзира на све, нешто ми ту није легло, I just can`t put my finger on it...
Намерни пролазници
Био сам тотално изненађен сазнањем да је ова прича победила...лепо је нацврљана и све, али, без увреде аутору, искрено речено мало ме је сморила...можда и због претенциозног поднаслова.
Секунда(нт)
Супер идеја и забавна причица...али килав први пасус, неубедљиве реченице којима као да увек још нешто фали да би испале како ваља...изваљена фора са позивањем на конкурс у току.
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Anomander Rejk

Quote from: lilit_depp on 09-03-2011, 20:33:10
Quote from: D. on 09-03-2011, 20:24:28

"Umreće" prepucavanja, ali u narednih 7 dana svoje komentare će sigurno dati Mića, verovatno Jevtropijevićka, možda još neko, vratiće se Skalop...
Ne ide sve ovo baš tako loše.
Nekome odgovara frka & brzina, nekome mogućnost da odloži davanje komentara (iz raznoraznih razloga). Treba pustiti radionicu da se sama razvija, usmeravati je, ali ne gušiti presijom i viškom pravila.
Slažem se. Forum je, ne može sve biti pod konac. Uvek će biti prepucavanja i poneka teža reč, ali sve to prođe. Suština je da ipak ima neke koristi od ovoga. Što se tiče bodovanja, mislim da je dobro očuvati taj takmičarski deo- polazim od pretpostavke da niko ovde nije toliko detinjast da digne nos zbog prvog mesta, ili padne u bedak zbog zadnjeg. Valjda imamo 18+...)
Tajno pišem zbirke po kućama...

Savajat Erp

Осим мене, који сам напунио скоро 17... :lol: И ја сам за то да остане бодовање, али можда је бољи систем један глас-једна прича.

Јахач
И за ову сам гласао...мало тежи стил, али не дави, бар не мене...има неку готивну туробну атмосферу, меланхолија, синдром човека уморног од свега или шта већ...ако овде има патетике, мени није сметала.
Игра духова
Збркано...имао сам мали проблем да сконтам о коме се у ком делу приче ради, добар крај.
Повратак у Едем
Дуго ми је трабало да се одлучим да гласам за ову причу...искусно је интрепетирана визија аутора о времену дешавања радње, лака за читање...неубедљив говор Бога, посебно када каже да Каина нико неће смети да убије.

У једној причи је било доста проблема са редом речи у реченици, баш је боло очи, али немогу да се сетим којој и сад је нисам нашао.
То би било то, н` умем боље, савете не могу да дајем, јер се држим принципа да ако већ треба неком нешто саветовати, није лоше знати о чему говориш. :)

Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Plut

Svaka čast Savajate, nijemam zamerki na tvoje komentare. Odmereno i, nadasve, iskreno i otvoreno.

Saću i ja da se vrnem na neke priče, al' moram još jedared da ih poglednem.

Plut

Teško je više ne znati ko je šta napisao kad se više od pola autora samo otkrilo, a neki su "naseli" pa se odali. Da budem iskrena, ljudi moji, ja sam samo Sintetiku skontala iz prve i to ne zato što sam 'tela već mi se nametnuo, a i za to tada ne bih smela da stavim ruku u vatru. Da, i glavnog babu (verovatno), ali sve je to tako nebitno.

Povratak ratnika - predstave nemam ko ju je napisao. Dvoumila sam se da li da joj dam 1 poen. Prevagnuli su Namerni prolaznici. Ipak su oni bolje napisani, ako gledamo samo to. Meni je jako simpatična ideja ove priče, slatka je i mogla bi biti mnogo mnogo bolja. Nažalost, rečenice su nesrećne, tj. nisu mi se dopale. Previše objašnjavanja, nezgodnih prideva i nekako mi je naivno sklopljena, ali mi je pružila kakvu-takvu atmosferu.  Ako ćemo pravo, ova pričica bi mogla biti prelepa priča za decu. Kako god, ostala mi je u sećanju od prvog čitanja iste.

