• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Glupa igra s pogađanjem citata iz knjiga

Started by Alexdelarge, 19-06-2011, 22:55:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Father Jape

Moram da istaknem da nisam čitao nijednu Čestertonovu priču s njim, ali ti si ga više puta spominjala, pa... :lol:

Jao, ko će sad naći na polici nešto na srpskom... Pričekajte.

EDIT: Evo, dok čekate da se nervirate – jednom sam ga video transkribovanog kao Džilbert Kejt Česterton.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Father Jape

,,Morate da mi pomognete. Ucenjuju me. Molim vas!"
Tresao se kao solo pevač u rumba orkestru. Gurnuo sam preko stola čašu i bocu ražanog koju držim pri ruci iz nemedicinskih razloga..

Father Jape

Vidite, Kajzere, ja sam u suštini intelektualac. Jasno, čovek može da ima faćkalica koliko mu duša poželi. Ali žene koje umeju da misle – njih nije lako pronaći za tako kratko vreme.

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Father Jape

Alexdelarge

pre nekog vremena se naime odlučilo da se nagradi svaki pisac pre nego što mu se knjiga objavi, uz tri znatne prednosti:

a) eliminiše se autorova strepnja ( osvojiću nagradu ili ne?) i takođe zategnutost između autora ( osvojiće je on ili ja?) s obzirom da svi bivaju nagrađeni pre.
b) eliminiše se naporan rad žirija i iznad svega napor da se čita, izuzetno neprijatna strana posla članova žirija, zadržavajući ipak naročite kulturne aspekte kao što je prestiž da se bude u žiriju i završni ručak.
c) eliminiše se svaka polemika. niko ne bi mogao da kaže 'nagradili ste lošu knjigu' jer niko ne bi mogao da je pročita.

zbog toga je klima među Zaduženima za Zlobu bila opuštena i spokojna, nazdravljalo se dok je žiri, koji je sedeo za stolom prepunim ruža i rozbifa, komentarisao nesrećnu situaciju Lepe Književnosti u našoj zemlji.

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Alexdelarge

Alexdelarge

kažu da je starešina enok mafijaš. on to negira. ako me vidite u restoranima koje posećuju mafijaši, kaže, nisam zbog toga mafijaš. da li možda neko ko posećuje kineske restorane biva optužen da je kinez?

enok, priča se, prodaje oružje.sigurno je tako. ali oružje ne puca samo. ne umire se samo zato jer se drži oružje u ruci. zar da mi osudimo mesara jer prodaje šunku?

enok je, kažu, vlasnik devedeset procenata štampe i hoće kompletan monopol nad informacijama. laži. ne znam gde ste to pročitali, ali sačekajte još tih deset procenata i nećete više čitati o tome.

enok je, priča se, opasan čovek po našu demokratiju. ne uspevam da sagledam opasnost. iskreno, ne uspevam čak da vidim ni demokratiju.

gospođo, ako vam strgnem tu džinovsku minđušu, pretpostavljam da će curiti voda, je l tako? da, tako je. vulgaran sam. mi komičari smo vulgarni. moja glumačka soba je toliko prljava da su bubašvabe unajmile spremačicu na sat...

Alexdelarge

jedna mirna režimska noć. svi ratovi su daleko. danas se dogodilo samo sedam ubistava, tri zbog zamene ličnosti. atmosferska zagađenost je u granicama propisa. dioksida ima za sve. međutim nema sreće za sve. svako je odnosi od drugog. tako kaže propovednik na uglu ulice, pitomog izgleda, jedan od onih koji se posle ubiju zajedno sa dvestotine sledbenika. ima ih podosta u gradu. od boraca za prava golubova do arktičke lige. mi smo demokratija.

Hiperhik

Ovaj...a jel napravljena dovoljna vremenska distanca , e da se otkrije koje je delo?

Alexdelarge

veći deo naslova je sakriven u poslednjem citatu.

Hiperhik

Baol - jedna mirna režimska noć,

Stefano Beni

...uz pomoć Gugla, naravno.

