• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

Šta ćeš, kad uvek odabereš glupost. :lol:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Nightflier

Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

pokojni Steva

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Father Jape

Naravno, domaća varijanta je pragnje. Ali dok ne vidim snimak pragnjeta u koje je otišlo ovoliko truda, odnosno pragnje koje ima ovoliku slojevitost, Srbi 0 Amerikanci 1. -_-

scallop

Tema ovog topika je svoja, a ne tuđa kuhinja.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Father Jape

Da, ali u nedostatku takve, ova je morala da posluži.
Uostalom, možda nekoga klip inspiriše da pokuša ono da napravi, pa cela stvar postane on-topic.  :lol:

scallop

Ovih dana pravimo svašta i najvažnije je da lepo izgleda. Piletina sa varivom (spanać i šargarepa) jako dobro je išla sa crnim vinom koje je dospelo sa Krita. Salata je rendani kupus sa radičem.

Uploaded with ImageShack.us

Piletinu uvek šarmiramo sa nekim začinima. Ovde je marinirana sa turmerikom (kurkuma), pavlakom i soja sosom.

zakk

Rado priznajem da ste majstori da napravite da nešto lepo izgleda, ali i da ste još bolji da napravite da je ukusno :)
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

scallop

Kad sam već pomenuo salate. Obilje salata koristimo tako da ih mešamo na različite načine. Ovde su dva načina:

rukola i dajkon

kupus i radič

scallop

Ne znam da li u ovo vreme ostavljate za zimu somborke punjene kupusom. Ne znam ni kako to radite, ako radite, ali ja to radim ovako.

Platio sam ih toliko mnogo da ne smem da kažem. Nikada ne kupujte sazrele somborke. Moraju da budu ovako svetlozelene, a požutele ili pocrvenele će da se raspadnu dok ih sačekate. Moja mera 2 kg somborki i 2,5 kg kupusa. Narendati kupus i posoliti (malo), izgnječiti i ostaviti dok očistite paprike. Pripraviti presolac. Pri punjenju nije lepo koristiti srednji prst. Voditi računa da kupusom bude popunjen i prostor kod bivše peteljke gde su površine više izvijene. Tegle puniti na prazno, ne pritiskati previše da ne puknu, a ako neke ostanu da vire iz tegli, srediće se samo. Naliti i poklopiti tacnama. Sačekati dok sve dobro upije, a onda sve ugurati i zatvoriti.

Somborke sa kupusom

Možda ste primetili da imam i neki alat. To je alat za uklanjanje peteljki i semena, posebna kašičica za uklanjanje viška semena i nož. Oh, kako ja dobre noževe imam.
Alat za paprike

zakk

Šta je dajkon? Nešto kelerabasto ili rotkvičavo?
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

scallop

Veoma duga bela rotkva. Košta između 70 i 100 dinara kilo. Kupiti onu koja deluje čvršće. Ta je svežija. Ukus je kao rotkva, ali nikada nije ljuta.

pokojni Steva

zakk

Quote from: scallop on 11-10-2011, 16:55:09
Veoma duga bela rotkva. Košta između 70 i 100 dinara kilo. Kupiti onu koja deluje čvršće. Ta je svežija. Ukus je kao rotkva, ali nikada nije ljuta.

Mislim da sam jeo slično nešto. Slasne su te rotkve dok su sveže i hrskave :)

scallop

U okviru dostignute ravnopravnosti sa ženama, ja sam pravio mlince sa piletinom. Recept je sa neta i jedino će mi, za sledeći put, nedostajati gorgonzola, a stavio sam makedonski Pekorino, neki biljni dimljeni sir i pravi parmezan. Pola litre pavlake za kuvanje, litar naše supe, nekoliko jaja i ostalo. Komade belog mesa i očišćene batkove sa karabatkovima sam slajsirao radi lakšeg početnog brauniranja. Žena je stavila i izvadila iz rerne.

angel011

Ugojiću se od kolača iz mikrotalasne.

Osnovni recept ide ovako: brašno - 4 supene kašike, kakao - 2 supene kašike (Kraš Ekspres je zgodniji od Alevinog), šećer - 4 supene kašike, pa to promešati da se ujednači. Dodati jedno jaje i umutiti da se dobije homogena masa. Dodati 3 supene kašike mleka i 3 supene kašike ulja, može i malo tečne burbon vanile za šmek, sve to mešati dok ne bude sasvim ujednačeno. Na kraju mogu da se dodaju i čokoladne ljuspice ili suvo grožđe ili kandirani ananas ili šta vam je po volji. I onda to stavite u mikrotalasnu na 1000W (ili 750 ako vam mikrotalasna nema 1000) na tri minuta.

