• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta igram(o)

Started by cutter, 05-02-2009, 04:55:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Son of Man

Jel moze neko da mi objasni sta tacno znaci Role-playing game, i u cemu se taj fazon razlikuje npr. od third person akcije-pucacine ?

Son of Man

E ljudi, imam jos jedno jako glupo pitanje ali moram da pitam, moram jebiga.

Jel postoji neki Donkey Kong koji može da se igra na PC-u, dakle može i preko emulatora.

Evo ima da se skine neki Donkey Kong 64 Portable [N64][PC], ali nisam siguran dal ce to da sljaka, pretpostavljam da mi tu treba neki emulator, ili mozda gresim ?

Son of Man

Naso sljakajuceg old school Donkey Konga, ne treba cak ni emulator  xcheers

Meho Krljic

Vidim da ste se svi lepo snašli i dok sam ja bio na putu  :lol:

Perin

Meho Krljic

Pa jesi li instalirao odgovarajuću verziju physX drajvera?

QuotePhysX_9.09.0428_SystemSoftware

To ti je na disku sa igrom. Obavezno instaliraj.

Perin

K'o što rekoh, ja imam instaliranu noviju verziju physx-a od te. Ali, podigao sam win 7, pa ću sad instalirati igru da vidim kako se ponaša. Javim utiske čim aktiviram windows :)

cutter

Quote from: Son of Man on 19-11-2010, 20:46:40
Jel moze neko da mi objasni sta tacno znaci Role-playing game, i u cemu se taj fazon razlikuje npr. od third person akcije-pucacine ?
Razlika svakako nije u preodređenoj perspektivi. RPG, da sad ne ulazim u njegovo stono poreklo (u smislu stola na koji se stave papir i olovka), je grubo rečeno žanr video igara koncipiranih oko ideje da možeš uticati na uspešnost lika koga vodiš (često i kreiraš od starta) u borbi (fizičkoj, verbalnoj...) kroz menjanje raznih statistika – snage, harizme, percepcije... u zavisnosti od iskustvenih poena koje imaš na raspolaganju a koje stičeš levelovanjem/napretkom. To može drastično uticati na izbore koje priča nudi u svakom zasebnom prelaženju. Ove igre često zahtevaju stratešku promišljenost pre nego veštinu za tastaturom/kontrolerom, ali zbog prožetosti današnjih igara RPG elementima jasno je da ni šuteri iz trećeg lica nisu ostali imuni. U praksi bi to izgledalo ovako: recimo da dva igrača identične veštine pucaju u istu metu istim oružjem -  istovetno nanišane, okinu ali dok prvi bez problema pogodi, drugi najpre promaši metu a zatim mu se u nastavku rafala oružje zakoči, jer recimo nije ulagao u veštinu koja modifikuje nišanjenje, a pride ni u sreću. Modifikacija je ključna reč - kada okršaj ne zavisi samo od igračevog snalaženja sa pucaljkom u aktuelnom trenutku već na njegov ishod utiče niz prethodno izabranih činilaca, nužno je pomenuti RPG, ali ne obavezno po cenu da to bude dominantna karakteristika igre već jedan od detalja koji produbljuju iskustvo.

Perin

Sve piči kao po loju. Skinuo sam repacked verziju, ide sve normalno, ne šteka. Ko će ga znati, možda je ona verizija što sam downloadovao pre bila trula.

Plottz

Na zibenki ili na XPu
subota 14

Meho Krljic

Quote from: Perin on 20-11-2010, 16:07:46
Sve piči kao po loju. Skinuo sam repacked verziju, ide sve normalno, ne šteka. Ko će ga znati, možda je ona verizija što sam downloadovao pre bila trula.

Sasvim moguće. Ili se loše raspakovala itd.

Quote from: cutter on 20-11-2010, 15:39:03
Quote from: Son of Man on 19-11-2010, 20:46:40
Razlika svakako nije u preodređenoj perspektivi. RPG, da sad ne ulazim u njegovo stono poreklo (u smislu stola na koji se stave papir i olovka), je grubo rečeno žanr video igara koncipiranih oko ideje da možeš uticati na uspešnost lika koga vodiš (često i kreiraš od starta) u borbi (fizičkoj, verbalnoj...) kroz menjanje raznih statistika – snage, harizme, percepcije... u zavisnosti od iskustvenih poena koje imaš na raspolaganju a koje stičeš levelovanjem/napretkom. To može drastično uticati na izbore koje priča nudi u svakom zasebnom prelaženju. Ove igre često zahtevaju stratešku promišljenost pre nego veštinu za tastaturom/kontrolerom, ali zbog prožetosti današnjih igara RPG elementima jasno je da ni šuteri iz trećeg lica nisu ostali imuni. U praksi bi to izgledalo ovako: recimo da dva igrača identične veštine pucaju u istu metu istim oružjem -  istovetno nanišane, okinu ali dok prvi bez problema pogodi, drugi najpre promaši metu a zatim mu se u nastavku rafala oružje zakoči, jer recimo nije ulagao u veštinu koja modifikuje nišanjenje, a pride ni u sreću. Modifikacija je ključna reč - kada okršaj ne zavisi samo od igračevog snalaženja sa pucaljkom u aktuelnom trenutku već na njegov ishod utiče niz prethodno izabranih činilaca, nužno je pomenuti RPG, ali ne obavezno po cenu da to bude dominantna karakteristika igre već jedan od detalja koji produbljuju iskustvo.

