• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica 3 - mart - PRIČE i uputstvo za glasanje

Started by Boban, 11-02-2011, 22:02:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Stipan

Ako već moram biti žensko - može li ona biti makar lezbejka?

analogdigit

Quote from: Stipan on 11-03-2011, 13:44:48
Ako već moram biti žensko - može li ona biti makar lezbejka?
E, Stipane, ti bi da pišeš a da ti ne uđe!  
Ne može to tako na Sagiti! :mrgreen:

Edit: (Žašto imam osećaj da ću zažaliti zbog ovoga!)

Stipan

Žato A.D. što će tebi tek da uđe, za razliku od onih koji su ga mnogo pre tebe primili. :lol:

analogdigit

Quote from: Stipan on 11-03-2011, 13:56:18
Žato A.D. što će tebi tek da uđe, za razliku od onih koji su ga mnogo pre tebe primili. :lol:
O tome ti pričam, sada sam blago rečeno, najebao!  xtwak

Hiperhik

Hm..
A eto, ja ga za svojih 40++ godina ne primih.
Kako ispada, za nesto sam uskracen.
I - guess what? - ne zalim, odnekud..

analogdigit

Quote from: Hiperhik on 11-03-2011, 14:08:49
I - guess what? - ne zalim, odnekud..
Ko kaže da je žalost u pitanju, nije žalost Hiper, nego strah!

Hiperhik

Ako je i strah - i dalje se plasim.
A vi, deco, slobodno budite neustrasivi.. :)

analogdigit

Vidim da ne kapiraš šalu, a ovakva komunikacija mi nije zabavna...

Josephine

I meni se čini da je pravo vreme da se objave autori/ke priča...

Anomander Rejk

Jes vala, ovo je već peti dan od objave rezultata.
Od priča za koje sam glasao, još uvek ne znam ko je autor, ili autorka, priče Na smrt, moliću!, kojoj sam dao dva poena. Ostali su se uglavnom sami otkrili  :).
Tajno pišem zbirke po kućama...

Hiperhik

Analognodigitalni, bice da nisam dovoljno smajlija zalepio. Kad smo vec kod sale..

Plut

Otkrio ti se i ovaj, ali nisi obratio pažnju.

Josephine

Quote from: Anomander Rejk on 11-03-2011, 15:01:11

Trebalo bi da prođe i više. Da svi lepo stignu da pročitaju priče, napišu komentare. Ali na ovom krugu se učimo strpljenju (valjda).

Osim toga, počeli su da se stvaraju sitni nesporazumi i konflikti tamo gde ih nema, pa pretpostavljam da je nestrpljenje počelo da uzima žrtve.

M.M

Da sam na vreme pročitao priče, glasao bih ovako:
Zaboravljen u zaboravljenom gradu – nisam baš oduševljen pisanjem u ovoj priči. Kao da je u pitanju scenario. Da skratim filozofiranje: ova priča mi se najviše svidela. Sve zamerke su pale u vodu kada sam prilikom čitanja došao do dela sa škorpijom. Svaka čast. Genijalno. Od mene bi dobila 3 boda sigurno.
Namerni prolaznici – najbolje napisana priča u martovksoj radionici; priča je, takođe, dobra, ali... – 2 boda.
Katkus – jako lepa, topla, priča. Čini se da je 6000 karaktera premalo da bi bila napisana kako treba. Na žalost, mogao bih da joj dodelim samo – 1 bod.
Na smrt moliću – lepo napisana, precizna, efektna. Od mene bi dobila – 1bod
Široki i Uške – svidelo mi se kako je napisana. Sam kraj mi je malo pokvario utisak cele priče. Od mene bi dobila – 1bod
Ispod crte:
Krš – sviđa mi se ritam; priča ima svoje mane; solidno je napisana.
Jahač – svidelo mi se pisanje, priča, takođe, ali, avaj...
Nijedan poraz nije konačan.

pokojni Steva

Ako se priča mora ispričati u ženskom rodu, jelil moguće 'biti', saksija na primer? Ili muškatla? Vidiš, i džukela je ženskog roda...
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

analogdigit

Quote from: Hiperhik on 11-03-2011, 15:11:10
Analognodigitalni, bice da nisam dovoljno smajlija zalepio. Kad smo vec kod sale..
Ma opušteno, ponekad je teško u pisanoj formi prepoznai o čemu se zapravo radi. Sve OK.

lilit

Quote from: Anomander Rejk on 11-03-2011, 15:01:11
Od priča za koje sam glasao, još uvek ne znam ko je autor, ili autorka, priče Na smrt, moliću!, kojoj sam dao dva poena. Ostali su se uglavnom sami otkrili  :).

