• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Pravopis i gramatika

Started by Mims, 17-03-2011, 15:45:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mme Chauchat

Da, baš nam je sladak, ali valjda je nekad silom prilika zavirio i u koju naučnu knjigu štampanu pre više od dvadeset godina.1
Irena,2 fusnota uvek - koliko znam3 - ide posle znaka interpunkcije. "Računajući navodnike",4 dodali bi neki.

1 Samo peca komplimente.
2Pardon, draga Irena.
3Osim povlake, tad je pre.
4Malo se ježim od straha što koristim navodnike na ovoj temi.

Irena Adler

Jes jes jes, baš to mi je trebalo! (ne mogu da nađem smajlija koji na odgovarajući način i u odgovarajućoj količini izražava moje oduševljenje)
Idem sad da stavljam fusnote.  :lol:
A tvoj post ću da uramim.

Mme Chauchat

Čekaj, našla sam u Pravopisu! Sad ću prekucati jer se ne slaže sa mnom.  :mrgreen:

Prema tome, kad beleška dopunjava neku pojedinost u rečenici, sitna brojka ili zvezdica piše se uza samu odgovarajuću reč, i to ispred rečeničnog znaka ako ga ima iza te reči (beleške 1 i 2); a to znači i ispred završne tačke ako se ta reč našla na kraju rečenice. Kada se pak beleška odnosi na celovit sadržaj rečenice, kao naknadna dopuna, njen znak stoji obično desno od završnog rečeničnog znaka (beleška 3 i prva varijanta beleške 4). Ispravno je, međutim, i kad se levo od završne tačke stavi znak za podbelešku, ako ona po smislu pripada datoj rečenici (druga varijanta beleške 4).

I od sada unapred ždrepci i konji carstva mi1 da se ne daju crkvama2 ni po crkovnim selima na hranu.3
Vojska koja ide po zemlji carevoj - gde padne u kojem selu - druga koja za njom ide da ne padne u istom selu.4
ili:
... da ne padne u istom selu4.

Molim da se primeti kako nisu razjašnjeni navodnici a u primerima nema nijednog sa zarezom. :cry:

Irena Adler

Ali svejedno ću da uramim. :)

Mme Chauchat

A pa dobro, to mi je svakako drago, we aim to please. :)

Father Jape

Quote from: Jevtropijevićka on 24-05-2012, 12:32:53
Da, baš nam je sladak, ali valjda je nekad silom prilika zavirio i u koju naučnu knjigu štampanu pre više od dvadeset godina.

Uzeo sam upravo nešto štampano pedesetih godina prošlog veka i, doista, koriste fusnote. How quaint.

Ali izgleda da ih novija štampanja starih izdanja nemaju. Curious.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Ghoul

Quote from: Jevtropijevićka on 24-05-2012, 12:32:53Da, baš nam je sladak, ali valjda je nekad silom prilika zavirio i u koju naučnu knjigu štampanu pre više od dvadeset godina.

da je čito neku od mojih studija, video bi propisne fusnote i u nečemu iz ovog veka.
inače, moj mentor a džejpov idol, ZP, preferira 'stariji' oblik fusnota (klasični), baš kao i ja, pa smo se i po tom pitanju (kao i po svim ostalim) našli prilikom izrade doktorata.

što se tiče gornjih dubioza, ja bih reko: ne slušajte (u svemu) pravopis, slušajte jetrvopijavicu.
https://ljudska_splacina.com/

Father Jape

Jao jeste, i u onoj tvojoj Studiji strave je tako.  :lol: Baš ste šašavi vi književničari.

scallop

Pardon. Oznaka citata ide ispred zapete ako zapeta pripada rečenici, a ne citatu. Isto kao i sa crticom. Ostalo se slažem sa J. Ukupno, oznaka citata ide iza citiranog.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Dacko

Quote from: Jevtropijevićka on 24-05-2012, 12:32:53
Da, baš nam je sladak, ali valjda je nekad silom prilika zavirio i u koju naučnu knjigu štampanu pre više od dvadeset godina.1
Irena,2 fusnota uvek - koliko znam3 - ide posle znaka interpunkcije. "Računajući navodnike",4 dodali bi neki.