Svakako - hvala :)

Mme Chauchat

*Nežno gurka Hiperhika u pravcu postavljanja novog zadatka*

Hiperhik

Uhm, zapravo su zaslužni Gugl i lopta nabačena za šut na gol bez golmana, ali dobro sad..  :oops:

Elem,

"Istina koju ovde nameravam da izložim nije posebno skandalozna, ili je to samo u onoj meri u kojoj svaka istina izaziva skandal. Ne očekujem da ti sa svojih sedamnaest godina tu nešto shvatiš. Međutim, stalo mi je da te poučim, a i da te neprijatno iznenadim."

Hiperhik

Ajde još malko:

"Priroda nas izdaje, sreća se menja, a bog odozgo sve to gleda. Okretao sam na prstu krunicu prstena na kojoj sam dao da se urežu, jednog gorkog dana, ovih nekoliko ružnih reči. Išao sam još dalje u svom razočaranju, a možda i u svetogrđu, smatrao sam najzad da je prirodno, ako ne i pravedno, to što moramo da propadnemo."

Mme Chauchat

Meni ovo liči na izvesne memoare, ali ne smem ruku u vatru :)

Hiperhik

"Natura deficit, fortuna mutatur, deus omnia cernit", reče Hadrijan.

Guraj ruku u vatru slobodno.

Mislim, ako si svesna da se to samo tako kaže..  :wink:

xcheers

Mme Chauchat

E, da :)

"Donosili su im novine. U njima su bili smušeni izveštaji iz kojih su mogli da doznaju da napadi trolova nisu samo u Srbiji, da su izranjali svuda po Evropi i da su se pojavili i u Arhipelagu Velike Carske Rusije. Veliki imperator Josif Visarionović je pozivao na sveti rat protiv gamadi i svih božijih izroda."

Meho Krljic

Ovo je stoposto neki S. Krobonja, da?

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mme Chauchat

Nije Skrobonja, a strogo uzev nije ni alternativna istorija. Hint: pominje se reka Kosmaj.

scallop

Onda će da bude Ljuba, ali to već nije fer.

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mme Chauchat

Jeste Ljuba, "Vi što maštate o sreći", i što ne bi bilo fer?

scallop

Alo, ko je ovde čitao Ljubu, a da nije već zbrisao? Falio mi je Kosmaj. Inače, to je model fantastike koji ne postoji izvan ove Srbijice. Nema povezivanja trolova, Imperatora Josifa i reke Kosmaj nigde.

klem

"Kad bi došla kući iz internata, viđao sam je, ponekad, maltene svakog dana, jer im je kuća bila tačno preko puta aneksa Gradske većnice. Izlazila bi često sa sestrom, a ponekad su i njima dolazili - mladići, često, što mi se, naravno, nije dopadalo."

scallop

Čedo, ova igra ima pravilo da onaj ko pogodi citat zadaje zadatak, a to nisi bio ti. Uostalom, najmanje godinu dana nisam ništa pokušao da pogodim, ali sad imam sjajan citat, pa mi je bezveze da zbog tvoje greške čekam neku drugu priliku.

klem

scallop

Onda, ovo je citat iz knjige koju skoro niko ovde nije voleo. Ne volim je ni ja preterano, ali ima dobrih citata kao pleve. I nisu mlogo indikativni:

"Porez na knjige ispod tri stotine stranica biće udvostručen, a to će prisiliti pisce da objavljuju tako duga dela da će broj čitalaca biti izuzetno mali. A mi ćemo, istovremeno, objavljivati jeftine knjige koje će oblikovati um čitalaca."

scallop

Evo još malo, tek da zabuna bude veća:

"Zašto bi proleterima bilo važno da blebetala dobiju pravo da gunđaju?"

scallop

Evo malo obimnije parče:

"Neko je rekao da je rodoljublje utočište svih hulja: ko nema vlastitih moralnih načela, često staje pod neku zastavu, a kopilad se uvek poziva na čistotu svoje rase. Nacionalni identitet je poslednji imetak razbaštinjenih. A osećaj identiteta se zasniva na mržnji, na mržnji prema onome koji nam nije istovetan. Mržnju treba negovati kao strast svakog građanina. Neprijatelj je prijatelj naroda. Uvek nam treba neko koga ćemo mrzeti kako bismo se utešili zbog vlastite bede. Mržnja je prava iskonska strast. Ljubav je u stvari neprirodno stanje. Zato su i ubili Hrista: propovedao je protiv prirode. Ne postoji ljubav koja traje celog života. Dovoljno je da nam predmet mržnje uvek bude pred očima, da je podgreva. Mržnja greje srce."

