• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Glupa igra s pogađanjem citata iz knjiga

Started by Alexdelarge, 19-06-2011, 22:55:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Mica Milovanovic

Mica

scallop

Nisi pogodio. A, ni nećeš. Znam ja šta nisi čitao.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

Čik! Angel se ne računa. Ona čita sve.

Ljudi su počeli da se pokreću, kako je Njisak počeo da iznosi pripremljena jela. Ređao je ovale od kojih su se neki pušili od vreline, a neki su maglili ivice posuda unutrašnjom hladnoćom. Sve vreme je poluglasno mrmljao, kao da obaveštava o onome šta iznosi:
"Kimak i drugi beli mrs... Muzgavci marinirani renom i habanerom naživo... Pasulj na... pasulj sa... pasulj bez... papula... prebranac... Jebiga, zar Olujni Oblak nije trebalo da bude tu... Namaz od mesa... tarama... tuce vatrenih slepih miševa za sisanje... čačik... šašlik..."
Onda je krenuo po još. Pokupio je, usput, dve tacne pasulja i odneo. Svi su buljili pred sebe.
Doneo je to još i nastavio da mrmlja, kao da se podseća da nešto nije zaboravio i da neko neće biti zadovoljan.
"Ovčetina pendehronja... sataj piletina... sataj gljive... sataj račići... Belono, ohladiće mi se... čabata... proj... lebac... fokača... pogača...."
Sad je već trčao ka kuhinji, nestao u njoj i kao da mu je Vladimir obezbedio neko ekstra vreme, odmah se pojavio sa poslužavnikom na kojem je stajao niz niz čokanja od pet šota.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

angel011

We're all mad here.

Perin

scallop

Ma, kvarna si. Sutra će da mi dođe na kafu i samo je falilo da ne mogu da pogodim njenu priču.

Žao mi je što Jevtropijevićka ne učestvuje. Svašta ću da pomislim. :(

E, Perine, moj, sad - nije.

Perin

Jel' smešteno u isti univerzum? Da nije Tabor?

angel011

Quote from: scallop on 18-01-2012, 18:55:46
Ma, kvarna si. Sutra će da mi dođe na kafu i samo je falilo da ne mogu da pogodim njenu priču.

A otkud ja znam kad ti ona dolazi na kafu?
We're all mad here.

Mme Chauchat

Quote from: scallop on 18-01-2012, 18:55:46

Žao mi je što Jevtropijevićka ne učestvuje. Svašta ću da pomislim. :(

Što ja stalno da čupam ovaj kviz, mogu i drugi, naročito kad nisam čitala, kao sad. :)
A misliti se o meni i pričati može šta ko želi, ne branim. To je valjda do sad postalo očigledno.

scallop

Foliraš li ti mene? Prvo, "Tabor" nije odgovor, jer to nije roman. Drugo, to je toliko karakterističan detalj, da ne mogu da dozvolim da mi se vadiš na ime Vladimir. Da sam stavio i sledeći red, u šot-čokanjima bismo imali "Prepekan... prepekan... prepekan..."

Hiperhik

scallop

Jeste. I Kidis je prevara. I Tabor na Kidisu je prevara. :wink:

Hiperhik

"Nije, u stvari, znao ništa više - kad njegove noge počeše da se spotiču sve češće, da upadaju u tle; osetio je poslednji priliv očajanja, digao glavu i odjednom shvatio da je u pustinji. Još je ugledao zvezde nad horizontom, a zatim, kada se noge već same poviše pod njim, potražio je štit pokazatelja, ali ga ne pronadje: bio je taman, ćutao je, što je značilo da je nevidljivu smrt ostavio iza sebe, u dnu ukočenog korita lave; to je bila poslednja njegova misao kada je licem osetio oštru hladnoću peska, kada je zapao ne u san, nego u ukočenost, u kome je celo njegovo telo još očajnički radilo, rebra su mu se nadimala, srce mu je tuklo, ali on je kroz taj mrak potpune iscrpljenosti ulazio u drugi, dublji, dok nije izgubio svest."

Alexdelarge

da nije revolveraš/mračna kula od kinga?
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Hiperhik

Nope.