1 Samo peca komplimente.
2Pardon, draga Irena.
3Osim povlake, tad je pre.
4Malo se ježim od straha što koristim navodnike na ovoj temi.
Uprkos pravopiscima, ovako i ja stavljam, kao i razne moje koleginice - znak za fusnotu nam ide nakon interpunkcijskog znaka, uključujući i zarez. Razlozi su prevashodno estetski, a ide nam naruku to što se ni u samom P10 nisu držali sopstvenog pravila, nego su u tački 177 stavili znak za fusnotu upravo kako Jevtra predlaže u citiranom postu.

Edit: Zaboravih  xremyb za navodnike i ovako napisane fusnote.  Mada time dajem još više povoda za strahovanje.  :)

scallop

Dacko, po prvi put, nisi u pravu. Ako zapeta pripada rečenici, a ne citatu, ne može da bude zatvorena oznakom za citat.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Dacko

Pa i ne kažem da jesam, naprotiv, pošteno sam priznala da koristim rupu u pravopisnim pravilima, kao i razne kolege, profesori ili sam čika Klajn u svojim tekstovima, dok mnogi drugi filolozi, profesori i ostali fusnote pišu kao vi i kao što P10 predlaže, a Jevtra je ovde prekucala.

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Mme Chauchat

Dacko, reaguj!

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=06&dd=13&nav_category=12&nav_id=618049

Izdvajamo:

Quoteđacima se neće računati u grešku ako mešaju latinično i ćirilično pismo.
xfoht

zakk

Meni je to ok ako je neka sitna grešcica, previd, danak brzini itd, al ovi preteruju.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Josephine

Pa to je neko iz Ministarstva prosvete "preporučio" jer mu sin/ćerka ne poznaje pravopis. Srbija.

Plut

Ispit je ispit i zna se čemu služi. Ako će se svakakve gluposti tolerisati onda ispit nije ni potreban. Važno da ume da napiše tako da ga većina razume, je li tako? Ok, pa onda ne mora ni da nauči da sabira, imaće računar i sl. Glupost da glupost.

Dacko

Quote from: Jevtropijevićka on 13-06-2012, 12:10:38
Dacko, reaguj!

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=06&dd=13&nav_category=12&nav_id=618049

Izdvajamo:

Quoteđacima se neće računati u grešku ako mešaju latinično i ćirilično pismo.
xfoht

Njihova preporuka sasvim je nebitna, kao i sam test, jer će se na njemu najverovatnije prepisivati i šaputati, i zato se i moraju zanemariti pravopisne omaške pošto je lakše deci kazati šta da napišu nego ih na brzinu poučiti kako to da urade. Jednako su beskorisni i prijemni i maturski ispiti otkako škole računaju uspešnost po broju odličnih đaka, položenih testova i ukupnog broja bodova na testovima – nastavnici i roditelji koji dežuraju na testovima ne samo što žmure na prepisivanje nego i sami govore rešenja đacima, a ocene se poklanjaju preko svake mere, u odeljenju od trideset đaka bude po dvadeset pet odlikaša, a nemaju pojma ni o čemu. Bar mi tako govore kolege iz raznih škola i sopstveno iskustvo, recimo s dežurstva na prijemnom ispitu gde je direktorka išla od učionice do učionice i javljala da ,,može da se krene, nadzornik je otišao", a onda su dežurni roditelj i učiteljica izvadili zbirke i podelili deci da prepišu rešenja. Što se latinice tiče, deca odavno tako pišu i pismene zadatke iz srpskog, pa ništa. Ne znaju kako valja ni jedno ni drugo pismo, a neće ga ni znati sve dok se u školama veštački naduvava uspeh, i nije poželjno da nastavnik strogo ocenjuje i traži neko veće znanje. Najgore prolaze ona stvarno dobra i nadarena deca, koja sagore na silnim takmičenjima i ozbiljno shvataju sve što nastavnik kaže, da bi na kraju razreda uvidela kako su s odličnim uspehom završili i oni koji ne umeju najbolje da se potpišu. Imala sam đaka koji bukvalno ne zna da čita, moju dvojku su na nastavničkom veću prepravili u trojku a dete je završilo s odličnim uspehom, za njega je prijemni posle bio mačji kašalj i upisao je vrlo traženu ekonomsku školu, koju će uskoro i završiti.

