• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Glupa igra s pogađanjem citata iz knjiga

Started by Alexdelarge, 19-06-2011, 22:55:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Eh, pa mogo si više da se potrudiš...

Čista Anarhija - Vudi Alen.

Meho Krljic

Da ne bismo zadržavali (pošto znamo da sam pogodio), evo novog zadatka. Ovo će biti lako svakome ko je išao na fakultet... Valjda...

QuoteNajzad smo stigli do kuće. To je bila veličanstvena zgrada divnog starinskog stila. Vodoskoci, vrtovi, staze, šumice - sve je to bilo uređeno sa mnogo razumevanja i mnogo ukusa. Hvalio sam sve što sam video, ali njegovoo prevashodstvo nije poklanjalo ni najmanje pažnje mojim rečima. Ali kad smo posle večere ostali nasamo, domaćin mi tužno reče da često pomišlja na to da preuredi svoju kuću onako kako to danas moda zahteva i da na svom imanju zavede novi način obrade zemlje. U protivnom, izlaže se opasnosti da mu se prebaci da je ohol, nastran, svojeglav, neznalica, ćudljiv. Zašto bi on na sebe navlačio kraljevu nemilost? Njegovo veličanstvo ionako nema poverenja u njega. Rekao je da se boji da će se moje divljenje znatno smanjiti kad mi bude ispričao neke pojedinosti o kojima teško da sam čuo na dvoru. Tamo, gore, ljudi su suviše utonuli u svoja razmišljanja o uzvišenim stvarima i nemaju kada da obrate pažnju na ono što se dešava na zemlji.

Alexdelarge

prica o sedmoro obesenih - andrejev ?
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Meho Krljic

Sigurno se šališ? Ne. Nešto mnogo poznatije.

sandjama

a jebote mehire mnogo su ti neutralni ovi citati, moze da bude bilo sta...

rable?

ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Meho Krljic

:D :D
Ne.

Istina je da sam namerno odabrao ovaj bezmirisni citat. Evo još parče posle koga ćete sigurno pogoditi:

QuoteBrod je imao oko pedeset ljudi posade. Među posadom je bio i jedan moj stari drug, neki Petar Viljems* koji me je najlepše preporučio kapetanu. Kapetan me je vrlo ljubazno primio i zamolio da mu kažem odakle idem i kuda sam se uputio. Kada sam mu ukratko ispričao svoje doživljaje, pomislio je da buncam i da su mi nesreće koje sam prepatio pomutile pamet. Tada sam iz džepa izvadio krave i ovce. Kada ih je ugledao, vrlo se začudio i uverio se da govorim istinu.

*Izdanje iz koga prekucavam je iz 1949. godine, prevedeno sa ruskog na koji je preveden original sa engleskog, otud i ova zabavna transkripcija imena.

Tex Murphy

Pa to je očigledno Balardovo CARSTVO SUNCA!!!1
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Meho Krljic

Er... ne? Balard svakako tu knjigu nije napisao dovoljno rano da bude prevedena u Jugoslaviji 1949. godine (actually, napisao ju je 1984.), sem ako, naravno, komunisti, kao što sumnjamo nisu ovladali putovanjem kroz vreme a nikome nisu rekli.

Gaff

Guliverova Putovanja, Jonathan Swift
Sum, ergo cogito, ergo dubito.

sandjama

ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Meho Krljic

:)

Da, naravno. Krave i ovce u džepu - šta bi drugo bilo?

sandjama

a 'teo sam i prvi put da kazem svift umesto rable, majke mi :)... al' rable mi se nekako vise vrzmao po glavi zbog bahtinove knjige...
ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Meho Krljic

Eh, i ja sam hteo da budem policajac kad sam bio mali, a vidi me sad... Sve su to odluke koje donesemo u trenutku a obeleže nas za čitav život.

Gaff

Evo nešto lako.

Mogu da zamislim kako su se osećali muškarci priključeni kao krave muzare automatskoj mlekari. O ženama da i ne govorim. Apstrakcije su kasnije popustile pred jednostavnim rešenjima. Njutnova jabuka uvek mora da padne pred argumentima zakona gravitacije.

sandjama

nisam citao, al' moz' se izgugla... daj nesto drugo...
ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Gaff

Neću. Neka onda pogađa neko ko nije guglao.

Mme Chauchat

Sa obzirom na to da je Gaffova prošla stvar bila od Mirka Kovača a meni delovala kao Nikola Milošević u romanesknim vodama, ne usuđujem se ni da nagađam.  :)
Ali ovaj Gombrovič me potpuno zaveo na pogrešan trag, bilo je kao preslikano iz Zapisa iz podzemlja, eto kako čovek može da se zezne...