Možda je lakše objasniti ovako:

U drugim igrama, tvoj uspeh zavisi pre svega od tvojih ličnih karakteristika: svaki igrač koj igra isti šuter ili vožnju ima ista "fabrička" podešavanja, dakle jednaku preciznost komandi ili ubrzanje vozila i samo od tovje lične preciznosti ili veštine u vožnji zavisi kako ćeš napredovati kroz igru.

RPG igra se, pak, oslanja na karakteristike lika u igri pored drugih stvari, dakle, kako reče Kater, možeš da nanišaniš precizno u tačku koju hoćeš da pogodiš, ali ako tvoj lik (a ne ti) nema dobro izgrađenu preciznost onda neće pogoditi. RPG igre u principu omogućavaju igraču da gradi karakteristike lika sa kojim igra onako kako misli da odgovara njegovom stilu, neko će graditi karakteristike koje se odnose na recimo precizno pucanje, drugi karakteristike koje se odnose na borbu na bliskom odstojanju, treći će gledati da izbegnu sukob pa će razvijati karakteristike važne za šunjanje, četvrti će da grade inteligenciju i slatkorečivost lika tako da se sukobi mogu rešavati razgovorom a ne borbom itd.

Najprostije od svega, instaliraj Fallout 3 i shvatićeš  :lol:

Meho Krljic

Quote from: cutter on 17-11-2010, 21:43:37
O Epik Mikiju nisam pokušavao mnogo da saznam, znam ko ga je pravio, znam da je bazna mehanika sadržana u korišćenju kičice. Ništa developer's diary i slične informacije. Nakon kojih sat vremena bazanja po svetu koji je na svom stolu kreirao čarobnjak a Miki urnisao i na kraju bio uvučen u njega, mogu izneti nekoliko zapažanja koja se u konačnici, slutim, neće mnogo razlikovati od utisaka stečenih na osnovu trejlera.

Ovo je igra koja se odvija u prilično velikim prostorima - arenama, sred kojih Miki deluje majušno. Stoga problem sa kamerom nije toliko u tome što je spora, već što uprkos mogućnosti da se pogleda iz prvog lica (ukopano, nešto kao u poslednjim Metroidima, ali po svoj prilici bez akcije) taj pogled vrlo tromo baca ka gore, te se pri pentranju spiralnim stepeništima ne može izbeći osećaj potuljenosti, nikako grandioznosti ili makar opsežne vertikale. Dakle, Miki koristi magični kist koji ima dve mogućnosti, prva je da boji, druga je da razređuje/briše određena mesta na mapi, kao i neprijatelje (bojenjem se pretvaraju u zaljubljene saveznike). U zavisnosti od toga koja funkcija predstavlja dominantni igrački stil, postoji neka vrsta karmičkih posledica u vidu guardiana, muvolikih tačkica koje lebde oko Mikija i koje se mogu prizvati po želji i u zavisnosti od toga koliko su puni segmenti skale koja opet zavisi od bojadisanja. Boja i razređivač se mogu iscrpeti, što (uz čini mi se redovnu regeneraciju) povlači skupljačku mehaniku koja nije pohvalna - burad i slični kontejneri razbijaju se klasičnim twirlom wiimotea (što je stvar koju igra pomene jedno deset puta tokom opsežnog tutoriala) i iz njih uglavnom ispadaju kantice koje pune jednu ili drugu rezervu... po svoj prilici glede toga nema oskudice, tako da je nejasno zašto magična četkica prosto nema neograničenu zalihu. Dalje, tutorial. Mikija kroz njega sprovodi sova čiji glas na momente po šarmu dostiže Džar Džar Binksa, svakako potpomognuto time što njeni (i ne samo njeni) pohvalni uzvici van dijaloga pucketavo izbijaju iz zvučnika na wiimoteu, ma koliko radnja bila prosta. Perspektiva na momente prelazi u 2D i... pa, tu bar kamera ne mora da se pomera. Miki, što se videlo u trejlerima, ima skok i dupli skok i tako skače i skače i preskače preko praznina koje ne može da ofarba. Niti u jednom trenutku platforming nije ponudio ni trunku inspiracije, niti fluidnosti, čak je pred kraj napravio grozni kompromis između 2D i 3D perspektive koji je rezultovao apsolutnom nesigurnošću glede toga da li će Miki stati na platformu ili pasti sa strane (Other M je ovo makar elegantno rešio time što Samus u takvim momentima ne može da sleti preko ivice). U stvari, ne znam ni da li sam izašao iz tutoriala nakon par nivoa (ulaz u nivo ili segment, šta god, predstavlja projektovana špica crtanog filma kao tematske celine, slatko) jer ona sova još uvek nije prestala da priča i ponavlja ista uputstva, sa prekidanjem igre svako malo kako bi automatska kamera osmotrila novi pejzaž.