Josephine

QuoteNajgore prolaze ona stvarno dobra i nadarena deca, koja sagore na silnim takmičenjima i ozbiljno shvataju sve što nastavnik kaže, da bi na kraju razreda uvidela kako su s odličnim uspehom završili i oni koji ne umeju najbolje da se potpišu

Ne bih rekla da ta deca prolaze najgore? Zašto? Zato što na vreme nisu naučila da se neradom može daleko dogurati?

Najgore su prošla deca koja ne znaju da se potpišu. I nekako ne mislim da su ona kriva za to, već roditelji i nastavnici.

ALEKSIJE D.

Prosečnom čoveku je dosta da zna da napiše svoje ime kad potpisuje ugovor za kredit.
To je cilj savremenog obrazovanja.
Sve drugo je višak. Nepotrebno, opterećujuće i zarazno. Ko nauči da čita, odma postane intelektualac, a ko zna da sastavi dva padeža i poneki glagol, planira objavljivanje romana u rangu "Rata i mira" saa finansijskim efektom jednog Stivena Kinga, s tim da mu je tržište u Donjoj Zabrnjici sa 213 stanovnika, od kojih se ssamo 2 znaju potpisati (šef mesne kancelarije i učitelj, takodje pisac)...

Josephine

A koji si ti od svih pobrojanih? :) Baš me zanima gde vidiš sebe?

Vampirella

Quote from: Dacko on 13-06-2012, 18:40:47Imala sam đaka koji bukvalno ne zna da čita, moju dvojku su na nastavničkom veću prepravili u trojku a dete je završilo s odličnim uspehom, za njega je prijemni posle bio mačji kašalj i upisao je vrlo traženu ekonomsku školu, koju će uskoro i završiti.

Kako misliš "ne zna čitati"? Pred razredom na glas ili uopće ne zna čitati? Meni je u cijeloj situaciji najgore što nastavničko vijeće prepravlja tvoju ocjenu...
Satan my master.

ALEKSIJE D.

Nastavničko veće ne prepravlja ocene, to čini odeljensko veće napredlog odeljenskog starešine. tek da se zna.
Ja sam onaj koji se potpisuje zarad kredita.
I draga moja D. moj nik nije ime. Treba ga čitati: Dijagnoza aleksije.  xnerd

Savajat Erp

Скраћено - дијалексија? :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Dacko

Quote from: Vampirella on 13-06-2012, 19:37:06

Kako misliš "ne zna čitati"? Pred razredom na glas ili uopće ne zna čitati? Meni je u cijeloj situaciji najgore što nastavničko vijeće prepravlja tvoju ocjenu...

Tja, zna slova i ume da vrlo polako sriče tekst, ali ne više od toga, i nemam osećaj da pročitano i razume.

To što se moja ocena prepravlja neme veze sa mnom, u jednoj školi mi rekoše da su nastavničke ocene tek predlozi, a da tek razredni starešina i odeljensko veće (kako reče Aleksije, a ja pomešala pošto su se uglavnom oba veća držala istog dana) određuju zvaničnu ocenu.

Father Jape

Ovaj... ako zaista tako čita na kraju osnovne, onda je sigurno u pitanju disleksija, zar ne?