Kaktus - ovo bi zaista bila prelepa bajka za decu da je malo drugačije napisana. Lepo je počela, ima i neku atmosferu, ali što ide dalje nekako je sve neuverljivija. Mislim da je Angel primetila i slažem se s njom, što bi uzvišeni đubreprinc pozvao nekog bednikpijačara na dvoboj? Dvoboji su, ipak, za junake, ljude sličnog soja i sloja, rekla bih. I onda taj preokret, baš je za bajku, naivan i poučan. Izvinjavam se, iz bajke za decu bi ipak trebalo izbaciti razlog prinčevog trenutnog nezadovoljstva, kh-kh, bilo bi to previše za mlađahni naraštaj.  xbaby2 To sam zaboravila da pomenem.
Dalje, mnogo mi se dopao izbor kaktusa kao simbola. Simbol je, ne? Može biti i simbol jadnog pijačara, bodljikav spolja - lep i nežan iznutra. Mogao bi biti i simbol gnjidaprinca, tj. njegovog preokreta u dobro biće. Kao da se autor nije dovoljno potrudio.

Što se Krša tiče... meni Newena nije zasmetala, niti sam o njoj toliko duboko razmišljala. Možda je u meni problem.  :lol: Morala bih je ponovo pročitati. Samo kod ove priče mi nije bilo potrebno vraćanje i ponovno iščitavanje. Kupila me iz prve.

SuperSynthetic

Quote from: angel011 on 09-03-2011, 17:17:13
Quote from: SuperSynthetic on 09-03-2011, 16:36:47

Slažem se Andžela. Opet razmisli kakva bi riba mogla da bude sa Retrom koji je poseduje kao stvar, a ona opet uspeva da ostane svoja.

To da uspeva da ostane svoja mogu samo da ti verujem na reč.

Uzgred, zašto bi samouverena, pametna riba želela da bude sa nekim ko je poseduje kao stvar?

Ovde uopšte ne govorim o šovinizmu, govorim o nedovoljno definisanom liku.

Pretpostavljam da ti imaš u svojoj glavi kako je zamišljaš, ali to nisi uspeo da preneseš.

Što se tiče onog "Newena", dve prve asocijacije su mi Elmer Davež i idioti koji po forumima pišu "bwe" i misle da su zbog toga mnogo kul. Moguće je da ima i drugih sa sličnim asocijacijama, a ne verujem da je to ono što si želeo da postigneš.

I ja sam u početku mislio da je devojka kreten. Ali posle... Znaš kad ti ona napiše -Love U - a potpiše samo sa -w- i doda -kiss-? Ne znam. Kada dođe ona obično pita Retra.
W: -Šta sam je tebi?
R:  - Šta si? - mrmlja ovaj iz sobice.
W: - Devojka! - odgovara ona tužno ljutita.
Retro ustaje i bez obzira što hoće da ima samo devoj-chi-chi-ce i malle sa dva l, prilazi Neweni i nežno je grli.
Zato je ona sa njim. I on sa njom.
Nisam ovo stigao da napišem. Ljubav je iznad činjenica. Kao i Bog.

p.s Samo pričamo.
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

Plut

Ala je ovo bilo dubOko.  xrofl

Mac, daj još koju analizu. Baš je zanimljivo.

pokojni Steva

Super S, ako ne uspeš (heh!), ću ti bem sve po spicku! Ozbiljno. Kako samo, 'prožimaš' :-)

Ne obaziri se (previše) na ove wannabe akademske frikove; Radmilo od Stare Varjače je, kapa dole, uspeo da ti 'objasni'. Cenim njega, cenio sam tebe pre 'njega', verujem da si pokupio taman dovoljno da ne prevagne ni na jednu stranu. Mogla ti je priča biti jača u drugom poluvremenu, ali to je već zakeranje za jeDnu raDionicu. U 'Igri Duhova' je bilo nešto što mi 'leži', pa si dobio bod manje. I dalje verujem u tebe.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Josephine

Eh, šta bi ti bez D...

Ja rekoh da možda nisam njegova publika.

SuperSynthetic

Uspeću Stevo. Da nađem Newenu. Va'lda. Muka.
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

pokojni Steva

Bez D bi umišljao da osunčavam pivsku trbušinu na nekom mikronežanskom ostrvčetu; majmuni beru kookoosove oraje, 'baramandi' se kače na udice sami od sebe, roštajl već raspaljen, superfine, el magnifico! Ko je tebe zvao nesrećo, ajde, iš, iš, iš u pomrčinu! E, jbg... Pokvari vse...