Utisak je da je Spektor došao na pogrešnu platformu da bi pravio platformu - na PCju bi ovako nešto bilo dočekano benevolentnije (a na druge dve konzole bi bolja grafika malo izvadila stvar pa bi se nesigurnost koja se ogleda u potrebi da se svuda naglasi šta treba raditi prenebregnula), ali sam koncept, mehanika vrišti od inferiornosti kada se suoči čak i sa Wii naslovima drugog reda, da sad ne potežem Galaksije ili čak Okami. Naglašeno je da ima dosta da se skuplja i otkriva, ali zašto, gde je kreativnost koja opravdava svo to tabananje? Ostavljam mogućnost kasnijeg preporoda i odgovora na to pitanje, i moguće da je Epik Miki prijatno iskustvo bar na snazi poznatih likova i glasina o interesantnom narativu - ali za to ću se u ovom trenutku ipak obratiti Džejn Džensen. Da se bar u tim preliminarnim mukama pojavio Parobrod Vili... tja.

Ja upravo instaliram Kirbija i Mikija pa ću da napravim objektivno poređenje.  :lol:

cutter

Koje god da ti je boje Wii, Kirbi će pobijediti.

kikec

ja sam instalirao "zakrpu" za call of duty - black ops koja je, čini se, rješila sav taj lag i memory leak issues o kojemu se pričalo, te mi igra sasvim lijepo "curi", do te mjere da je sad milina za igrat.
signature

Meho Krljic

Meni je ta zakrpa pomogla da u meniju nemam seckanje, ali i dalje ne mogu ni da učitam misiju...

Što se tiče Kirbija, očekivano je dražestan, neverovatno maštovit i klizi ko po loju. Pored njegove elegancije, Miki u prvih petnaestak minuta sa svojim niskim frejmrejtom i ćudljivom kamerom izgleda kao Morž pored zlatne ribice, ali videćemo, Spektor je to majku mu.

cutter

Postaje sve gori kako vreme odmiče. U nešto manje od 2h uloženih, utisak je da ga i de Blob dere bez problema.

Meho Krljic

Hmmm. De Blob je u principu sjajna platforma. Od Mikija očekujem spektorovštinu, dakle, zanimljive dileme, raznolika rešenja za probleme... Ako toga nema (u dovoljnoj meri), onda, da imaćemo problem.

Perin

Bogami, ovaj Divinity je cool skroz...No, postoji jedna mana, koju bih nazvao fatalnom: na momente je preteška. Ljudi koji su radili igru, kao da su uzeli i rekli da nećeš moći raditi dalje quest ako nisi određeni nivo. Tipa, ako dođeš do određenog questa, i počneš da ga rešavaš, biće pretežak, ako nisi veći nivo. Tako da si prisiljen vraćati se i rešavati lucidne i bezvezne zadatke, samo da bi dalje napredovao u glavnom questu.

Son of Man

Narode, izvinjavam se na OFFu, ali mi je bas hitno.  :(

Naime, riknuli mi zvucnici, al totalis,  pa vas pitam koji dobri ima da se kupe u BGDu, za neku kolko tolko normalnu svotu ?

Naravno, pogledacu na gigatronshopu, ali bih ipak voleo da mi date neke kakve takve smernice, da se ne zajebem ko za ATI. Hvala unapred.

Sin

Son of Man

E da, najbolje bi bilo ako bi mogli da mi preporucite neku marku, tipa Logitech, BLUEBERRY, GENIUS, i slicno, pa da ja vidim po ceni, jer preko 3 soma necu moci al' nikako.