A o svesti o zakvim stvarima, i osposobljenosti naših škola da se sa njima nose sam se naslušao priča...  :(

Dacko

Upravo to sam pitala njegovu majku, ali žena ga je godinama vodila lekarima i niko joj nije to potvrdio niti pomogao da se problem prevaziđe. Naravno, svi smo se naslušali i priča o lekarima jednako kao i o školstvu, verovatno smo, nažalost, i iskusili dovoljno da u njih i poverujemo... Ipak, mada dečko jeste žrtva sistema, kad on završi još i ekonomski fakultet, pa se lepo zaposli u nekoj banci takav nepismen, žrtve će biti i svi njegovi klijenti i kolege.

Josephine

Ovaj, zakk, sme li da se zna zašto si isekao i moj odgovor na "žrtve će biti klijenti i kolege"? :)

zakk

O školi i problemima dece i školstva i nas u svemu tome izvolite ovde

zakk

samo sam presekao topik i prebacio ostatak na novu temu, nisam čačkao

Josephine

Ok, ali imala sam direktan odgovor na ove žrtve žrtve sistema... Bode mi oči to i svrbe me prsti da opet napišem odgovor, ali ću te ispoštovati. :)

RedSonja

Quote from: Dacko on 13-06-2012, 18:40:47
i nije poželjno da nastavnik strogo ocenjuje i traži neko veće znanje.

nastavnik , dackili, ne može i NE SME da traži nikoje veće znanje od onog koje pruža na upotrebu đacima. nastavnik /profesor je izuzetno izuzetno odgovoran posao, on nije samo predavač nego i vaspitač, a neretko je upravo učiteljr onaj koji formira detinju ličnost i centralna je figura u odgoju.
dakle, ako jedna profesorka nemačkog ne zna, primer, osnovna pravila čitanja na nemačkom, pa neko drsko gastarbajtersko dete ustane, prezrivo je pogleda i kaže joj pred svim đacima kako se zapravo čita, takav profesor ne samo da ne sme da TRAŽI znanje od bilo koga, nego bi jedino ispravno bilo da da otkaz i doškoluje se , pa se vrati da PRUŽA I TRAŽI, jer tom profesoru devetka na diplomi ne znači ništa pošto ni u glavi nema ničeg.

QuoteIpak, mada dečko jeste žrtva sistema, kad on završi još i ekonomski fakultet, pa se lepo zaposli u nekoj banci takav nepismen, žrtve će biti i svi njegovi klijenti i kolege.

za sve to je kriv njegov profesorski kadar, usko posmatrano,
zajebite sistem
naravno da je sistem kršina, kako može drugačije biti u ovoj državi, svi su fakulteti ucenjeni. ako nemaju ful popunjena mesta na prvoj godini studija dve godine zaredom - gasi se katedra.  tamo na vrhu odgovara da se mladež gura na fakultet jer studenti nisu na birou, pa ima recimo trideset posto manje nezaposlenih na toj listi koja se šalje u brisel.
stoga su prijemni ispiti ravni testovima za mentalno zaostale, fakultet upisuju i oni što ne bi znali ni đubretarskim kamionom da upravljaju, a taj isti faks posle studiraju po dvanaest godina zbog jadne bolonje - što su duže studenti to ministarstvu više odgovara. a stručnost povodom upisanih studija? nula jedna realna, i okom uočljiva i kroz prizmu posmatrana. ali završiće studije, imaju prosek devet i po, rade i profesorski su autoriteti.
ali nije kao da su ti nadležni profesori na prijemnim ispitima velike mustre i da bi i taj glupavi prijemni ispit mogli da sažvaću u dva zalogaja, nego bi se podobro oznojili jer su kurčevi stručnjaci, nemaju veze sa životom, a imaju doktorat ,ej.
pa kad ti takav jedan glupander zmajevski bude predavač u školi za strukovno obrazovanje nije ni čudo što iz te škole izađeš popišan i završiš kao najobičniji diletant, pa svoje okrnjeno znanje nakalemljeno na slabu pamet daješ deci i na taj način ih zatupiš za života.