Kad već Boban ne pokazuje znake milosti, daću ti hint i reći da je ovu priču pisala ultra talentovana devojka, kojoj će, naravno, biti potrebno još dosta rada, ali ima leppotencijal. :) I ima života + adrenalina u načinu pisanja. Još kad bi LiBeat i drf pristali da joj budu neki vid mentora, mislim da bi to bio pun pogodak. Libeat zbog punchline-a, a drf...mislim, drf je drf.  :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Plut

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 11-03-2011, 15:25:30
i džukela je ženskog roda...
Imenica "džukela" je ženskog roda, ali to ne znači i da je sam pas (tj. džukela) ženskog roda, a ne znači ni da nije. Verovatno kako postaviš dotičnu gospojicu koja može i ne mora biti i džukela. Tako je i sa saksijom...
Uf.... nadam se da je iko razumeo... :roll:

lilit

I još me zanima da li je drug Steva imao nekog udela (tipa: konstruktivno komentarisanje) u razvoju jedne priče za koju sam glasala. Gde si bre Plut!  :) :) :)

Plut

Savajat Erp

Ух, како издржати а не направити покварену алузију на ово? Ипак, не, ја сам ћо`ек ђентлмен.  :lol:
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Plut

Plut

Quote from: Miljan Markovic on 11-03-2011, 15:24:30
Zaboravljen u zaboravljenom gradu – ...Kao da je u pitanju scenario.

E da, meni početak nije izgledao kao scenario, ali mi je neodoljivo zaličio na dramski tekst. Možda bi ovo bilo još bolje kao drama.

Savajat Erp

Quote from: Plut on 11-03-2011, 16:34:10
Đentlmen, šio mi ga Đura.

Не..не...морам се одупрети искушењу!  :lol:

Ок, сад престајем.

Plut

Savajat Erp

Ђура Шнајдер? Не знам за њега, али ја сам управо прест`о...it`s final.

SuperSynthetic

Quote from: lilit_depp on 11-03-2011, 16:03:31
...da je ovu priču pisala ultra talentovana devojka,...

Iznenađenje.  :|
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

SuperSynthetic

Quote from: Stipan on 11-03-2011, 03:06:25
1. Džek hvala ti mnogo!
2. Savajate izvini, ti si najmanje kriv za moj bes
3. Stipan može ostati, može i ne ostati - to ništa neće promeniti. Hvala svima kojima je stalo do mojih glupetisanja, ali o tome ću morati da razmislim. Pisao sam i pre nego što sam ovde došao, pisaću i kada ne budem tu.
4. Ako gospodin samizdat misli da ću i ja da ćutim kao Sintetik, grdno se vara. Jeste, "Boginju" nisam ja napisao. Polovinu priče su napisali Scallop i Boban, četvrtinu Meho, D. i Angel, a četvrtinu svi ostali koji su komentarisali moje nebuloze koje sam dosad postavljao na Sagitu. Ako neko misli da tu priču samo naslov vezuje za Stipana, neka se obrati ovde navedenim autorima. Rado ću im prepustiti mesto na začelju.

Ja mogu doći
mogu otići
Ja mogu ostati u crnom džemperu
ali hoću da ti oči imaju
onu trunku sjaja
i da tako moje ispadnu
kada umrlice mi odštampaju

Mme Chauchat

Eh, šamaranje... a ja se trudila da budem fina. Nisam nikome komentarisala pravopis i gramatiku.
Doduše, kad sam videla da je Scallop u istom postu pomenuo mene i glagolska vremena, odmah su počele da mi bride uši od nekih neprijatnih uspomena...

@Plut: meni je najbolja Bobanova priča jedna u kojoj je tačka gledišta ženska. Jedino što je to žena kojoj je ideal muškarca Konan. Ali dobro, ne može se sve imati.

@Mića: ako je za utehu, priča meni nije bila konfuzna, ni najmanje. I po Ganimedu i Iju shvatila sam da je neki Jupiterov satelit u pitanju, a odatle do naslova bio je samo jedan korak (ne kažem da ga je moj lenji mozak odmah prevalio). Smetalo mi je ono što sam pomenula.

