• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Pravopis i gramatika

Started by Mims, 17-03-2011, 15:45:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Plut

U naše vreme nije bilo ispita. :!:

lilit, a ti si bila u kojoj grupi?
xrofl

lilit

ja uvek u nepismenim i ostalim prezrenim grupama.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

scallop

Lilit, nećemo tako. Moguće je da deca veruju da im pismenost neće trebati. Moguće je da tako misle i roditelji, pa i profesori i nastavnici. Ali, tako ne sme da misli ustanova koja je nadležna da opismeni decu. Objavljeno je loša pomoć i deci i roditeljima, pa i društvu u celini.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Джон Рейнольдс

Quote from: Dacko on 13-06-2012, 18:40:47
Imala sam đaka koji bukvalno ne zna da čita, moju dvojku su na nastavničkom veću prepravili u trojku a dete je završilo s odličnim uspehom, za njega je prijemni posle bio mačji kašalj i upisao je vrlo traženu ekonomsku školu, koju će uskoro i završiti.

Мени овај део није јасан. Неписмен је, али ће ускоро завршити "врло тражену економску школу"? Заправо хоћеш да кажеш и да се поврх свега та економска школа може завршити и поред неписмености? Нећу да кажем да говориш неистине, али не уклапа се.

Тим више што имам познаника који пати од дислексије, завршио је електротехнику и сад ради у "Теленору". Човек је нешто млађи од мене, рецимо да је 75-77 годиште. Ако је његов случај сличан овом твом, онда тај твој случај није никакво обележје овог времена, него нешто што се догађало одувек. Заиста не знам какав је стручњак овај мој познаник, знамо се површно, деца су нам била у истом вртићу. Али видим да вози фирмин ауто, иде по теренима, одржавање базних станица, итд.

Баш сам га питао за дислексију, како то изгледа. Њега су подучавали техникама читања и он сада може да прочита и разуме текстове било које дужине; просто, постоји начин.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Dacko

Quote from: Джон Рейнольдс on 16-06-2012, 02:36:47

Мени овај део није јасан. Неписмен је, али ће ускоро завршити "врло тражену економску школу"? Заправо хоћеш да кажеш и да се поврх свега та економска школа може завршити и поред неписмености? Нећу да кажем да говориш неистине, али не уклапа се.

Upravo to govorim: maltene svaka škola (isključujem ono nekoliko specizalizovanih odeljenja za talente za matematiku, fiziku ili jezike) može se završiti uprkos nepismenosti ili neradu ili ma kojoj mani za koju bi neko pretpostavio da može zasmetati u školovanju. Nije tu ključno je li uzrok smetnje disleksija, ovde se radi o tome da pominjanom dečku nije niko ni kod kuće čitao ili mu snimao te lekcije ili radio s njim – svi su se naposletku pomirili s tim da on ne zna da čita, te da ono što po knjigama piše ne mora ni da zna. I svejedno je završio osnovnu školu kao odličan đak, upisao traženu srednju školu i sa vrlo dobrim uspehom završio prva tri razreda, a svakako će i četvrti. Dečko mi je komšija, otud znam i kako se sad snalazi. Ono o neistini i neuklapanju prosto ne znam kako da prokomentarišem, sem da nije lepo. Na verodostojnost moje priče ne može uticati to da li se ona uklapa u tvoje iskustvo, jer govorim o svom bivšem đaku  i školama u kojima sam radila. Ako u tome vidiš neke niske pobude i razloge za laž, nemoj se molim ustezati da ih izneseš i raskrinkaš me.  xuzi

Джон Рейнольдс

Напротив, немам никакав разлог да сумњам у истинитост, просто ми је чудно. Како имам двоје деце, веома сам заинтересован за разне обзервације што се школског система тиче, па зато и питам. Онда долазим до закључка да су искуства веома разнолика, лепеза примера је широка, али постоји јединствено мишљење да су критеријуми знатно нижи него раније.

Него, онтопик, јуче прочитах да је неко демантовао вест о томе да ће неписменоће на тестовима бити занемариване. Ето, и коме веровати?
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Father Jape

Quote from: Джон Рейнольдс on 16-06-2012, 11:21:22
али постоји јединствено мишљење да су критеријуми знатно нижи него раније.

Ovo je verovatno jedinstveno mišljenje od kada je sveta i veka.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Джон Рейнольдс

Ту си у праву, још у античко доба се писало како је омладина распусна, лења и шта све не.  :lol:

#Τζούτσε

Father Jape

Tako je  :lol:

"The children now love luxury; they have bad manners, contempt for authority; they show disrespect for elders and love chatter in place of exercise. Children are now tyrants, not the servants of their households. They no longer rise when elders enter the room. They contradict their parents, chatter before company, gobble up dainties at the table, cross their legs, and tyrannize their teachers."

-Attributed to Socrates (469-399 BC) by Plato, according to William L. Patty and Louise S. Johnson, Personality and Adjustment, p. 277 (1953).