Plut

Hoćeš da kažeš da je lako upravljati đubretarskim kamionom?

RedSonja

ne znam, ali jednom sam kazala da bih bila đubretar samo da vidim kako on radi

Stipan

Sva sreća da je Zakkova odlučna akcija jednom zasvagda uklonila offtopičarenje sa ove teme...

RedSonja

e stipane , a onako uzgredno, je l si ti ikad napisao štogođ ontopik il samo sereš o svojim ličnim zapažajima ticajno za red i rad 4umčeta?
je l oćete molim vas da mu date da bude moderator 2 dana :oops:

mac

Quote from: RedSonja on 14-06-2012, 11:58:39
dakle, ako jedna profesorka nemačkog ne zna, primer, osnovna pravila čitanja na nemačkom, pa neko drsko gastarbajtersko dete ustane, prezrivo je pogleda i kaže joj pred svim đacima kako se zapravo čita, takav profesor ne samo da ne sme da TRAŽI znanje od bilo koga, nego bi jedino ispravno bilo da da otkaz i doškoluje se , ...

I ja inače zastupam taj stav, ako nešto radiš onda radi najbolje što možeš. Postoji i dodatak na taj stav po kome postoji samo jedno najbolje rešenje, i svako drugo je neprihvatljivo. Po tom dodatku onaj ko nije savršen učitelj ne može da se bavi podučavanjem. Ali praktične posledice takvog stava su da skoro niko ne bi imao prava da radi u školi. Ne bismo više ni imali škole. Pretpostavljam da to nije ono što želimo...

Stipan

E, Sonja samo nastavi da zajebavaš, pa ćeš jako brzo skontati kako izgleda kad stipan (sa malo s) počne da sere.
Blizu si kritične mase, malena, onako uzgredno.

RedSonja

mače, nene, naravno, čitavu si stvar isposmatrao kao najgori bukvalista koji ne ume da zagrebe ispod površine
doduše, profesor bi valjalo da bude savršen. profesor je toliko bitno zanimanje, možeš reći, kao lekar. mladi umovi su u pitanju
ili, reci, ne mora da bude savršen , dovoljno je da ne bude loš

da objasnim na svom primeru: ja sam bila đak prosečnog kapaciteta i talenta, koji nikada ili gotovo nikada nije učio van nastave i domaćih zadataka. matematika me nije interesovala. nikad nisam češljala venea osim na času. enivejz, profesorka je bila toliko uticajna ne na mene nego i na svih trideset nas, odličan profesor , zaista, toliko je bila strastvena u podučavanju da i najgore slepčine moždane od dece nisu prosto umele da urade pismeni za keca. svako je znao i umeo dva zadatka od pet da reši.  imala sam 3 ili 4 a matematika mi je mrska. fiziku mi je predavala osoba koja pretpostaviću zna fiziku ali ne zna profesuru i kod koje sam imala keca /dvojku/trojku a u čiji sam predmet ulagala podjednako energije kao i u matematiku. obaška što sam tu fiziku volela. kod nje je hrpetina dece ostala da polaže.