Dosta ranije je neko (boki, valjda) pitao za moje mišljenje o glagolu trebati. I pravopis Matice srpske i Klajn se slažu da ide ovako: pravilna je bezlična upotreba kad ide uz neku obavezu. Trebalo bi da operem sudove pre surfovanja, treba da ih operem smesta. Lična upotreba može u slučaju da se označava potreba: Trebaju mi deterdžent i sunđer. Treba mi topla voda. Nepravilna je lična upotreba prve varijante i mešane kombinacije kao: Trebaš da mi kupiš krpu za sudove, trebalo bih da oribam i sudoperu. U slučajevima mutnim, Klajn navodi primer Došli su svi koji je trebalo su trebali da dođu, preporučuje se prestilizovanje i upotreba drugih glagola ili fraza. A zašto je sve to tako - ne znam, nisam lingvista. Pitaj ljude sa sajta vokabular.org, to su iskusni ljudi.

Boban

A evo i imena pisaca za radoznalce:

1. Kaa - Na smrt, moliću!
2. Suba - Kći
3. Ivica - U snovima, potraži me
4. Dzek svih zanata - Duhovi drevnih
5. mac - Svrgnik
6. SuperSyntetic - Krš
7. D - Široki i Uške
8. Mouchette - Ratnik
9. Anomander Rejk - Kaktus
10. Angel - Povratak ratnika
11. Mica M - Na leđima bika
12. Boban - Zaboravljen u zaboravljenom gradu
13. Stipan - Boginja mačkastih očiju
14. Mims - Namerni prolaznici
15. analogdigit - Sekunda(nt)
16. Plut - Jahač
17. Hiperhik - Igra duhova
18. boki77 - Povratak u Edem
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Josephine

Quote from: Jevtropijevićka on 11-03-2011, 18:47:59
@Plut: meni je najbolja Bobanova priča jedna u kojoj je tačka gledišta ženska. Jedino što je to žena kojoj je ideal muškarca Konan. Ali dobro, ne može se sve imati.

Eh, da... Jeste tačka gledišta ženska, ali opet nije iz prvog lica. :) A Konan...? Pa, valjda je sama sebi dovoljno intelektualno društvo...   :evil:

Quote from: Jevtropijevićka on 11-03-2011, 18:47:59
@Mića: ako je za utehu, priča meni nije bila konfuzna, ni najmanje. I po Ganimedu i Iju shvatila sam da je neki Jupiterov satelit u pitanju, a odatle do naslova bio je samo jedan korak (ne kažem da ga je moj lenji mozak odmah prevalio). Smetalo mi je ono što sam pomenula.

Pitao Mića da li mi je jasno gde se odigrava radnja. Jeste. I priča mi nije konfuzna sa stanovišta dešavanja, jasno mi je i šta se događa. Slike u glavi, koje bi opisi trebalo da stvore, su mi mutne i to tokom cele priče. Dovoljno da me priča izgura iz sebe, uz dotaknutu psihologiju likova. Ili je dotaći ili ne. Ovako polovično dotaknuta ostavlja i polovičan utisak.

angel011

Bobane, hoćeš da kažeš da sam najveći broj bodova dala Erijevoj priči?

Narode, možda je bolje da ne izlazite na ulice, za slučaj da počnu da padaju sekire. :lol:
We're all mad here.

Josephine

Jedino Anomanderovu priču nisam skapirala odmah. Posle je već to moglo da se uradi sistemom eliminacije. Čak sam i Mušetinu priču odmah pogodila. Boki nije bio težak za kapiranje.

Plut sam pobrkala sa Miljanom. Bila sam uverena da je Jahač njegova priča. Nežno, Plut... lepo. Samo da je bilo čitljivije.

Kaa ima specifičan stil, i čini mi se da joj vrcave teme najviše i odgovaraju. Volela bih da je vidim u drugim vodama, možda i tamo ima podjednak talenat.

Neko kaže da Boginja ne liči na Stipana. Meni je odmah prilikom prvog čitanja zaličila (i zaslužila negodovanje zbog stereotipnog predstavljanja žene).

Mac - pismeno, još samo da slike iz glave preneseš na (elektronski) papir prijemčivije za čitaoca.

Hiperhik - osvežavajuća ideja. Zbrzana i motivacijski neuverljiva priča.

SuperSynthetic

Ne mogu da verujem Plut. Koja ženska? Svaka čast!

p.s Da nije to Boban nešto pogrešio?