"I see no hope for the future of our people if they are dependent on the frivolous youth of today, for certainly all youth are reckless beyond words. When I was a boy, we were taught to be discrete and respectful of elders, but the present youth are exceedingly wise and impatient of restraint."

-Hesiod

"The world is passing through troublous times. The young people of today think of nothing but themselves. They have no reverence for parents or old age. They are impatient of all restraint. They talk as if they knew everything, and what passes for wisdom with us is foolishness with them. As for the girls, they are forward, immodest and unladylike in speech, behavior and dress."

- From a sermon preached by Peter the Hermit

Mme Chauchat

Da si to na srpskom kopirao, de bi nam bio kraj?

Gola smo brojka što ždere, nevaljalci, rđe i bagra,
sve Penelopini prosci, čankolizi kod Alkinoja;
zlatna nam mladež se glacka, izležava, masira, tapka,
spava do podne i svaka joj misao, tek što naviri
u glavu, smesta iščili i klisne od bučne gitare.

Horacije, Maksimu Loliju, prevod Radmile Šalabalić

Father Jape

ALEKSIJE D.

"Da si to na srpskom kopirao, de bi nam bio kraj?"
Ne može na srpskom. na engleskom zvuči pametnije. Još bi autor ispao pametniji da je dao u originalu - na grčkom.
Ali, nema veze. Srpski jezik i onako ničem ne služi i nikom ne koristi. Što se iz priloženog da videti.

Mme Chauchat

Aleksije, kad već troluješ, bili bismo ti zahvalni da to radiš malo suptilnije, ovako je i odviše dosadno.

scallop

Aleksije ne troluje. Ovoga puta potcrtava lepotu srpskog prevoda.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

lilit

a jevtra pojašnjava da motiv iza postavljanja originala nije "da bi zvučalo pametnije". kao  i da se ne radi o "ili-ili", već da hoćemo "i-i".

scallop

To je i Aleksije uradio. Aman, kad ćete da naučite da čitate suptilnije postove?

mac

Hm, ako je ili-ili slovenska antiteza, šta li je ono drugo?

lilit

Quote from: scallop on 17-06-2012, 14:52:50
To je i Aleksije uradio. Aman, kad ćete da naučite da čitate suptilnije postove?

pa to je jasno. ali aleksije je plagijator! xrofl

scallop

Nije. Ti trabunjaš. Nisi mi potrebna i oko ovoga.

ALEKSIJE D.

Plagijator? Ja? Koga, čega? (ću, ćeš, će, ćemo, ćete će, etc.)
Vi se bavite pravopisom u zemlji nepismenih.
Od govora stvorili ste nauku a ne slažete se u osnovim stvarima.
Pižulicu u šake i rešite sve dileme ili nek vam vrate pare koje ste dali za studije na filološkom...

pokojni Steva

Quote from: Aleksije D. on 19-06-2012, 12:56:09

Pižulicu u šake i rešite sve dileme ili nek vam vrate pare koje ste dali za studije na filološkom...

http://sh.wikipedia.org/wiki/Mato_Pi%C5%BEurica
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

ALEKSIJE D.

Crnogorac u Vojvodini. Svakom srcu mio. A što neko slovo i progutam, imam krupne prste a sitnu tastaturu. :oops:

Plut

Pižurica mi je bio jedan od dražih likova. :)

ALEKSIJE D.

Što će reći da ako već postoji jezički standard (pravila) o čemu ,onda, drvljenje? Imate dilemu: knjigu u šake i rešite je. Primenite naučeno. A ne ovako: te kako, te zašto, te zbog čega? Već su odgovori dati i ne treba otkrivati toplu vodu. Pižurica ili Pižulica, važno da je Mate sredio stvar.

Plut

Hajmo jezičari!

Juče na Dnevniku RTV-a kaže spiker "...sa Špankinjom..."
Od kada se kod nas više ne kaže Španjolka već Špankinja?

lilit

ti na rtv dnevniku bi trebalo da su nepismeni?

Mme Chauchat

Najnoviji pravopis kaže: "Španija, španski, Španac, Špankinja, t. 194e"; a pod 194e ni slovca o tome.  :cry: :cry: :cry:  Zašto ne Španijka ili Španica? xuzi

mac

Ili Španka? Crnogorac - Crnogorka, Španac - ...

Plut

Jest', i meni bi, onda, bilo logičnije da bude Španica, ako već imamo Španca.  Ili da on bude Špankinj? Ili Španijac i Španijica. xrofl

Elem, nije mi sada pri ruci stari pravopis, pa se pitam da li i po njemu nije bilo pravilno reći Španjolka? A ako jeste, zbog čega se sada menja? Zato što još neki jezik tako priča?

Father Jape

Ja sam in a weird place gde mi Španjolka zvuči hrvatski, a Špankinja... kao nešto što bio neko dete formiralo po analogiji dok još nije naučilo kako ze zaista kaže. Hoću reći, nema načina da kažem žena iz Španije na maternjem mi jeziku a da ne zvuči čudno!  :cry:

scallop

U vreme bečkog dogovora Srbi nisu pojma imali da u Španiji ima žena, pa su prihvatili ono šta se nudilo. U Novom Sadu je i dalje bilo svejedno. I sad mi je svejedno.