navešću drugi primer: imam lektorku na faksu koja je u prvom semestru kolegama i meni držala dva predavanja sveukupno i kod koje odem da radim popravni koji mi je pred celom grupom zakazala. odnesem opravdanje. ona počne da plače preda mnom da se sablažnjava i da besni tvrdeći kako nije zakazala nikakav popravni kolokvijum i strašno ju je pogodilo to što sam ja poslala mejl da je na taj kolokvijum sutrašnji podsetim. ona je , kaže, mislila da se neko sa njom šali. ja kažem, dobro, ne moramo da radimo kolokvijum, je l ja mogu na ispit? možete ako sledeći kolokvijum uradite za maksimum. kažem dobro i krenem ka vratima. vratite se koleginice, da vidim opravdanje, izvinite i obriše suzice. ja joj dam opravdanje, ona kaže, dobro mogli bismo da uradimo taj kolokvijum 6.og. jaoj ne, 6.og mi je godišnjica bake, jedine bake koju sam ja upoznala a ja moram sa vama da radim kolokvijum! to je jedina baka , majka moje mame, ona je meni čitala priče pred spavanje, je l vidite vi to, a šestog imam i predavanja, njoj je tad godišnjica a ja moram da dođem na posao! i potop. ama bujica suzetina krokodilskih. odgovorim joj : saosećam sa vama, ali ja tu ništa ne mogu da uradim, a  E PA NI JA NIŠTA NE MOGU DA URADIM POVODOM VAŠEG KOLOKVIJUMA. ja uzmem opravdanje i kažem hvala za vreme, razumem. NIŠTA VAM JA TAJ PEČAT NE VIDIM; TO VAM UOPŠTE NIJE OZBILJNO OPRAVDANJE dođite vi meni sa ozbiljnijim opravdanjem, tu imate i neku fiskulturu.
ja otidnem. odem brate a šta mogu? izađem iz 64orke počnem da plačem od gađenja, sat vremena sam je slušala. sat vremena sa ludakom koji će me lektorisati 4 godine i bila sam isceđena.

s druge strane imamo tog pavlovića, hvala bogu za njega, i on nam priča o svojoj baki, al ne o godišnjici nego o činjenici da bajke i narodno predanje nemaju bitnu izvornonacionalnu karakteristiku, roman o renoaru koji je francusko predanje je u stvari na-neki-od-načina došla basna o lisicama koje mi, srbi imamo u usmenoj književnosti, kasnije zapisanoj.

RedSonja

zajebi me stipane sa tim budalaštinama, nisam ti ja dobar materijal za preganjanje onlajn

Stipan

RedSonja

mogu sada ali ne zauvek, nisam kadra da popamtim sve nikove koji se na mene naljute ,jojjjjjjjjjjjjjjjjjjjj  :oops:

Josephine

Quoteprofesorka je bila toliko uticajna ne na mene nego i na svih trideset nas, odličan profesor , zaista, toliko je bila strastvena u podučavanju da i najgore slepčine moždane od dece nisu prosto umele da urade pismeni za keca. svako je znao i umeo dva zadatka od pet da reši.

Eto, apsolutno verujem u ovo. I sama imam takva iskustva.

Dr00d

Quote from: RedSonja on 14-06-2012, 12:04:23
ne znam, ali jednom sam kazala da bih bila đubretar samo da vidim kako on radi

A Tour of the Inside of a Garbage Truck

:mrgreen:
There's no saint like a reformed sinner.

Father Jape

scallop

Brborići brbore. On će na fakultetu da ih nauči da pišu! :-?  Jedino je u pravu da je pisanje ugroženo u svim sferama društva.

Plut

Neće ni na fakultetu. Pobogu, kao da je strašno napraviti koju grešku. Važno da se razumemo, kako-tako. :-x
Elem, ako neće biti mogućnosti da se napravi pravopisna greška jer će se odgovori zaokruživati, podvlačiti ili linijom sparivati, to onda znači da se pravopis neće ni proveravati, zar ne? :shock:
Mislim, pa i u ponuđenim odgovorima, od kojih treba zaokružiti jedan, nešto može biti pogrešno napisano.
Sad sam u zbunu.

Mme Chauchat

Il' plakati, ili se napiti...

lilit

ajde ajde, prave ste babe.
pa tako je bilo i "u nase vreme". u mom razredu je bilo max. 5 ljudi koje si mogao nazvati pismenim. jest da nisu mesali cirilicu i latinicu, ali gramatike je bilo u raznim oblicima. :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.