Mica Milovanovic

D. ovoj mojoj bih ja našao stotinu mana, više nego ti, sasvim sigurno, ali šta ti je tu, pobogu, konfuzno?
Ono što si navela da ti nije jasno apsolutno ne stoji ako iole razmišljaš o onome što čitaš.
Ja sam se zaista trudio da prvi deo priče bude što jasniji. Posle možda može da ti ponešto bude nejasno, ali, pobogu, da li je cilj da ti kao pisac sve sažvaćem, da ti objasnim sve što se može objasniti.
Ovo je minijatura. Ja nemam ovde mogućnost da kao Boban u romanu kreiram četiri nivoa. Ja kad čitam posebno cenim pisce koji mi omogućavaju intelektualnu zabavu, traganje za asocijacijama, mogućnost da u priču učitavam svoje znanje. Ne kažem da to tako treba, ali tako ja gledam na to. Ipak, vodite računa da književnost nije samo emocija.

Džek je pogodio koja mi je Klarkova priča poslužila kao polazište za delimični pastiš, a ujedno i malo podsećanje na Zoranovu magistarsku tezu. Šta više može da se uradi u 6000 karaktera?
Kažem, drago mi je ako sam uspeo da nekoga zabavim i podstaknem na razmišljanje.
Mica

Josephine

Ne znam, Mićo. Meni je bila nejasna, i nisam mogla da se koncentrišem na nju. Ona nosi neku mističnost i ima pismene i tečne rečenice, ali mi je bila zbunjiva. Pročitaću je opet, pa ću vam reći šta me je tačno zbunilo. Pošto ste vi u pitanju, potrudiću se da se objasnim.

Stevo, ti, bre, ne možeš bez mene ni post da napišeš.

pokojni Steva

... ? ... Mda... ?! ... Tako je! ... Opal po D!

Mme Chauchat

Ajmo ovako. Priče su mnogo ujednačenije nego u prethodnim krugovima. Ima ih dosta vrlo solidno napisanih; samo, eto, ne oduševljavaju me. Do sada bi se uvek izdvojilo par zaista dobrih i par zaista loših; sada je bilo dosta, kako da kažem, pristojno osrednjih. Nisam glasala, ali da ne budem kvariigra, prokomentarisaću svaku i trudiću se da se zadržim na, hja, konstruktivnim predlozima.
01 — Na smrt, moliću!
Ovo je sasvim pristojno. Dobar stil, autor ume da održi i nešto dužu rečenicu nad vodom, okej koncept. Nemam ništa da zamerim, sem da me nije zainteresovala za junaka. Avaj.
02 — КЋИ
E, ovde imam problema sa logikom pripovedanja.
1) ovo je u suštini nebitno, ali sam početak već škripi, sa tom pričom o venčanju. Ako je ovo nekakav srednji vek, zna se kako se to radi. Venčanje kneževe kćeri je bitna stvar i ima da traje danima. Pripreme nedeljama. Dolazak gostiju, obaška svedoka, da se obavi nedeljama unapred, a ne da se razmišlja hoće li-neće li stići na vreme. I ko se još venčava u zoru? Može obred u zoru i početi, ali teško kad se uzme u obzir da se ide na višednevno ždranje i pijenje.
2) dobro de, to je detalj, ali šta ćemo sa postupkom devojke koja je videla kako joj kolju oca? Što se odmah nije umešala? Sve i da nije bila naoružana, dofatila bi lako kamen, granu... iznenađenje na njenoj strani. Ovde je jasno da je prošlo dosta vremena. Šta je u međuvremenu radila i otkud baš sad ovde? Obaška što neko obraćanje nadležnima, traženje mazije i sl. Izgleda nije dolazilo u obzir – ali autor ne ulazi u detalje.
3) kraj dođe odjednom i jednako nemotivisano. Što ga pusti tako lako? Šta je posle bilo? Ne valja.
03 — U snovima, potraži me