Father Jape

Daj da priupitam i ovde:

Kako biste na srpski preveli carter? (a person who hauls goods in a cart, jelte)
Kontekts je London 16. veka.

Mme Chauchat

Zavisi od toga da li je kratko ili dugo rastojanje na koje se roba transportuje. Kod nas su špediteri ranije zvani kiridžije ali mislim da je tu uvek uključeno neko veliko rastojanje. Za lokalno rastojanje možda ima nešto zasebno tipa... kočijaš? taljigaš? Ako se setim, javiću se.

Father Jape

Pre će biti ovo drugo. Taljigaš je i meni palo na pamet, a za kiridžija prvi put čujem. 

Hvala u svakom slučaju.  :lol:

Mme Chauchat

Iznervirala sam se pa proverih. Ako su kolica ručna, taljigaš. Ako su sa zapregom (osobito volovskom), rabadžija.

pokojni Steva

Zar nisu i taljige na konjsko-volujski pogon?
Čini mi se da su rabadžije ipak regionalni polu trgovci, a kiridžije samo lokalni špediteri.

Mme Chauchat

Ma ja se ne razumem ni u kola, ni u istorijsku terminologiju, ali u školi smo radili kosovski ciklus i pesmu Obretenije glave kneza Lazara:

Подигле се кириџије младе
Од убава Скопља бела града,
Ови возе Грке и Бугаре,
Они иду Нишу и Видину,
На Косову конак учинили.

Meni je to solidno regionalno.
EDIT: a vokabular.org navodi r. i k. kao sinonime. :roll: Najlogičnije.

Mica Milovanovic

Ja mislim da je rabadžija nešto drugačiji pojam od kiridžije. Rabadžija bi, po nekom mom osećaju trebalo da bude neko ko za račun nekoga drugog vuče neki teret zaprežnim kolima - najčešće drva iz šume i slično.

Kiridžija, opet po nekom mom razumevanju, bi trebalo da je širi pojam i obuhvata svakoga ko za račun nekog drugog prevozi neki teret, bez obzira na prevozno sredstvo - kolima, brodom, konjima, i sl.
Mica

pokojni Steva

Pa ti budi pametan... Svodi se na isto. Sem što ponekad usfale taljige.

http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:313577-Rabadzija-sedam-decenija

"Ratko je, mahom u Mačvu, ,,terao" rakiju, suve šljive, borovu i jelovu građu, a u svoje pasivne krajeve dovlačio pšenicu, kukuruz, šećer, so... Prevezao je, tako, i sav kamen ugrađen u korito rečice Vrelo, u Perućcu, a tovari su težili skoro dve tone, pa su volovi ostajali ,,bosi", jer su im od napora spadale potkovice!"

http://www.vesti.rs/Region/Poslednji-kiridzija.html

"kiridžija, čovek koji je sa konjskim ili pak volovskim zapregama snabdevao domaćinstva u selu i gradovima drvima, senom i drugim potrepštinama"

http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/22/RTS+Satelit/1027594/Sasvim+prirodno%3A+Kirid%C5%BEije+.html

"Kiridžiluk je transport i trgovina retkom robom po dalekim i teško pristupačnim terenima"

Mme Chauchat

Eto, saznadosmo svašta novo, samo ne za koju se varijantu Jape opredelio (samostalni zanatski prevoznik... muahaha).

Father Jape

Jape će se verovatno na kraju opredeliti za nešto opisno, budući da mu je malo blesavo da spominje londonske kiridžije i taljigaše.  :mrgreen:

RedSonja

pa iskoristi najamni vozač i to je to

ALEKSIJE D.

"Prevoz za sopstvene potrebe, transporet robe na veliko i malo, pogotovo šodera i peska" SP "SULTAN TRANSPORT"

mac

Možeš i da uvedeš novu reč, ko zna možda se prime ljudi. Recimo "zapregar".

Mme Chauchat

Da, ali možda se radi o ručnim kolicima... "tačkar"?!!!!1!

Father Jape

Ili prosto da kolar proširi značenje i na "onaj ko koristi kola" a ne samo ko ih pravi.

Elem, to će ionako čitati verovatno samo jedan profesor, budući da je u pitanju seminarski, tako da i ništa od uvođenaj nove reči u narod.  :lol:

ALEKSIJE D.

Nadji, brate, Vukov "Rječnik" i to ti je to. Možeš da ga staviš u fusnostu, pa da ti seminarski izgleda "naučinije", a sve sa onim gotičkim karakukama...

Father Jape

Imam ja Rječnik, ali nažalost nije englesko-srpski, no srpsko-njemački.  :lol:

Mica Milovanovic

Mica

Mica Milovanovic

Uzgred, još nisi banovan?

Imaš sreće da boban zauzet...
Mica