Perin

Pravo da ti kažem, ja ni nemam zvučnike. Uzmeš si fino kabl, prikopčaš liniju na komp i super :)

Son of Man

Sjeban zvucnik na liniji jebiga  :(

nego evo sta sam pronasao a da mi lici da je OK :

http://www.gigatronshop.com/products/show_product/20206/16

http://www.gigatronshop.com/products/show_product/20203/16

Koji je "bolji", ima neko ideju ?

Plottz

Džaba ti bilo koji ako nemaš zvučnu carticu,JAZZovi su meni završili pos`o.
subota 14

Son of Man

Pa radili su mi ovi stari zvucnici i to skroz FULL, ko stub, a graficku imam ovu : SB Integrisana 6.1

Son of Man

Ili eventualno ovaj , posto izgleda necu imati 3 soma :

http://www.gigatronshop.com/products/show_product/20202/16

Meho Krljic

Jeviga, moji zvučnici su stari deset godina tako da nemam nikakav savet da dam... Svaki su dobri koji ti rade poso...

Meho Krljic

Quote from: Perin on 20-11-2010, 19:34:55
Bogami, ovaj Divinity je cool skroz...No, postoji jedna mana, koju bih nazvao fatalnom: na momente je preteška. Ljudi koji su radili igru, kao da su uzeli i rekli da nećeš moći raditi dalje quest ako nisi određeni nivo. Tipa, ako dođeš do određenog questa, i počneš da ga rešavaš, biće pretežak, ako nisi veći nivo. Tako da si prisiljen vraćati se i rešavati lucidne i bezvezne zadatke, samo da bi dalje napredovao u glavnom questu.

Zvuči kao klasična grajnd-frendli igra. Ako je grajnd zabavan, meni je to zapravo skroz kul, ionako ima izobilje RPGova u kojima samo protrčiš kroz glavni kvest bez razmišljanja o levelapovanju - *kah*masseffect2*kah* tako da je ovo osvežavajuća promena.

kikec

Quote from: Meho Krljic on 20-11-2010, 18:01:24
Meni je ta zakrpa pomogla da u meniju nemam seckanje, ali i dalje ne mogu ni da učitam misiju...

ne znam šta da ti na ovo kažem osim; my computer is better than your computer?  xfrog

ali zaozbiljno, imam skidrow-u verziju igre i skidrow zip-verziju update-a 1 (zakrpe)... updateovo i krekirao igru sadržajem spomentuog zip-fajla i sve je okej. sve štima u menijima, loading je brz, igra smooth... imam solidan kompjuter (updjetovan posljednjim drajverima), ali nije top notch.

a sama igra je razvaljotka! spektakl on so many levels! prezadovoljan.  :|
signature

Plottz

Desilo mi se ne znam kako da propustim MoH-Airborne,instalirao pre neki dan,definitivno nema rata bez Nemaca.Osećam se kao Valter :)
subota 14

Meho Krljic

Quote from: kikec on 21-11-2010, 13:33:21
Quote from: Meho Krljic on 20-11-2010, 18:01:24

ne znam šta da ti na ovo kažem osim; my computer is better than your computer?  xfrog

ali zaozbiljno, imam skidrow-u verziju igre i skidrow zip-verziju update-a 1 (zakrpe)... updateovo i krekirao igru sadržajem spomentuog zip-fajla i sve je okej. sve štima u menijima, loading je brz, igra smooth... imam solidan kompjuter (updjetovan posljednjim drajverima), ali nije top notch.

a sama igra je razvaljotka! spektakl on so many levels! prezadovoljan.  :|

Da, pa sasvim je moguće da i ja treba da apdejtujem drajvere.. Problem sa nVidia drajverima je što su obično tako dobri da ti to poslednje pada na pamet kao mogući izvor problema.  :lol: Nije da sam se mnogo sekiro oko toga jer sam igru ionako započeo na Xboxu 360 a to mi je udobnije nego PC verzija, bez obzira na razliku u rezoluciji.

Quote from: Plottz on 21-11-2010, 15:08:56
Desilo mi se ne znam kako da propustim MoH-Airborne,instalirao pre neki dan,definitivno nema rata bez Nemaca.Osećam se kao Valter :)

Da, Airborne je iznenađujuće solidna igra. Da nije iste sezone morala da deli rafove u prodavnicama sa Modern Warfare, danas bi to bio bolje upamćen naslov.