Ovo je skroz okej, kao i prva. Lepo razrađeno, lepo promišljeno, stil funkcionalan. Bredberijevsko, makar meni. Opet: šta mogu, kad me ne oduševljava ič. I u suštini je problem zajednički sa velikim procentom ono malo horora što sam u životu pročitala: priča funkcioniše samo ako zamislimo da je taj grad potpuno hermetički izolovan od ostatka sveta, da ostatak ne postoji, da ljudi nemaju gde da se sklone ili pozovu pomoć. I: ne kaže se koliko stara deca treba da budu da bi ušla u... konkurenciju... ako se računaju i bebe, tu pomoći nema, zatrli bi se u roku od godinu-dve i gotovo.
04 — Duhovi drevnih
Ovo mi je i loše napisano i naivno zamišljeno.
05 — SVRGNIK

Ovo je pristojno, samo neinventivno do bola. Bilo je nečeg vrlo sličnog u Politikinom Zabavniku pre iks godina. Ali ne jednom :)

06 — KRŠ

Dakle, ja Sintetikove stvari nikad ne volim, i ovo nije izuzetak, ali priznajem da je dosta napredovao za kratko vreme. Priča ima i glavu i rep, odgovara na temu, vidi se trud.

07 — Široki i Uške

Ne znam zašto, ali ubrzo sam provalila poentu, i posle toga mi praktično nije više bila zanimljiva. To je večiti problem priča sa poentom: ako imaju samo nju, sve ostalo je balast. Zato mi je Agrona tako lepo funkcionisala: ništa balast ;) Inače je pristojno napisano, i nema neke jače mane. Da nije bila ta poenta u pitanju – možda bi bilo i mnogo bolje.

08 — RATNIK
Ovo mi uopšte nije držalo pažnju. Praktično nisam mogla da se probijem kroz tekst. Možda je do mene a možda i do prepričavanja ideje za priču umesto razrade u istu.
09 — KAKTUS
Uhh. Opet logička kvaka. Zapravo ne logička, nego pseudoistorijska verovatnoća... šta god. Uglavnom: ovo bi mi verovatno bila simpatična bajka, ALI: nikada princ ne bi izašao na dvoboj sa nekim tamo pijačarom! Nikada, nikada, ni-ka-da! Apsolutno nezamislivo! Ni pod kakvim uslovima, ni po koju cenu: u bilo kakvom srednjem veku ili pseudosrednjem veku koji do sebe drži, običan čovek, neplemić, toliko je ispod plemića, a kamoli vladara, po svim mogućim kriterijumima, da je to prosto neshvatljivo. Zamislite da vi sad izazovete Obamu na rvanje u blatu... ma kakvi... nemam odgovarajuće poređenje. Ko nasrne na nekog visokorođenog, a ovakav je bednik, taj bi, ako ga odmah ne prikolju, išao konjma na repove, a ne da mu se još pruža prilika da proliva blagorodnu krvcu kao da je ravnopravan!
(I: nisam baš sigurna, ali mislim da lagani mačevi za ovakve dvoboje, floreti, nisu podesni za odsecanje bilo kog dela tela...)
10 — Povratak ratnika

Ovo mi nije jasna priča. Ako se dešava u nekoj veštičjoj porodici ili sa arkturijanskim mačkama – nije dovoljno jasno. Ako je obična familija i obična mačka – opet nije jasno otkud vračke i regenerisani prsti. Inače simpatično.
11 — Na leđima bika

Ja obično navijam za SF. I sad bih, ali ovo nekako nije na nivou ideje. Ideja je u redu: vanzemaljci rade nešto što ne kapiramo, ljudi se ponašaju ljudski, ista meta, isto odstojanje. Ali razrada škripi. Ljudi su nezanimljivi i ne naročito simpatični. Kompjuter takođe (i što se insistira na ej-aj nazivu?) i ne dela baš kao pametni kompjuter, više kao glup čovek. Šteta. Ono ,,Arturu je verovatno bilo najteže" deluje zanimljivo ali ne odvede nikud.
12 — Zaboravljen u zaboravljenom gradu