Količina je dovoljna za dve osobe, ili jednu alavu.  :lol:

Ispobavala sam da ne stavim kakao nego, umesto toga, kokosovo brašno, Cedevitu, prah za milkšejk od banane ili jagode... Sve može, samo sa smesom za milkšejk ispadne nešto između pudinga i kolača, i mora više mleka da se doda.
We're all mad here.

Mica Milovanovic

Nije ni čudo što si stalno bolesna kad jedeš stvari pripravljene na x-zracima...
Mica

pokojni Steva

angel011

Previše gledam u ekran da bih videla nešto drugo.  :lol:
We're all mad here.

pokojni Steva

Quote from: angel011 on 20-10-2011, 13:17:43
Previše gledam u ekranE da bih videla nešto drugo.  :lol:

Komšiluk se ne buni zbog narušavanja privatnosti?  :-?

Mica Milovanovic

QuotePreviše gledam u ekran da bih videla nešto drugo.

[/size]
[/size]Mogu da se kladim da nemaš filtre za zaštitu od zračenja... :)
Mica

angel011

Quote from: Mica Milovanovic on 20-10-2011, 13:39:11
QuotePreviše gledam u ekran da bih videla nešto drugo.

Mogu da se kladim da nemaš filtre za zaštitu od zračenja... :)

Što, zar je radijacija štetna?  :)
We're all mad here.

Mica Milovanovic

Ma šta te briga, još malo moći ćeš da čitaš i u mraku...
Mica

Mme Chauchat

Ja mislim da već ume. To su te mačje supermoći...  :-|

angel011

Mačja supermoć je kad ekran svetli u mraku?

Ovaj, treba li ekran da svetli u mraku?  :lol:
We're all mad here.

scallop

Šta je, bre, ovo? Na ovom topiku je do sada bilo preko 70.000 poseta onih koji bi da vide nešto o krkanju. Olakšajte se na nekom drugom mestu.

Mica Milovanovic

Družimo se. Ćaskamo. Zračimo. Šta je tu loše?
Mica

scallop

Zašto svi pitaju: "A, što?" kad ih upozorim da mi se nešto ne dopada? Kad uradim isti gaf na topicima koji su njima značajni, odmah se naljute. Mićo, bar si ti zrela osoba.

pokojni Steva

Dobro, eto, juče svinjski Gulaš (al znaš kakav!), danas samo Grenadir marš, vegetarijanski, polupaću ni po tuceta jaja u testo.

(p.s.
Šta mu je, što je nervozan?  :shock: )

scallop

Muka mi je od nekontrolisanih reakcija na ovom forumu. Svako se blesavi gde stigne. Meni je značajno nekoliko topika i trudim se da na njima bude koliko-toliko reda. Ovde dolaze i oni koji samo gledaju i čitaju. Upravo sam upropastio nekoliko fotografija nečega što sam pre par dana spremao. Verovatno postoje slike o tome negde na ovom topiku, ali moja "kineska klopa" uvek lepo izgleda uslikana. Pravio sam i njoke koje su izgledale fenomenalno. Prosto se cakle u činiji.

A, njoke, u domaćoj režiji su jako jednostavne. 400 grama kuvanog, oljuštenog, izgnječenog i ohlađenog krompira i 150 grama brašna. Malo posoliti. Umesim u testo, izvaljam i isečem na 96 komada. Idealno - 3 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2. Kuvati dok ne isplivaju, pa posle nek plivaju još jedan minut. To košta oko 6 banki kilo, a pogledajte koliko košta u samoposluzi.

Bila je tu i slika nasečene ovčetine za kupuščinu. Izgledala je k'o iz bajke. Znam da mnogi ne vole ovčetinu, ali, Kraljević Marko je krkao "debeloga mesa ovnujskoga", a ne prasetine. Prasetina i svinjetina su austrugarska ujdurma iz vremena žira, mangulica i Koče Kapetana.

angel011

Ja sam ovčetinu probala jednom, i zaključila da mi je preteška. Odlično je bila spremljena, al' šta vredi kad mi je suviše teška.

Ali se ne bunim na jagnjetinu.  :lol:
We're all mad here.

scallop

Našao sam izgubljene slike. Pa, pogledajte:
KINESKA KLOPA

NJOKE

scallop

Mariana Dan

Bljak, ja sam očekivala spremljenu...

