• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Glupa igra s pogađanjem citata iz knjiga

Started by Alexdelarge, 19-06-2011, 22:55:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Tex Murphy

Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ygg

Quote from: Boban on 20-08-2011, 04:14:33
pa što sada ti kočiš, zadaj sledeći zadatak?

Izvinjavam se na kočenju. Nisam bio pri računaru ovaj vikend. Postavljam nešto u toku večeri!

Quote from: Harvester on 20-08-2011, 10:45:32

Možda je odlučio da prvo diplomira, pa onda da postavlja. U tom slučaju ste nagrabusili.

xuzi
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Ygg

Fak! Upravo sam prekucao čitav pasus, i zatim skontao da knjiga postoji onlajn, prevedena, i da se može prelako izguglati! :cry:

Sad moram smišljati novi zadatak i kucati ponovo. :(
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Ygg

Evo jedan zicer! Ko ovo ne prepozna, nek se odmah ubije!

Quote"Sad idemo uzvodno", reče Grejndžer. "I držite se jedne misli: Vi niste važni. Vi niste ništa. Tovar koji nosimo sa sobom možda će pomoći nekome jednog dana. Međutim, čak i dok smo imali knjige na raspolaganju, u davnoj prošlosti, nismo koristili ono što smo dobijali od njih. Bez ustručavanja smo vređali mrtve. Bez ustručavanja smo pljuvali u grobove svih jadnika koji su umrli pre nas. Srešćemo mnogo usamljenih ljudi naredne nedelje i narednog meseca i naredne godine. A kad nas upitaju šta radimo, možete da kažete: Sećamo se. U tome, na duge staze, leži naša pobeda. Jednog dana sećaćemo se toliko da ćemo sagraditi najveći prokleti bager u istoriji i iskopati najveći grob svih vremena i u njega gurnuti rat i zatrpati ga. Hajdemo, najpre ćemo sagraditi fabriku ogledala. Narednih godinu dana nećemo praviti ništa osim ogledala, a onda ćemo se dobro pogledati u njima."

cutter

Ygg

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Ygg

Alexdelarge

izgled tog čudnog, bledog i bezbojnog čoveka, čak ni sredovečnog a izvesno ipak starog čitav jedan vek, koji je konačno nastojao da se izbavi iz oblaka straha i mržnje suviše nejasnih da bi se mogli savladati i analizirati, bio je, u isti mah, i patetičan i dramatičan i gnusan. ali, moć bogatstva i spoljnih gestova dovoljno je velika, tako da je mogla unekoliko  da ublaži neskrivenu odvratrnost koju je sredina ispoljavala prema njemu; a do te male promene došlo je kada su njegovi mornari naglo prestali da iščezavaju.

biljan@

uf, rečenica je ubi bože  :x, jedva se probiješ kroz nju...  Šta je to?
Daj još, kuku i lele ...

Have no fear of perfection - you'll never reach it.        Salvador Dali

Gaff

Sum, ergo cogito, ergo dubito.

Alexdelarge

Gaff

Evo nešto lako.

Vidje li kako je Melkor i u ovom majušnom kraljevstvu, u Osvit vremena, objavio rat posjedu tvojemu? Zamislio je on hladnoću, neizmjernu i oštru, a ipak nije naudio ljepoti tvojih vrela i bistrih studenaca. Pogledaj samo snijeg i vještinu leda! Melkor je užgao vrućine i zapalio neukrotive vatre, ali tvoja želja nije presušila, niti je pjesma mora bila potpuno nadglasana.

Melkor

"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Perin

Mislim da je u pitanju jedino Tolkinovo delo koje cenim: Silmarilion?

Gaff

Perin

Ok :)

QuoteKad smo počeli da se zabavljamo, pokazala mi je tu pesmu. Opisala je njegove prste i kako su joj prelazili preko lica. U pesmi je govorila i o tome kako se osećala u tom trenutku, šta joj je prolazilo kroz glavu kada joj je slepi čovek dodirnuo nos i usne. Sećam se da mi se pesma nije mnogo svidela. Naravno, nisam joj to rekao. Možda se samo ne razumem u poeziju. Pesme mi nisu baš omiljeno štivo.