Korektno, maksimalno korektno. I ne oduševljava me toliko da se prosto brinem za svoju sposobnost oduševljavanja :) Možda jer sam i ovde videla poentu na kilometar.
13 — BOGINJA MAČKASTIH OČIJU
Loše napisano, naivno zamišljeno. I neinventivno na više nivoa.
14 — Namerni prolaznici
Dobro, možda sam ja samo blazirana, ali ovakve postmodernističke fore drže me samo ako su vrhunski odrađene, valjda što sam ih videla sto puta od Pirandela nadalje. Ovde prosto nije vrhunski odrađeno, i onda džabe. Nije loše; samo nije mnogo dobro, a ja sam tom temom zbilja prezasićena.
15 — Sekunda(nt)
Ovo je... okej humoreska? Samo da je pisac više pažnje obratio na, mhm, greške u kucanju.
16 — JAHAČ
Jedna od boljih priča. Doduše, i ja padam na romantiku, biće da mi se zato dopala.
Logička kvaka, i to ozbiljna kvaka:
Gledajte ljudi, ja ne volim sport. Nikakav. Ali znam od drugih koji ga vole da svaki sportista ima svoj jedinstven i prepoznatljiv stil. Čitajući Kralja Artura sam još kao mala naučila da kad vitezovi krenu da menjaju štitove, šlemove, ovo ono, sve je to samo za geake. Pravi znalci ih prepoznaju po načinu borbe. Kao što šahisti prepoznaju jedni druge po načinu na koji vuku i kombinuju poteze. Dakle: šipak i izmena tela i sve to, nema šanse da se ovo dvoje ne bi prepoznali, odmah, pre nego što se pogledaju u oči.
17 — ИГРА ДУХОВА

I ovo je korektno urađena priča, ni njoj nemam nikakve posebne zamerke da stavim; prosto, sve mi je nekako išlo na note; sad ćemo jedan-dva-tri, jedan-dva-tri... nekako, neinspirisano pisanje, ili možda neinspirisano čitanje, ne znam, u ovom krugu mi je to baš problem.
18 — Повратак у Едем

Pšenica slagana u humke... e ne može. Snoplje, baćo, snoplje! Što se ostalog tiče: vidi gore.

Pozdrav svima, i bez uvrede.

pokojni Steva

Josephine

pokojni Steva

Ko je tebe pozvo da se ikom zafaljuješ, aman Vrštanko?! Dosado ona jedna!

Jefti svaka čast, na brzinu i iz srca. Cenim to.

Mims

Slažem se, super ti je ovo Jevtropijevićka.
sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

Mme Chauchat

Molim, nadam se da će biti i drugi put. I hvala vama svima što tako vredno pišete  ;)

Josephine

Evo, Mićo, baš sam se potrudila. Shvatam zašto se priča nekima dopala, stvarno liči na odličan sf, ali mi se čini da je broj karaktera mnogo oštetio ovu priču.

Moram da naglasim da priču nisam čitala kao omaž ili pastiš, da joj nisam upisivala značenja i znanja; čekala sam da mi pripovedač da smernice u kom pravcu da mislim. To se uopšte nije desilo. Možda je to moja greška u čitanju.

Na leđima bika - Ovde me je prvo zbunila krvavocrvena mreža, jer navodi na pogrešan trag. Šta je ta mreža? Nešto u šta junak gleda, mreža kapilara? Kako trening uopšte rešava ovaj problem? Zatim, pojma nemam šta je eonska tama, niti prozori u njoj. Koža stomaka i obaveštenje da bi mu ona ranije stavila ruku na rame takođe zbunjuje. U kojoj je funkciji ovaj nagoveštaj prekinute seksualne veze među junacima? Zašto je ovaj detalj opisan? Da li junak žali za ranijim odnosom? Ako i jeste tako, to nigde ne piše. Dakle, ovaj detalj visi u vazduhu. Nije mi jasno ni kako se kombinezon navlači preko glave, ali to ja, verovatno, zamišljam pogrešan kombinezon. :)

Ne znam šta je Rosbijev talas. Dakle, puno informacija koje u trenutku uvođenja u priču malo znače, poduprtih terminima koje ne razumem, ili slikama koje ne mogu da zamislim.

A onda nastupa italik i seče mi koncentraciju baš kada očekujem da se reši zavrzlama iz uvoda. Ovaj pasus, koji bi trebalo da bude pojašnjenje, me zbunjuje izborom motiva.