Hvala na jednostavnom receptu za njoke.  xremyb

Ja sam od sličnog testa bez ičega spremala one knedle sa šljivama
i čak su mi se više dopale od onih sa jajima.
Bog voli da dodiruje stvari kroz naše ruke

scallop

Veruj mi, ovako je tako lepo izgledala da mi je došlo da je ne spremam. U slatkom kupusu izgubi boju.

Mariana Dan

Ja obožavam jagnjetinu... :oops:
To mi je omiljeno meso.

Jadne jage. :(

U mom kraju baš imamo dobru jagnjetinu.
Nema jagnjetine bez planine i planinskih trava, kažu...

pokojni Steva

Ja posle one zvezdaške ovčetine neću moći da spavam. Eto.  :-x

scallop

Nisam razumeo.

A, šta kažeš na kinesku sataru?

pokojni Steva

Aman, kako je "mramorirana", po boji bih rekao i da je taman matoro (šta ću, palim se na starke), pa se baci na malo vrele mašće, pa u lonac, pa...
Naručena je? Nije iz radnje sumnjam. Ovo po mesarama sve čist loj.

Sa Kinezima sam užasno slab, što softverski što hardverski. Ne ljubimo se. Ali zato ću da apcigujem mom Boži, čim prije (šta će to njemu  :evil: ), horor satarče. Biće i fotke  :lol:

scallop

Iz radnje je. Sa kasapima se grlim kad se vidimo. Oni znaju da ja znam, pa uvek dobijem ono što želim.

pokojni Steva

Sve je to uredu, strateška obrada i "zastrašivanje" mesara (a ni mesara više nema, onaj sa ONOM švarglom se pemzionisao, izdao radnju lancu Big Trade, i a u očin), no verujem da TT pravo zbori, ovde kod mene nema prave jagnjetine-ovčetine. Do BG još i dobaci nešto pametno odole. Sad skoro smo pazarili ovcu, na provereno, sa salaša, pa još rođak (a znam da je džimrija, ta nije videla ni koncentrata ni kukuruza), al ne vredi. U paprikašu sa dva prsta plivala mast, kutlačom sam je vadio. Bljljljak!

scallop

To ti dođe kao nebeska kazna s južne strane Dunava i Save. Od prirodne hrane ovce u "preku" mogu da pazare samo strnjiku i to kad ih iz Bosne dovedu. Za ovce su dobre samo planine (i ostrva po Jadranu). Za dobro meso trava i kad se pase mora da bude polusuva, mešana, gotovo začinska. Svojevremeno smo tukli zečeve po Krivolaku i nisam morao da ih držim u pacu. Zašto kad se samozačinjavaju od izlegnuća? Tako ti je i sa ovcama. Ni u Srbiji nisu sve planine prave. Svuda od Homolja na jug, Sjenica i još ponegde. U Makedoniji se stalno spore čija planina bolja. Moje iz Strumice, za njihovo belasičko jagnje, tuku oni sa Ograždena sa svojim berovskim, a preko Vardara neće ni da čuju oni sa galičkim jagnjićima. Ritual je kupiti najbolje od pravih. Jurcali smo po tim planinama, na primer, da se na "divo juručko jare" namerimo, pa kad se domognemo bačije, ako u krugu brabonjci nisu u sloju od pola šake, raspadnuti od starosti - tražimo drugu bačiju.

Da te ne zamaram poetikom žanra, tvoja ovca je moguće bio ovan, pa još štrojen da bi se utovio. Prč. Dobra, matora ovca, u Grčkoj sam jeo petogodku (arnja pentihronja), pa meso tri nedelje marinirano pre nego što se komadi nataknu na ražanj, je masna tek da joj se ne uvrne koža. Bujrum.

Mariana Dan

Nadam se da neki vegetarijanac ne čita vaš topic. I meni je pozlilo... :-P
Odoh ja na svoje slatkiše, dok vam otkucam svesku, trajaće...

scallop

Za vegetarijance postoji poseban topik. Oni treba da brinu koliko proizvoda životinjskog porekla pojedu kroz razne preparate za obradu prehrambenih proizvoda. Meni nikad neće biti jasno zašto nam stalno poturaju biljne proizvode kao životinjske i obratno. Ja se ne bavim iluzijama i ponašam se kao biće koje se hrani organskim materijama.