cutter

Moraću da probam taj Airborne. U međuvremenu, pokrenuo sam DeathSpank i vrlo sam zadovoljan, Gilbertov humor je u punoj snazi još od prvih slova koja se ispišu na ekranu (based on true story, ghe he) a glasovna gluma ga dobro prati, posebno kod sporednih likova – za heroja kao da je pri kreaciji izabrana opcija naduvenko, što je malčice intonacijski predvidivo, ali sasvim u redu. Zorno pokazuje kako nije dovoljno kvalitetno izvesti osnovne postulate Dijablo klona – buljuci neprijatelja koji rađaju brda plena jednostavno ne funkcionišu ako su naređani u bolno istovetne sobe/pejzaže, a efekti pri borbi proizvode svetlosno zagađenje koje je vremenom potpuno obesmisli. Mislim naravno na precenjeni Torčlajt koji nije mogla da izvadi ni steampunk ikonografija niti solidno inovativni koncept ljubimca koji pomaže oko loota. Kliše sam po sebi nije nužno loš, ali kada se kopipejstovani dijaloški šabloni igre iz prethodne rečenice uporede sa znalački ispisanom prozom koja DeathSpanka smešta u svet čija je satira očigledna od starta ali ipak uspeva da iznenadi i nasmeje kada kroz potpitanja iskoče bizarni detalji. Fino nijansirane tematske celine se u to lepo uklapaju i glavni utisak je ako ne inovacija onda bar svežina zbog koje put između dve tačke ima smisla; užitak koji grajnd pruža je shvaćen i potrefljen.

Meho Krljic

Dakle, vrijedan je 13 Evara koliko Stim traži za nj?

cutter

Jest. Šteta samo što co-op nije onlajn.

Meho Krljic

Možda ga onda uzmem na Plejstejšnu... A možda i nigde, ne znam kad ću stići još i to da igram...

Plottz

Moj  klinac ga igra sa drugarom,muzika je super i totalno je duhovito,izgleda da je dobro i za nas malo postarije klince :)
subota 14

Son of Man

Vec drugi put pokusavam da instaliram MOH Airborne, prvi put sa torrenta, drugi put sa Wareza , i oba puta isti problem, samo sto pocne instalacija PREKINE SE i kao nikom nista, tako da sam malo citao po piratebayu komentare i izvalio da nemam samo ja taj problem, naime pojedini ljudi tvrde da igra nece da radi na XP-u, a drugi opet vele da postoji resenje, te ga prilazem :

"For all those whose game are not installing. The problem is physx.
Go to control panel and uninstall the ageia or nvidia physx drivers and then install the game again."

pa vas ja sad pitam kako da deinstaliram taj psysx drajver (kontam da je moj ageia, posto nvidia nije sigurno) ?

Son of Man

Hou, hou, ladno sam ovaj problem rijesio sam  :|

Naime, ako ko bude imo problema ko ja, nek si nadje programche "Driver Sweeper" i putem njega deinstalira nvidia ageira drajver.  ;)

Meho Krljic

Donkey Kong Country Returns je izvrstan, tu negde u vrhu potencijalnog spiska za igre godine. Uglavnom zato što je "staromodan" i oslanja se na igračevu veštinu, bez mnogo ustupaka i nježnosti (ako ne računamo to da posle više poginuća na istom mestu, igra nudi da vam sama pređe problematični deo). Inače su Japonci sjajno proučili britanski original i napravili bolji DKC naslov od prva tri originala koji su u svoje vreme bili vrhunske igre. Što se vizuelnog dizajna i generalno dizajna nivoa tiče, tu da ne trošim mnogo reči, sjajno je. Jedina zamerka je na to da kolut napred zahteva treskanje Wiimotea i da me je to više nego jednom odvelo u neželjenu smrt. Cutter verovatno igra bez stajanja i zato ga nema da se javi.

cutter

avaj ne, videh pre pola sata da je neki predani smećar ubio poslednja 4 hotfile linka tako da sad ručno ukucavam još žive fileserve delove. i rejoiceujem što je još jedan klasik dobio sjajno novo ruho.

Son of Man

Zar i ti cutteru imas taj Wii ?  :?

Ajme meni, dok se vi sigrate sa tim konzolama, neki od nas nemaju ni zvucnike  :cry:

cutter

Oui. Ako ti je za utehu, ni Wii nema zvučnike... na konzoli. :)

Meho Krljic

Igro sam još malo i Epik Mikija... Ima ovde lepih elemenata i dopada mi se art direction. Ali nemogućnost preciznijeg rukovanja kamerom (osim putem sporog D-pada) me dosta zrači. Ipak je ovo igra u kojoj je dosta važno da se vidi kuda skačeš. A često se ne vidi. Katere, kad te napadnu oni blottersi (ili kako se već zovu), jel ih izbrišeš razređivačem ili ih ofarbaš u plavu boju gej ljubavi prema Mikiju? Ja nisam mogao da se nateram da ih ubijam...