Hiperhik

Ovo je, ako baš sasvim ne grešim, Umberto Eko.

scallop

Naravno. Kad krenu direktni citati, bude lakše. Oni prvi su zaista bili teži. xcheers

Hiperhik

:)

Ok, ajmo dalje:

"U međuvremenu, lađar Taj je doneo svoju neobjašnjivu odluku da se više ne pere. U kotlini koja se kupala u slatkovodnim jezerima, gde je čak i najsiromašniji svet mogao da se diči, i dičio se, čistoćom, Taj je odlučio da smrdi."

PTY

oh, pa to zvuči baš kao čika Rašdi...  :)

PTY

Dejstvo pljuge javnog tužioca polako je popuštalo. Jeziva oštrina svesti koja je svet činila nepodnošljivim i strašnim, brzo je prošla, a olovna otupelost držala ga je do samog povratka rodbine s Močvare Sećanja.

Rodbina se vratila zadovoljna i raznežena. Mnogi su plakal. Ispostavlja se da je pogrebna povorka, kad je prolazila pored sela, ispred groblja, srela bizantijskog otkupljivača dece. To je bio pouzdan znak da će u sledećem životu sputnjik podići umrlog na ofšar. 

Meho Krljic

PTY

Okolina je bila prilično depresivna. Tačnije, s jedne strane puta bila je čak živopisna, koliko se ta reč može primeniti na Orkland - tu su bile plantaže konoplje i banane, rečica i par smrdljivih orkskih sela. A sa druge strane su počinjale najmračnije džungle Orklanda. One nisu mračne same po sebi, već zbog onoga što je iza njih. Posle nekoliko stotina metara stabla postaju sve ređa, i počinje ogromna močvara, koja istovremeno služi kao groblje.

angel011

We're all mad here.

PTY

angel011

Evo nešto lako:

Nismo imali sreće sa vremenom, a ni sa gostima za našim stolom, koji su u svakom pogledu bili odvratni. Čak su nam i Ničea ogadili. Pa i kada su smrtno stradali u saobraćajnoj nesreći i već ležali na odru u crkvi u Silsu, mi smo ih još uvek mrzeli.
We're all mad here.

angel011

We're all mad here.

džin tonik

ha! :lol:

opisao sam svoje dugo kopanje kao idiotsko, a takvo je doista i bilo, i po cilju i nacinu. kovceg jana martensea uskoro je iskopan - sad je u njemu bila samo prasina i talog - ali sam bijesno pokusavajuci ekshumirati njegov duh nastavio bezumno i nespretno rovati ispod mjesta gdje je on lezao. bog zna sta sam ocekivao da cu naci - samo sam znao da kopam po grobu covjeka ciji je duh vrebao nocu.

Meho Krljic

Eh, ovo je konačno nešto gde ne moram da nagađam. Lovecraft, Lrking fir.

džin tonik

yes, a skoro napisah i gule reagiraj. :lol:

Meho Krljic

Eh, da, a ja ću zadatak postaviti tek predveče, dok dođem do kuće, nađem neku knjigu... (Na tabletu imam samo na engleskom  :oops: :oops: :oops: )

Meho Krljic

Elem:

Bez Helge ne bi pregurao zimu. Nije se mnogo raspitivala a i inače nije mnogo govorila, bila je lepa, bila je meka, radovala mu se u krevetu, radovala se njihovim vožnjama kolima, izlascima u restorane i poklonima koje je od njega dobijala. Toliko je bio srećan zbog veze s njom da se nije libio da je razmazi. Bila mu je na raspolaganju kad god sa svim ostalim ne bi uspevao da iziđe na kraj.