Majstor kratke forme je u pitanju - i ne, nije Ćel Askilsen.

sandjama

karver, "katedrala".

btw, ni poezija mu nije za bacanje.
ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Perin

Jeste. Naravno da poezija njegova nije za bacanje; već sam pomenuo, jedino Bukovski, Morrison i 0n dolaze u obzir što se poezije tiče ;)

sandjama

kako bre? a bob kaufman, ginzberg, silvija plat, en sekston, robert krili, v.s. mervin, deniz levertov, dajana vakovski, carls "srbin" simic, robert blaj, geri snajder, kenet koh, dzejms rajt, linda greg (da se ogranicimo na sjedinjene drzave i posleratni period) - nista? ne razumem to sagitasko zentanje od poezije :).
ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Perin

Džebiga. Silvija Plat nije loša, mada se meni više svideo roman STAKLENO ZVONO, nego zbirka pesama.

sandjama

jedan od omiljenih mi domacih pisaca (a bogami i pesnika):

QuotePise pripovetku o zivotu Tita i Jovanke Broz, koja pocinje scenom kupanja supruge nekadasnjeg marsala u bazenu punjenom spermom. Pripovetka dospeva pod ruke R.I-jeve bake, koja unukov rad komentarise recima "Obesicu se!"
Posecuje psihijatra. Govori mu o fizickoj slicnosti Slobodana Milosevica sa Dzonom Nensom, glavnim glumcem u filmu "Eraserhead", i sa Emilom Sioranom.
ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

sandjama

@perin
ne znam bre kako je moglo da ti se ne svidi :) - stvar senzibiliteta, valjda. ako si citao u prevodu, probaj sa originalom (pretpostavljam da mislis na djurickin prevod/izbor ("rani odlazak") - mada meni bio sasvim ok, ako se dobro secam, tj delovao mi je bolje od ono malo magarasevicevog sto sam citao - opet nemoj da me drzis za rec, davno je bilo).
ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Perin

Ma, dobar je prevod, nego ja generalno ne volim pesme da čitam, te ću, u slučaju da imam izbora, uvek čitati prozu :)

sandjama

evo jos jedan citat:

QuoteDa jeste, i da sam promenio smer i vratio se na polaziste, evo kako bih objasnio svoje blazenstvo: umesto nesavrsenog tkanja svog romana u nastajanju, tog prepodneva sam na ekranu racunara video belinu - savrsen trag njegovog nestajanja. Dok sam pisao prvu knjigu, poeziji su me ponajvise privlacile margine, mesta kojima tekst nema pristupa. Pisanje je bio tek korak neophodan da se bela boja sto okruzuje reci stavi u odredjen kontekst, i da se njena kolicina - stampanjem - uveca. Mucenje mog pogleda je, mora biti, zapocelo jos u trenutku kad sam pesmu po prvi put video ne kao sliku (doslovno), vec kao njen ram (u prenesenom smislu).

covek je, u stvari, vise poznat kao pesnik (mladje generacije) nego kao prozaista, po struci reditelj, trenutno zivi u kanadi.

ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Mme Chauchat

Niko ovde ne čita Nenada Jovanovića, samo sandjama i ja...

Perin

Mme Chauchat

Nisam bila ovih dana na forumu; ajd da sačekamo sanđamu...

sandjama

entropijevicka, zeno, legendo! naravno da je N.J.!

ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Mme Chauchat

8-) Fala, fala.
Evo sad nešto lako da povratimo ritam:

QuoteOvo je najtužnija priča koju sam ikada čuo.

Mme Chauchat

Najtužnije mi je kad vidim na Who's online "Gaff posting in Glupa igra..." a deset minuta kasnije nema posta a Gaff se izlogovao.
*uzdah*
Pošto me stravično mrzi da iskopavam knjigu, ajmo oma hintove. Ovo je prva rečenica koja se kasnije više puta varira pa nema šanse da ste je zaboravili ako ste čitali knjigu. Naravno, rečenica je čista laž jer u nekom trenutku shvatite da ono "koju sam ikada čuo" nema veze sa životom, pripovedač je u priči do guše. Nadalje, knjiga je školski primer za nepouzdano pripovedanje u prvom licu jer nam pripovedač ispriča jednu varijantu događaja, pa nešto kasnije kaže "a u stvari..." pa posle još pedeset strana ispovrti podatak koji mu na časnu reč saopštava drugi akter i koji opet sve menja itd. Knjiga je genijalna, mislim genijalna i kad se računaju neke druge stvari a ne samo zanat, i sigurna sam da ju je pročitalo bar petoro ljudi s foruma ali su lenji da se jave...

Mme Chauchat

QuoteOnline
Gaff    10:51:49    Posting in Glupa igra s pogađanjem citata iz knjiga.

:cry:

Gaff

Evo, evo...

Ma, nemam šta da postavim za rešavanje, to je problem. Prepoznao sam odmah da je ovo prva rečenica is Dobrog Vojnika (FMF) i bio sam temptovan, pa zato ono skoro-postovanje. Eto, sad moram da pozajmim od nekog neku knjigu na naškom, a mrzi me...
Ću postavim nešto kasnije.