Mme Chauchat

boki77

Jevtropijevićka, pitao sam za oblik Trebam da li je pravilan. Dakle - trebam, trebaš... Mislio sam da si lingvista...

Anomander Rejk

Angel, i ja sam gledao kroz prozor, ali sve je u redu, barem zasad  :).
Šalu na stranu, drag mi je i Angelin glas, ali ne mislim zbog toga sad nešto dizati nos.
Svestan sam da ima dosta stvari u priči koje škripe, i na koje su mi ljudi ovde ukazali u komentarima ( prepričavanje, neke logičke stvari, lutanje u koncepciji priče ), i koje nisam uspeo da otklonim pre slanja priče. Ono što je bilo pozitivno je da sam valjda uspeo preneti neku emociju čitaocima.
Kaa- fino, svaka čast. Bogami, mlade ženske snage u pisanju u ofanzivi  :).
Tajno pišem zbirke po kućama...

Mims

Quote from: boki77 on 11-03-2011, 19:13:03
Jevtropijevićka, pitao sam za oblik Trebam da li je pravilan. Dakle - trebam, trebaš... Mislio sam da si lingvista...

Pa odgovorila ti je. Kada se glagol trebati koristi u značenju "treba da uradim nešto" pravilni oblici su:
Ja/ti/on/mi/vi/oni treba da... ili trebalo bi da. Nepravilno je trebam, trebaš, trebate, trebamo.

Takođe, ako se isti glagol koristi da označi da ti je nešto konkretno potrebno (tipa deterdžent), reći ćeš - Treba mi deterdžent, ali je u tom slučaju za prošlo vreme pravilno - trebao mi je deterdžent.
sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

lilit

Plut lepo piše, a mene zanima ista stvar koju sam već pitala ( :lol: ) : - Da li je Steva konstruktivno komentarisao tokom pisanja ili je to sličnost koja neminovno mora da postoji s obzirom na blizinu?  :)
Mislim, mogla sam ruku u vatru da stavim da je Steva napisao tu priču.

lilit

Quote from: Mims on 11-03-2011, 19:21:49

Takođe, ako se isti glagol koristi da označi da ti je nešto konkretno potrebno (tipa deterdžent), reći ćeš - Treba mi deterdžent, ali je u tom slučaju za prošlo vreme pravilno - trebao mi je deterdžent.

Mims,
mene je jedan lingvista (avanzovao je prilično na Odseku za lingvistiku  :mrgreen: ) danima ubeđivao da je nepravilno reći deterdžent i da moram usvojiti -  detergent:lol:

Josephine

Quote from: lilit_depp on 11-03-2011, 19:22:18
Plut lepo piše, a mene zanima ista stvar koju sam već pitala ( :lol: ) : - Da li je Steva konstruktivno komentarisao tokom pisanja ili je to sličnost koja neminovno mora da postoji s obzirom na blizinu:)
Mislim, mogla sam ruku u vatru da stavim da je Steva napisao tu priču.

Eh, sad... Priča je na momente veoma nežna, romantična. I ima glavu i rep. Nije Stevina ni 1%.  :evil:

Mims

Quote from: lilit_depp on 11-03-2011, 19:24:45
Quote from: Mims on 11-03-2011, 19:21:49

Mims,
mene je jedan lingvista (avanzovao je prilično na Odseku za lingvistiku  :mrgreen: ) danima ubeđivao da je nepravilno reći deterdžent i da moram usvojiti -  detergent:lol:

Au. Ovo prvi put čujem :roll: Postoje neke lingvističke poslastice koje samo lingvisti konzumiraju. Neka tako i ostane, što se mene tiče.  :lol:
sheep happens.

Mims

Predlog za sledeću radionicu:

Djevojka zbog stresa jela sapun i deterdžent

Tempestt Henderson sa Floride patila je od rijetkog poremećaja zbog kojeg je bila ovisna, vjerovali ili ne, o sapunima i deterdžentima. Naime, ova mlada djevojka sedmično je jela barem pet sapuna.
Iako je znala da je veoma opasno to što čini, Henderson jednostavno nije mogla odoljeti sapunu i deterdžentu za pranje veša.

"Sjećam se kad sam prvi put umočila prste u prašak za veš. Polizala sam prašak koji je istovremeno bio i sladak i slan. Svidjelo mi se i tako sam jednostavno postala ovisna", ispričala je djevojka.