Evo hint: čist, vintage SF..

:)

Hiperhik

Ne.

Ide još odlomaka večeras, kad budem pri pravoj tastaturi; nije mi telefon zgodan za ovu igru :)

Hiperhik

"Stalna, zaglušljiva grmljavina, koja ni za časak nije prestajala, dolazeći iz zvučnika, ispunila je kabinu; istovremeno, plamenovi visoki tri kilometra presecali su telesinu napadačkog oblaka i polako počinjali da je zaopšijavaju, tvoreći od njega neku vrstu vatrnog vira; vazduh se u čitavim plohama tresao i povijao od žege, čiji je centar počeo da se ravnomerno pomera.   
    "Kiklop" je iz nerazjašnjivih razloga krenuo unatrag i, ne prekidajući ni za trenutak borbu, polako se izvukao do izlaza iz klanca. Može biti da je njegov električni mozak računao na mogućnost da atomske eksplozije podseku stenovite padine, koje bi se svalile na mašinu i, mada bi ona pobednički izašla i iz takvog pritiska, da bi to moglo da joj oteža slobodu manevrisanja. Uglavnom, videli su kako je "Kiklop", boreći se, nastojao da se probije na širi prostor i više se u uskipelim vrtlozima nije razaznavalo šta je vatra "Kiklopovih" bacača, šta dim požara, šta su ostaci oblaka, a šta smesa smrvljenih stenovitih vrhova."

scallop

Mme Chauchat

Mislim da je Nepobedivi... ali i ako nije, Lem je garantovano.

Mme Chauchat

Bonus poen za pogađanje žanra:

"Bilo je strašno mnogo Gajeva Foksa u strašno mnogo svetova", čula je sebe kako izgovara. "I u svakom je on podbacivao. Neki ljudi su jednostavno takvi. Znate, postoje milioni drugih svetova. Velike razlike nastaju u velikim događajima u istoriji, gde se bitke ili dobijaju ili gube. Oba ta ishoda ne mogu da se dese u jednom svetu, zato se novi odvaja i ide drugim smerom nakon toga. Međutim, postoji mnogo sitnijih stvari koje idu u dva smera, zbog kojih se svet NE razdvaja. Verovatno svi imate snove u kojima je sve kao u pravom životu, sem što mnogo sitnica nije, a vama se čini da u njima znate budućnost. Pa, to je zbog toga što se oni ostali svetovi u kojima se dve stvari mogu dogoditi, šire iz našeg sveta kao duge i nekako se prožimaju..."
Nen se prilično zadivi ovom objašnjenju. Sad je dobila inspiraciju. Mogla je da govori satima. Ali to nije imalo smisla ukoliko ne ubedi ostatak IIy da nešto preduzme. Svi su samo piljili u nju.

angel011

We're all mad here.

Mme Chauchat

Jeste Veštičja nedelja, jeste fantastika za decu, ali je i alternativna istorija i boarding school fiction (internatska proza? ima i kod nas, npr. Magareće godine) pa mi je super što bi svaki od tih odgovora bio tačan. ;)

angel011

Pošto je izraz njenog lica odavao nesigurnost, upitao je: "Da li stvarno želite to?"

"Da, da." Osmeh joj je bio neodređen. "Samo... pa, teško mi je da shvatim. Sve ove godine sam provela kao psihički medijum." Odmahnula je glavom. "A sad - ovo." Ispustila je zvk kao da je posredi crnohumorna šala. "Putevi gospodnji su ponekad zaista čudni."

"Takva je i ova kuća", reče Fišer.
We're all mad here.

Perin

angel011

We're all mad here.

Perin

QuoteGospodo,
Ja sam sada u Osaki i zato ću vam ispričati o onome što se desilo u ovom gradu.
Nekada davno, došao je jedan čovek u Osaku u potrazi za poslom. Ne znam kako mu je bilo pravo ime. On je jednostavno hteo da bude sluga, pa su ga prosto zvali Gonsuke. 

Perin

U pitanju je pisac koji se samoubio, sam ubio, ili ti gramatički ispravno izvršio samoubistvo.