cutter

Uglavnom sam ih farbao, doduše ne zato što mi ih je žao nego, ne znam, ima nešto u gej ljubavi a razređivač nije baš spektakularan. Batalio(?) sam igru negde pre isteka drugog sata, kada se pojavi kineski zmaj, svuda je neka voda tj razređivač i čamci što idu u krug, treba da se nađe put do visoke platforme a nakon par padova i ćorsokaka nestao je i elan koji je tu bio pre svega iz respekta prema Spektoru. Art direction mi se ne dopada ako izuzmemo kratku epizodu sa čarobnim pasuljem, takođe sasvim neinventivnu u smislu platforminga, ali bar preglednu u svoje dve dimenzije. Grozna kamera, horizontalno je loša, vertikalno je gora, proizvodi bukvalno fizički osećaj pritiska na teme, nije mala stvar postići klaustrofobiju u tolikom prostoru.

cutter

Quote from: Meho Krljic on 22-11-2010, 21:06:04
Donkey Kong Country Returns je izvrstan, tu negde u vrhu potencijalnog spiska za igre godine. Uglavnom zato što je "staromodan" i oslanja se na igračevu veštinu, bez mnogo ustupaka i nježnosti (ako ne računamo to da posle više poginuća na istom mestu, igra nudi da vam sama pređe problematični deo). Inače su Japonci sjajno proučili britanski original i napravili bolji DKC naslov od prva tri originala koji su u svoje vreme bili vrhunske igre. Što se vizuelnog dizajna i generalno dizajna nivoa tiče, tu da ne trošim mnogo reči, sjajno je. Jedina zamerka je na to da kolut napred zahteva treskanje Wiimotea i da me je to više nego jednom odvelo u neželjenu smrt. Cutter verovatno igra bez stajanja i zato ga nema da se javi.

Dobra je prilika da se na startu iskupim za džangrizavu strogoću izraženu spram Džangl bita na warez topiku. Ako negde mlataranje-dobošarenje wiimoteom i nunčukom ima smisla, onda je to u igri o gorili koja voli da se udara po prsima i bubnja po okolišu. Na početku drugog sveta, na plaži ima sjajan prizor koji tu mehaniku izbavljuje iz statusa prostog gimmicka i podiže na nivo praktične imerzije. Donki istambura drveni stub/klin, zabije ga u pesak što za posledicu ima da kit izleti iz mora, a njegovih par skokova proizvodi talase koji izdižu tle, odnosno drveni pod mola na šta majmun mora pravovremeno reagovati i dovršiti prilagođavanje prirodnoj sili čiji je pokretač bio. Što se ostatka bazične mehanike tiče, Didi Kongov džetpek nije teško balansirati, veći je problem stara fora sa zanošenjem koje češće rezultuje sudarom sa neprijateljem i gubitkom srca nego padom u ambis ili na šiljke. Fer fora. Po samom konceptu, kvalitetu obrade teme, DKCR je najsličnija New Super Mario Brosu, i nikako da se naviknem da d-pad na mapi nema nikakvu funkciju.  xwink2 Ali dok je prvu kraljicu potrebno srediti klasičnim naskakanjem, šou tek počinje nakon (za Marija) uobičajena tri pogotka i ako težina nastavi da raste početnim tempom biće ovo zbiljski gadna igra, što se ionako podrazumeva ako se žele pokupiti slova i pazle. Ostalo: burad-topovi! let niz šine! zla fauna i flora! visoka očekivanja - ispunjena!,111!

Son of Man

Quote from: cutter on 22-11-2010, 23:27:19
Oui. Ako ti je za utehu, ni Wii nema zvučnike... na konzoli. :)
Sta jos imas od konzola i koja je po tebi najbolja ? Meha necu da pitam jer on nije normalan sto se toga tice  :lol:

kikec

igram NFS Hot Pursuit 2010 i psujem sve u šesnaest... zašto? zato jer je igra prokleto dobra i prokleto zahtjevna, već od samog početka. protivnički automobili su jako brzi i fakat se treba dobro sredit i koncentrirat da bi se stiglo u top 3, a kamoli stati na pobjedničko postolje. brzina i popratni adrenalin je tu, opasne krivine i prepreke na putu također, auti su zakon dok je okoliš prostran, osvježavajuć i šarolik. biti progonjen ili biti progonitelj predstavlja jednak izazov.
svejedno, ovo mi se ne čini kao igra za početnike koji tek sada otkrivaju ovakav žanr, nego je fakat namjenjena iskusnim igračima, što bi praktički svaki NFS fan do sada već trebao biti. :)
signature

cutter

Quote from: Son of Man on 23-11-2010, 09:37:59
Sta jos imas od konzola i koja je po tebi najbolja ? Meha necu da pitam jer on nije normalan sto se toga tice  :lol:

Samo Wii, mada je tehnički to i Gamecube + tera maltene sve bitne naslove iz prethodnih generacija Nintendovog hardvera. A koja je najbolja... od nove generacije imaš samo još PS3 i Xbox koji mu ne baš najsrećnije korespondira. Ako gledaš kroz prateće troškove, uz Wii kupiš samo još USB hard i sve je džaba, dok je piraterija na Plejstejšnu tek u zametku a igre znaju imati paprene cijene, treba imati čestit tv za puni ugođaj itd. Wiijeve ekskluzive često promovišu klasični gejmplej (oldskul platforme, sajdskroling šuteri) unapređen gomilom modernih detalja i bistrih unapređenja starih formula. Motion control je tu uglavnom plus (plejstejšnov izlet u te vode, PS move po svoj prilici neće dati bitne rezultate). PS3 ekskluzive su opake od kojih je jedna možda najbolja igra našeg vremena, i svakako najbolja avantura tako da... za moj groš Nintendo radi kreativnije stvari i kada rebootuje dobro poznate naslove, ali bih dao prednost Soniju.

cutter

Sonic Colors me podseća na ne-brutalnu verziju Wipeouta, totalno šinsku jurnjavu sa brdom praktično quicktime eventova koje je neophodno zapamtiti, kao i ključne prepreke koje Soniku mogu da ustopiraju trk. U tom memorisanju grešaka i vezivanju pogodaka zarad bolje ocene na kraju nivoa ima zadovoljstva i to je dobro (to što je praktično nemoguće kvalitetno odigrati nivo iz prve nikako nije mana). Sinematici su pristojni.

Meho Krljic

Quote from: cutter on 23-11-2010, 00:29:17
Uglavnom sam ih farbao, doduše ne zato što mi ih je žao nego, ne znam, ima nešto u gej ljubavi a razređivač nije baš spektakularan. Batalio(?) sam igru negde pre isteka drugog sata, kada se pojavi kineski zmaj, svuda je neka voda tj razređivač i čamci što idu u krug, treba da se nađe put do visoke platforme a nakon par padova i ćorsokaka nestao je i elan koji je tu bio pre svega iz respekta prema Spektoru. Art direction mi se ne dopada ako izuzmemo kratku epizodu sa čarobnim pasuljem, takođe sasvim neinventivnu u smislu platforminga, ali bar preglednu u svoje dve dimenzije. Grozna kamera, horizontalno je loša, vertikalno je gora, proizvodi bukvalno fizički osećaj pritiska na teme, nije mala stvar postići klaustrofobiju u tolikom prostoru.

Ja sam sinoć baš prešao taj deo sa zmajem i tu je kraj te misije i prelazi se dalje kroz Parobrod Vili u sledeći segment (mada sam ja tu stao). Istina je, 2D delovi su baš lepi (ova dva koja sam video) ali u njima ne deluje kao da ima mnogo inventivnosti. Nema je mnogo ni u ostatku igre, doduše. Mislim da mi, pored pomenute kamere, najviše smeta to što nije sve vreme jasno šta tačno treba da uradiš i kakve su posledice. Mislim, počeo sam da radim onaj set misija za onog gremlina zarobljenog u ticket boothu, odradio tri za redom, onda prošao kroz neka vrata i ispalo je da ne mogu više da se vratim nazad i dovršim njegove misije, a sad mi za njegov kvest piše "expired". Mislim, tako nešto očekujem od S.T.A.L.K.E.R. igara, ne od Spektorovog Dizni-sponzorisanog hita sezone.

Glavni problem je što je za sada igra nije dovoljno zanimljiva. Platforming je dosta trivijalan, čak i kad treba da brišeš/ crtaš one zupčanike u određenim trenucima da bi platforme bile dobro okrenute da po njima skačeš i kvari ga slaba vidljivost. Borba je dosadna - spin attack pa prskanje, sve vreme. Likovi nisu zanimljivi pa i njima pomaganje/ odmaganje za sada nema težinu. Ali, ajde videćemo.