I opet nagoveštaj seksualne veze među junacima, pa se ide dalje.

Kompjuter, koji inače daje precizne podatke, objavljuje da se ,,neka jako velika masa" približava ,,velikom brzinom". Onda ide nejasan udar na skaf i nejasna borba divova. Ne mogu da zamislim tvorevine nalik na fagocitozne mehurove. Nije mi jasno ni zašto je bitno da su baš fagocitozni. Zašto materinski instinkt? Kakav lav? Šta su retikulozne pseudopode foraminife? Opet ne mogu da zamislim. Do ovog trenutka u priči nisam ni znala da bića imaju omotače. I poleteli su su gore, a sve se odigrava u tečnosti. Ili se ne odigrava?

Onda ide italic koji nas opet zbunjuje opisom uspinjanja. U tom trenutku nisam znala da li se opisuje uspinjanje/poletanje upravo opisanih mehurastih ili dva junaka, jer je, nesrećom, sve složeno u dva uzastopna pasusa. Ili su i jedni i drugi krenuli gore? Zašto su, prilikom uspinjanja, osećali mučninu, strah i nesigurnost? Zato što su napadnuti? Zato što ostavljaju ,,malog ili malu"? Zašto su se dva diva borila? Zašto je samo Artur znao kako mu je? Da li uopšte može da mu bude nekako s obzirom da je u pitanju kompjuter?

Eto, Mićo, priča mi baš nije držala pažnju. Opet, obožavam tvrdokorni sf, i ova priča ima taj momenat, zato mi je bila veoma šarmantna i zato sam poželela da je proširite, pojasnite. Prepuna je  pojmova i opisa teških za zamišljanje, motivacija i ponašanje junaka je dotaknuto, lep nagoveštaj seksualne veze, lepo opisan njen kraj, ali koja je važnost toga? Zašto je kompjuter dobio tako veliku ulogu u priči?

Mnogo pitanja u mojoj glavi za tako kratku priču. Opet, možda sam jednostavno ja u pitanju, i ne treba da obraćate pažnju na moj komentar. :)

Mica Milovanovic

OK. Hvala.

Da li imaš ideju gde se priča odigrava?
Mica

Stipan

Quote from: Džek svih zanata on 09-03-2011, 20:30:06

Ja odabrao odgovor.

Stipan

Quote from: Džek svih zanata on 09-03-2011, 18:31:28
Možda se predomisliš kad ga našvrljam...

Ne može nikako biti gore od onoga što sam već dobio.

Džek

Quote from: Stipan on 10-03-2011, 07:02:31
Quote from: Džek svih zanata on 09-03-2011, 20:30:06

Ja odabrao odgovor.

Ako nemate evra, Stipane, može rudarski šlem, 100 metara kanapa sa onim alkama, bater lampe i gojzderice. Sve zajedno na buvljaku 100 evra, i spremni ste da se spuštate i uvlačite u jame, gde će vaša priča odekivati po zidovima pečina...

Elem, kad ti je već toliko stalo do mog mišljenja, kaži koja je tvoja ili se strpi dok se ne objavi pa ću navaliti na nju sa posebnim apetitom.

Hiperhik

Na ledjima bika - pa, mene je zabavila, veoma. I podsetila na dane kad sam jedva cekao da izadju novi Sirius i Alef (i na tugu kad je potonji umro). Lepa, lepa pricica.

Uhm.. Jupiter? Just a wild guess.. ;)

Salu na stranu, a kad sam vec Alef pomenuo - podsetila me je, izdaleka, i na pricu.. "Pressure", ako me pamcenje dobro sluzi

Stipan

Ama Džek, svi sem tebe već znaju koja je moja. Drugoplasirana!
Doduše otpozadi...
Ona kaubojska...

Džek

Znači, da se jedini ja ovde ne bavim glupostima i špekulacijama, nego isključivo radionicom!

Večeras ću, odoh sad nešto raditi, ne more se kritikovati i osvrtati prazne tibe i suva ždrela...

Plut

Evo da se i ja zahvalim Jevtropijevićki, odsečno i jednostavno šamaranje.  xjap