Mica Milovanovic

To i nije neki hint. Svaki japanski pisac je barem potencijalni samoubica...  :)
Mica

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Hiperhik

Hiperhik

A možda i grešim.

Ostala mi je u nekom maglovitom sećanju njegova priča u kojoj je i sluga Gonsuke.

Ne mogu da se setim naslova.

Tri..nečega, to mi se vrzma po glavi.

edit: novela - priča

Perin

Hiperhik je dao tačan odgovor. Akutagava je u pitanju. Šibaj dalje!

Hiperhik

Hiperhik

`Ajmo malo ovako:

"Razmišljao sam o tome da naučim letjeti kako bih mogao pobjeći zrakom. Upisao sam se u školu jedrenja, ali nisam dobio letačku dozvolu; umjesto toga , zbog moje slabašne građe i male težine, koristili su me kao živi balast na jedrilicama. Kad god bi snažan nalet vjetra našu jedrilicu podigao visoko u oblake, vojni kontrolni avion kružio bi i slijedio nas, spreman da prekine svaki pokušaj da odjedrimo prema granici. saznao sam i to kako je čak i najpouzdanijim pilotima dopušteno da lete samo kada su u paru sa nadzornim aparatom. Kao ruta za bijeg, nebo je za mene bilo zatvoreno, kao i more."

Perin

Naslov Akutagavine priče je BESMRTNIK. Ovo tvoje ne znam šta je :)

Hiperhik

"S kamerom u ruci nagnuo sam se iz cockpita i doviknuo Veroniki da stane točno pred nos zrakoplova, kako bih je mogao snimiti. Podrugljivo sam joj rekao da nema nikakve opasnosti da bi je propeler mogao zahvatiti. Kada je došla u pravi položaj, nestrpljivo je pričekala, šećući u malim krugovima oko točke na koju sam htio da se postavi.
    Snimivši nekoliko snimaka pozvao sam je i zamolio da obema rukama podigne kosu iznad glave. Ispunila mi je želju i kamera je škljocnula. Zatim sam joj rekao da moram promijeniti objektiv. Zavalio sam se i prebacio sklopku. Istog trenutka je počelo bljeskati opasno svijetlo, srebrnkasti radarski ekran se rasvijetlio i svijetleće točkice u njegovoj sredini su se počele stapati u zamućeni obris, poput stanica koje se razmnožavaju.
    Kroz otvoreni krović mlažnjaka pogledao sam Veroniku. Postavljena na miroljubivo zelenom polju, išaranom bijelim pistama, nije mogla ni slutiti da nevidljivi projektili napadaju njezino tijelo i mozak.
    Okrenuo sam se pilotu, lice mu je bilo crveno. Zurio je iu slabašno svijetlo ekrana, kao da ono reflektira nešto užasno. Isključio sam radar, a zaslon je potamnio pa pocrnio."

Hiperhik

No, dobro.

Da igra ne bi zamrla - evo hinta: naslov je skriven u citatu. I nije bas najjace skriven.

Sledeci hint je ime pisca i naslov romana.

tomat

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Hiperhik

Da. Krović mlažnjaka. Obrati se Džepnoj Knjizi, ako ti smeta prevod.

Mme Chauchat

Kokpit, Kosinski? (nisam čitala, ali znam da ima hrvatski prevod)

tomat

Quote from: Hiperhik on 29-01-2012, 16:45:57
Da. Krović mlažnjaka. Obrati se Džepnoj Knjizi, ako ti smeta prevod.

ne smeta mi, to je bio moj loš pokušaj da budem duhovit i pokušam da pogodim  :cry: nastavite.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Hiperhik

@Jevtropijeviceva, Bingo! :)

@tomat, ne grdim te, bre! I meni bilo teško mlažnjake da prekucam.. :)

Mme Chauchat

QuotePričalo se da se na keju pojavilo novo lice: dama s psetancetom.

Hiperhik

Ajajaj.

Znam.

Ali, glupo da se treci put zaredom zapljunem.

I`ll just pass..

;)

Mme Chauchat

Da, računala sam da posle ovakvog mog naslepo pogađanja ne bi bilo sportski da ne postavim ovako nešto... slično.