Bila je svjesna da je lizanje praška pogubno, ali si nije mogla pomoći. Čim bi ustala, pomislila bi na deterdžent, mjehuriće sapuna i sapun koji, vjerovatno samo njoj, imaju odličan ukus.

"Dok sam se tuširala pravila bih pjenu i onda lizala mjehuriće. Kada se sapun raspadne, malene komadiće stavljala bih u usta i sisala. To je izvanredno", ispričala je Amerikanka za Daily Mail, dodavši da bi se osjećala veoma čistom nakon što bi pojela sapun.Kada je postala svjesna da bi se mogla ubiti deterdžentom i sapunom, potražila je medicinsku pomoć.

Ljekari su ustanovili da boluje od rijetkog poremećaja nazvanog PICA. Ljudi koji pate od tog poremećaja uglavnom jedu metal, novčiće, kredu, baterije, pa čak i četkice za zube. Bolest je većinom uzrokovana nedostatkom nekog vitamina. No, u slučaju mlade Amerikanke ljekari su ustanovili da je poremećaj uzrokovan stresom.

"Veoma stresno razdoblje za mene je bilo kada me je dečko ostavio i otišao na fakultet", ispričala je Tempestt.Nedugo nakon toga i sama je napustila rodni grad da bi otišla na fakultet, kilometrima udaljen od roditeljskog doma.

"Fakultet je bio udaljen pet sati od mog doma i taj period je bio još stresniji za mene. Bila sam usamljena i depresivna", kazala je 19-godišnjakinja.

Na sreću, uz veliku pomoć stručnjaka i podršku porodice, uspjela je kontrolisati svoju ovisnost i na putu je izlječenja.

"Oduvijek sam voljela miris deterdženta. Kada sam bila depresivna samo me sapun mogao smiriti. To je ovisnost", kazala je, dodavši da su joj terapije ipak uspjele pomoći."Ljekari su mi savjetovali da izbacim sapune i deterdžente iz kuće, tako da sada koristimo samo tekući sapun, koji ne pijem", ispričala je Henderson, dodavši da i dalje osjeća izraženu potrebu da stavi komadić sapuna u usta, ali tada se suzdržava i misli na nešto lijepo.

Redovno ide na terapije i s ljekarima priča o svojim problemima.

Njen put oporavka bit će dug, ali se nada da će uspjeti. Napustila je fakultet i vratila se kući, te se mnogo bolje osjeća sad kada je okružena porodicom.

Izvor: Bijelo Polje online
sheep happens.

boki77

@ Mims - učinilo mi se, nego da razjasnim do kraja. Glagol tebati je poprilično stradao kod nas; eno i skalop je spominjao neke slučajeve... Kod nas je sve tako relativno; jezik pogotovo. Zato je srpski postao sve samo ne srpski. Premda, moram priznati da mi je najjadnije kada je začinjen hrvatskim.

Savajat Erp

Ала сам се ја испромашивао у претпоставкама која је чија прича...помислио сам да је Јахача написао Скалоп  :oops:...толико о мом препознавању стилова других.  :lol: Мада, погодио сам за Повратак ратника....то бар није било тешко. :)

Mme Chauchat

Znam ja da je detergent pravilan oblik. Pravilno je i štednjak, hladnjak, pasta za zube umesto kaladont... ali ja na forumu koristim govorni jezik  :!:

Lingvista, eto, nisam, priznajem skrušeno, samo picajzla za pravopis (kad već koristim govorni jezik, da ga baš... upotrebim).

Stipan

Quote from: D. on 11-03-2011, 19:04:28
Neko kaže da Boginja ne liči na Stipana. Meni je odmah prilikom prvog čitanja zaličila (i zaslužila negodovanje zbog stereotipnog predstavljanja žene).
Nije samo naziv? Sigurna si?

Josephine

Boki, pa ja nisam iskomentarisala tvoju priču? Zašto ćutiš? Nije bilo sa namerom, jednostavno je bilo kasno i ispustila sam je iz (pospanog) vida. Ako te uopšte interesuje šta imam da kažem o njoj - dojavi. Izvini, molim te.

Josephine

Quote from: Stipan on 11-03-2011, 19:42:22
Quote from: D. on 11-03-2011, 19:04:28
Nije samo naziv? Sigurna si?

Ti u svojim pričama stvaraš specifičnu atmosferu koja apsolutno uvek vuče na isto osećanje. Sigurna sam.