Stipan

Pošto sam se od vas nakrao recepata odlučio sam da i ja nešto priložim. Doduše ja baš i nisam neki kuvar i nemam foto aparat da ovekovečim prizor, ali osećam se dužnim pa evo:

Uzmite svinjske šnicle, najbolje vratinu, ali može bilo kakve, samo da ne bude mnogo krto. Što prošaranije, to bolje. Nemojte praviti mnogo tanke šnicle, bolje je kad su podeblje. Posolite i pobiberite i ostavite da malo upije, pa namažite senfom.
   Zagrejte ulje u tiganju, ali baš jako, pa ih propržite kratko sa obe strane. Radi štednje ulja ja prethodno na istom ulju ispržim pomfrit - odlično ide sa ovim.
   Izvadite šnicle, pa nalijte jako malo sirćeta dok je vrelo i intenzivno mešajte sve dotle dok se sve zalepljeno ne odvoji. Pošto ja koristim teflonski tiganj obavezno koristim drvenu varjaču, inače može da se ošteti zaštita - zbog grebanja.
   Kad ste sigurni da se sve odvojilo, metnete na tihu vatru i dodate jednu kiselu pavlaku. Opet treba intenzivno mešati sve dok se pavlaka ne proprži i masa ne postane kompaktna.
   E, sad meso metnete u đuvečaru i prelijete ovim prelivom, pa jedno pola sata – sat metnete u rernu. Pošto ja ovo pravim zimi ne mogu reći mnogo o temperaturi pečenja. Na smederevac još nisu ugradili termometar.

Eto...

Mariana Dan

Blago tebi, imaš smederevac. Ništa od kuvanja bez njega.
Ja ne mogu da repriziram babin prebranac nikako, bez smederevca.
A ni ajvar.

Upravo o homoljskoj jagnjetini i pričam.
Ma šta pričali, ja ljude iz mog kraja doživljavam kao dobre Hobite
koji umeju da kuvaju i vole da jedu...

Uvek će mi to nedostajati, šmmmrrrc, nisam ja nimalo urbana.

scallop

Ovaj topik postoji da bi se iskustva razmenjivala. Ovo tvoje me podseća na mnogo toga u kulinarstvu, pa se nadam da te neće zamoriti da malo komentarišem. Ima nešto u tom prženju, ali i u početku pripreme bilo kog jela, što sam definitivno u svom životu promenio. Nikada, ama baš nikada ne započinjem sa prženjem nečega što nije meso. Uvek se prvo prži meso, bez ikakvog ulja ako već ima svoju masnoću. Sve je počelo sa jednim gulašem od junećih bubrega (koji mi je uvek pre toga bio previše masan). Ispržio sam isečene bubrege na "ništa", odvojio na stranu, pa na zaostaloj masnoći počeo sa prženjem sitno isečenog crnog luka. Jel' vidiš poentu? Nema "početnog" ulja.

Potpuno si u pravu kad napominješ da se meso ne prži "tanko" sečeno. Svet popreko gleda na srpsko-grčke navike da sve preprži. Budući da je ovo moj topik, mogu da se raspišem koliko me volja, pa ću natenane. Sa praksom delimičnog prženja sam započeo posle iskustva iz Pariza sa escalope poivrade (biftek šnicla u sosu od bibera). Taj sos od bibera mi je pomutio pamet i morao sam da ga napravim. Usput sam naučio da se meso seče na 2,5-3 cm (inch size) i da obavezno dugotrajno odležava u frižideru premazano mešavinom ulja i senfa (i do dve nedelje). Vidiš, sve liči na ono što ti radiš. Tokom prženja soli se već ispržena strana (nikako ranije da ne izvuče tečnost iz mesa) i, naravno, uvek u tiganju ostanu neki ostaci koji nerviraju budućeg perača sudova. Tu nastupa čudo. Kad se prženje okonča i grejanje isključi, priprema se sos od bibera. U tiganj se stavi dobra kašika senfa, kašika paradajz pirea, kašika pavlake i - kašika mlevenog bibera. To mora da se radi brzo, jer tiganj mora da bude vruć. Sad kašikom mešati dok se masa ne ujednači, počne da "pućka" i time preliju šnicle (svinjske šnicle će, verovatno, morati malo u rernu). Šta se dogodilo? Tvoj tiganj ostaje savršeno čist. Sos (zbog senfa) počisti sve.

Father Jape

Pitanje ostatku foruma: jeste već huškali Skalopa da napiše svoj kuvar?

Mariana Dan

Mmmm, samo ti piši, Scallop, ja nemam mnogo iskustva sa mesom, jer ga nerado jedem, ali ovaj sos mi zvuči odlično.
Imam i ja neka iskustva sa tim sosovima od senfa za meso, ali ovaj mi deluje najzanimljivije. A Francuzima verujem na reč. Prevodiću recepte iz kuvara slatkih stvari koji mi je u Parizu kupio najbolji drug.

Treba ga nahuškati, ja mislim.