Gaff

Evo onda još malo.

Prošlo je već šest meseci otkako su ga iz reda Restauratora isključili zbog navodnog drogiranja prepekanom. Kao, služi se nečasnim sredstvima u njihovom časnom pozivu. A on je samo bio bolji od ostalih. Možda lucidniji kada se naljoska. U ostale priče nisam verovao.

Mme Chauchat

Radmilo Anđelković. De je sad Skalop da me pofali?

Gaff

Mme Chauchat

Ovo je manje poznato (mislim) pa ću staviti sam početak:
Bledi bolesnici. U ligeštulovima.
Posmatra se zalazak sunca. Izlazak zalaženja u svom svom izlazno zalaznom procesu izlaženja i zalaženja.
Promene, koje se nadovezuju jedna na drugu. Erupcija prevazilaženja i nadilaženja. Demonstracija prirodnih zbivanja.
Bolesnici su nemi (pasivni) gledaoci-posmatrači onoga što se događa.
Drhtavim rukama pokazuju ka žiži zraka poslednjih nijansi prebledelog.
I bolničarke su tu. U belom, koje je već poprimalo nešto od onog opšteg sivila do kojeg dolazi usled opšteg prelaza u sumrak.

scallop

Teško je bez prepekana. Prvi citatić je meni bio blizak, ali pojma nisam imao ko bi to mogao biti. Nisam obratio pažnju ni na drugi (koj sam ja da nešto pogodim), već na Jevtropijevićkin zahtev da bude pohvaljena. Sad se pitam da li je pogodila. Čini mi se da je zadatak napisati i odakle je citat. Da li je? Pa, lepo bi bilo da i to pogodi pre nego zada sledeći zadatak. Postoji najmanje tri dela odakle je Gaff to mogao da pokupi.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Da bismo se izvukli iz ove pat pozicije, predlažem da Jevtropijevićka ipak okači još jedan citat iz dela sa kojim je započela a ja ću Scallopu da platim piće i večeru kad se sledeći put vidimo, kao kompenzaciju!!!!!!!!!!!

Mme Chauchat

Pa dobro, ovo je uglavnom raspravljeno sinoć uživo, dok su svi pili kiselu vodu i pravili se fini: ja se ne sećam naslova (i da nije bilo prepekana, ništa ne bih pogodila) ali smo sistemom eliminacije došli do najverovatnijeg Došljaka sa planete ludaka, što je Gugl danas potvrdio.

Dakle, idemo dalje, citat i hintovi:
Šta da radim, mislio sam. Slabo sam postavio prepreku poštapanja. Slabo sam je napustio. Napunio sam njene grane stablima. Njena trupla deblima. Njene osećaje njenim maštanjima. I prilaze razlazima. Da li: stevičitaliknjigu? Taj život, to nije bilo ono što je meni trebalo u tim trenucima. Ja sam je odneo svojim bibliotekarkama. Svojim oslabljenim slavujima. Doneo sam je nama i ostavio sam je njima. Ja sam nju doneo i ostavio sam je. Spustio sam je dole u donje predele. U donje krajeve. Skute njene suknje mojih knjiga sam spustio. Spuštajući ih ja sam se rastao s njima. Doneo sam njih njima i spustio sam ih u blago predgrađe razgranatog.

Eto zašto nisam u stanju da pročitam više od pola ovakve strane odjednom...

Mme Chauchat

Hintovi: ovaj autor je bio multitalentovan. Pisao i objavljivao na dva jezika, trudeći se oko naslova; imao bend - grozan, ali super su se zezali; crtao i pravio izložbe; pisao scenarija koja su čak i ekranizovana; eto, najpoznatiji široj publici je valjda kao scenarista jednog Žilnikovog filma (i ovo je već isuviše za pomoć).

sandjama

ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Mme Chauchat

Tako je, Branko Andrić! Ajde sad probaj naslov.

sandjama

"potonuli brodovi od hartije" :)?

ma nisam citao, potrefio sam na osnovu hintova i malo guglanja. meni on pre svega poznat kao skvoter, dilea i frontmen uzasnog benda :).
ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Mme Chauchat

Ma da, zato sam i postavila ovolike hintove, ali mi prosto čemer da ga niko nije čitao, ljudi se pale na Belaćevića i njemu slične, a ovo je ipak, ono, znatno kvalitetnije, iako od dužeg čitanja provereno dobijam glavobolju.

Naslov: Sanatorijum.

sandjama

nemoj tako, pokojni rabel je bio veliki apostol slobode :).

procitacu ovo cim nabasam, generalno mi je draga cela ta ns ekipa (izuzev mozda vladimira tasica).

ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

sandjama

evo novi citat:

QuoteValter se vratio sa godisnjeg odmora i Orasio se ponovo poceo baviti predstavama u svojim vitrinama. Prve veceri je odneo Eulaliju u dnevnu sobu, smestio je uza se, na platformu, i zagrlio je dok je posmatrao ostale lutke. Momci su pripremili scenu sa mnogo vise lica nego obicno
ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Mme Chauchat

Felisberto Ernandes, Hortenzije (iz Niko nije palio svetiljke).

sandjama

entropijevicka, ti si totalna carica. jesje :).
ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Mme Chauchat

Hvala   :oops: Mislim, nije istina, ali svejedno hvala.

E, ovo je kratko ali krajnje prepoznatljivo:

QuoteNaš život je zaista prošao najbolje što je mogao! - govorio je poručnik Vaculić, dvadeset tri godine star.
[/size]

Alexdelarge

uloga moje porodice u svetskoj revoluciji?

Mme Chauchat

Alexdelarge

pošto sam u usta stavio dovoljno hleba za tri minuta žvakanja, isključih moći čulnog opažanja i povukoh se u osamu svog uma, pri čemu mi oči i lice poprimiše prazan i zaokupljen izraz. razmišljao sam o književnim aktivnostima koje upražnjavam u slobodno vreme. nisam se slagao sa konceptom da knjiga mora da ima jedan početak i jedan završetak. dobra knjiga može da ima tri početka, sasvim različita i međusobno povezana tek dalekovidošću autora, ili pak, isto tako, stotinu puta više završetaka.

Alexdelarge

PTY

da nije By-Pass Control? (nisam čitala prevod -- ako ga uopšte ima -- ali zaličilo mi na original...  :mrgreen:)

Alexdelarge

nije. jevtropijevicka je pogodila pisca, samo nije TP.

Ygg

"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

PTY

jah, a ko pa drugi ume tako da žvače lebac...  xwink2

sandjama

arhiv iz dalkija?

samo jos to je prevedeno, ako se ne varam.
ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Alexdelarge

sandjama

ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Alexdelarge

Quote from: sandjama on 03-08-2011, 21:17:34
kad je to prevedeno btw?

mislim da je agora objavila 2009.godine.

sandjama

ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Ygg

QuoteJa sam Ofelija čiji je leš odnela reka. Žena sa užetom oko vrata, sa isečenim venama, sa smrtonosnom dozom, NA USNAMA SNEG, žena sa glavom u rerni. Juče sam prestala da se ubijam. Sada sam sama sa svojim grudima, sama sa butinama, sa krilom koje zjapi prazno. Razbijam inventar svog zatvora, stolicu sto i krevet, raščišćavam ruševine svoga stana. Širom otvaram vrata vetru i kriku sveta. Razbijam prozor. Krvavim rukama cepam fotografije muškaraca koje sam volela i koji su me upotrebili na krevetu, na stolu, na stolici i podu. Podmećem požar u svoj zatvor. Skidam sa sebe haljinu. Bacam je u vatru. Vadim iz grudi sat koji je bio moje srce. Izlazim na ulicu obučena u svoju krv.
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Ygg

QuoteUniverzitet mrtvaca. Šaputanje i mrmljanje. Iza svojih spomenika-katedri filozofi bacaju svoje knjige na Hamleta. Na galeriji balet mrtvih žena sa isečenim venama, žena sa smtonosnom dozom itd. Hamlet ih posmatra sa držanjem posetioca muzeja (pozorišta). Mrtve žene cepaju Hamletov kostim. Obnažuju ga. Iz jednog uspravljenog mrtvačkog sanduka sa natpisom HAMLET 1 pojavljuju se Klaudije i Ofelija, obučena i našminkana kao kurva. Striptiz Ofelije.

Ofelija
Hoćeš li da pojedeš moje srce, Hamlete.
Smeje se.

Hamlet
Sa rukama na licu
Hoću da budem žena.

Hamlet se oblači u Ofelijine haljine. Ofelija ga šminka kao kurvu. Klaudije se bezglasno smeje. On sad liči na Hamletovog oca. Ofelija šalje Hamletu poljubac i odlazi sa Klaudijem/Hamletovim ocem u mrtvački sanduk. Hamlet u pozi kurve. Pojavljuje se anđeo sa licem na potiljku: Horacijo. Igra sa Hamletom.

Glas(ovi) Iz sanduka
Ono što si ubio treba da voliš.

Sve brža i jarosnija igra Hamleta i Horacija. Smeh iz sanduka. Na jednoj ljuljašci Madona sa rakom dojke. Horacijo otvara kišobran i grli Hamleta. Zagrljeni muškarci ispod kišobrana kao okamenjena slika. Rak dojke sija kao sunce.