Quote from: cutter on 23-11-2010, 04:00:23
Dobra je prilika da se na startu iskupim za džangrizavu strogoću izraženu spram Džangl bita na warez topiku. Ako negde mlataranje-dobošarenje wiimoteom i nunčukom ima smisla, onda je to u igri o gorili koja voli da se udara po prsima i bubnja po okolišu. Na početku drugog sveta, na plaži ima sjajan prizor koji tu mehaniku izbavljuje iz statusa prostog gimmicka i podiže na nivo praktične imerzije. Donki istambura drveni stub/klin, zabije ga u pesak što za posledicu ima da kit izleti iz mora, a njegovih par skokova proizvodi talase koji izdižu tle, odnosno drveni pod mola na šta majmun mora pravovremeno reagovati i dovršiti prilagođavanje prirodnoj sili čiji je pokretač bio. Što se ostatka bazične mehanike tiče, Didi Kongov džetpek nije teško balansirati, veći je problem stara fora sa zanošenjem koje češće rezultuje sudarom sa neprijateljem i gubitkom srca nego padom u ambis ili na šiljke. Fer fora. Po samom konceptu, kvalitetu obrade teme, DKCR je najsličnija New Super Mario Brosu, i nikako da se naviknem da d-pad na mapi nema nikakvu funkciju.  xwink2 Ali dok je prvu kraljicu potrebno srediti klasičnim naskakanjem, šou tek počinje nakon (za Marija) uobičajena tri pogotka i ako težina nastavi da raste početnim tempom biće ovo zbiljski gadna igra, što se ionako podrazumeva ako se žele pokupiti slova i pazle. Ostalo: burad-topovi! let niz šine! zla fauna i flora! visoka očekivanja - ispunjena!,111!

Da, DKCR zaista najviše podseća na NSMB, ali koliko je originalni DKC bio različit od SMB tako je i ovo različito od NSMB. Mislim, ovo je decenijama star dizajn i vidi se da su tu u igri najviše bila promišljena doterivanja postojećih mehaničkih elemenata a da je malo toga izmišljeno ponovo.

Glede težine, kad se čovek navikne na kontrole, inerciju itd. uspostavlja se tu određena fina ravnoteža. Sa jedne strane, igra zaista kreće da bude teška, potrebni su brzi refleksi i pažljivo proučavanje šema kretanja protivnika i platformi, sve u hodu, ali sa druge, imaš jako mnogo šansi za skupljanje dodatnih balona, kupovinu dodatnih srca, a i nije ključno da sakupiš sva slova/ puzzle komade i zlatnike da bi odradio mape, tako da je za bangave igrače kao što sam ja gde je osnovni cilj samo da se stigne što dalje, ovo koliko-toliko igrivo.  :lol:

Quote from: kikec on 23-11-2010, 11:12:16
igram NFS Hot Pursuit 2010 i psujem sve u šesnaest... zašto? zato jer je igra prokleto dobra i prokleto zahtjevna, već od samog početka. protivnički automobili su jako brzi i fakat se treba dobro sredit i koncentrirat da bi se stiglo u top 3, a kamoli stati na pobjedničko postolje. brzina i popratni adrenalin je tu, opasne krivine i prepreke na putu također, auti su zakon dok je okoliš prostran, osvježavajuć i šarolik. biti progonjen ili biti progonitelj predstavlja jednak izazov.
svejedno, ovo mi se ne čini kao igra za početnike koji tek sada otkrivaju ovakav žanr, nego je fakat namjenjena iskusnim igračima, što bi praktički svaki NFS fan do sada već trebao biti. :)

Da, Hot Pursuit je iznenađujuće čelendžing. Ja sam jutros uspešno porazio Microsoftovu AP2.5 zaštitu na Xbox 360ici pa sad više ne moram Hot Pursuit da igram na PCju nego udobno zavaljen na trosedu, sa mačkom u krilu. Nisam neki ljubitelj trkačkih igara ali dobro su Criterrion/  DICE ovo odradili.

Quote from: cutter on 23-11-2010, 11:49:16
Sonic Colors me podseća na ne-brutalnu verziju Wipeouta, totalno šinsku jurnjavu sa brdom praktično quicktime eventova koje je neophodno zapamtiti, kao i ključne prepreke koje Soniku mogu da ustopiraju trk. U tom memorisanju grešaka i vezivanju pogodaka zarad bolje ocene na kraju nivoa ima zadovoljstva i to je dobro (to što je praktično nemoguće kvalitetno odigrati nivo iz prve nikako nije mana). Sinematici su pristojni.

Klasičan Sonik uvek se bazirao na memorisanju mapa i ubacivanju pokreta u mišićnu memoriju kako bi mogli da se odrade velikom brzinom kad treba. Mislim da je Colors odlično obavio posao.

Son of Man

Quote from: kikec on 23-11-2010, 11:12:16

Vaistinu brate kikec, VR, VR, mada meni skroz dobro ide (ZA SAD), stalno sam prvi :lol:, mada mozda je to posledica visegodisnjeg akanja sa CMRdvojkom i NFS Most Wantedom, jer sam imo jadnu masinu, pa sam samo to mogo da igram.  ;)

CUTTERU - poshto su te konzole okvirno, npr. ta po tebi najjaca poshto je ? Mislim, mozda dobijem na lotou, ili udjem u velikog brata.  8-)