Mme Chauchat

biljan@

Ovo nisam čitala. Ovaj topik pomalo shvaćam i kao preporuku šta valja čitati pa sam guglala
Vjerujem Jevtri  xyxy
http://www.ibiblio.org/eldritch/fmf/gs.htm

Have no fear of perfection - you'll never reach it.        Salvador Dali

Gaff

Kormilar je urlao, čamac jurio kao strijela. Najednom se kljun lađice nadigne, skliznuli smo niz ogroman, prividno nepomičan val i pred nama se pojavio oštar zavoj rijeke, koja se srušila niz klisuru, dok su se s obje strane strmo uzdizale okomite stijene. Struja se ovde razdvajala i čamac je poletio udesno, gdje su valovi kipjeli bijelom grivastom pjenom. Lijevo rame struje svršavalo se naglo kao odrezano – strahovita grmljavina i oblaci vodene prašine odavali su blizinu velikog vodopada. Mimoišli smo ga desno, ali i ovde je situacija bila opasna: čamac je skakao kao pomaman između crnog kamenja na kojima su se vodene mase s urlikom razbijale. Obale su se približile. Crnci s desne strane prestali su veslati, naslonili uz grudi vesla i uz jak potres (od kojeg su zatutnjala njihova prsa) čamac odgurnut od stijene jurnuo je sredinom struje. Kljun se podigao tako da je kormilar tek čudom uspio zadržati ravnotežu, hladan mlaz vode briznuo je na nas od stršećih pećina – čamac je drhtao kao pružina i letio dalje. Ova jurnjava bila je jeziva, s obje strane sijevale su crne stijene s razvejanim grivama pjene. Crnci su se ponovo odgurnuli od kamenja, čamac se odbio i poput strijele jurnuo u ždrijelo najvećeg brzaca. Pogledao sam gore: visoko iznad glave širile su svoje krošnje sikomore, a u njima su skakali čopori malih majmuna.

Gaff

Roemer je imao pravo. Ovo se otkriće nije moglo drugačije objasniti, nego pomoću matematike i to paklenski teške matematike. Općenito rešenje, koje je važilo "za sve svemire" našao je Emil Mitke, sin poštanskog činovnika, bogalj-genij koji je s teorijom relativnosti učinio ono isto što je Einstein učinio s Newtonovom teorijom. Bila je to dugačka, neobična i nevjerovatna pripovijest, ispreplitanje sitnih i najvećih problema, ljudskih slabosti i genijalnosti, dok se konačno poslije četrdeset godina sve nije kondenziralo u proizvodnji malih "crnih sandučića".

Alexdelarge

google kaže povratak sa zvezda od lema.

Gaff

Alexdelarge

s obzirom da sam pogodio na kvarno, sledeci zadatak neka postavi neko ko do sada nije postavljao, a zeli da se igra sa nama.

Alexdelarge

ako neće niko...

činjenica da je sahranjen, henriju armstrongu ne izgledaše kao dokaz da je mrtav. oduvek je bio čovek koga je teško ubediti. da prizna da je stvarno sahranjen primoralo ga je svedočenje sopstvenih čula. negov položaj - na leđima, sa rukama prekrštenim na stomaku i vezanim nečim što je lako pokidao, iako bitno nije popravio stanje - stroga skučenost cele njegove prilike, crna tmina i gluva tišina tvorili su corpus dokaza koji je bilo nemoguće pobijati, i on ga prihvati bez zakeranja.

Melkor

Da li je u izvoru: "svedočenje sopstvenih čula" ili "svedočenje vlastitih čula"?
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Джон Рейнольдс

Ovo čak i ja znam. Birs, "Jedne letnje noći".
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Alexdelarge

Alexdelarge

Quote from: Melkor on 02-09-2011, 00:22:44
Da li je u izvoru: "svedočenje sopstvenih čula" ili "svedočenje vlastitih čula"?

vlastitih. :mrgreen:

Джон Рейнольдс

Hajde da ne guglate, video sam da se može naći i na srpskom. Nije teško.

Dakle, da bude zanimljivije, zadatak je da navedete DVA imena.

QuoteProtiv gluposti (...) bogovi sami (...) bore se uzalud (?)

Što kažu, za nekog sve, za svakog ponešto.  :)
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Mme Chauchat

Asimov, Bogovi sami i Šiler, Jovanka Orleanka.

Джон Рейнольдс

Naravno!

Doduše, Asimovljeva knjiga se kod mene zove "Bogovi lično", ali to je to.  :)

#Τζούτσε

Mme Chauchat

E dobro, ajmo sad ovako. Zbog prirode teksta primam i samo ime pisca:
Četiri mladića u maskama i sa revolverima banuše u sobu.
"Ruke u vis!" rekli su i počeli mahati pištoljima.
"Radi mirnije, Salamone", primetio je Benja jednome od onih koji je vikao jače od ostalih, "okani se navike da budeš nervozan pri poslu", i, obrativši se trgovačkom pomoćniku, belom kao smrt, i žutome kao glina, zapita ga:
"Je li "Jevrejin i po" u radnji?"
"Nije", odgovori pomoćnik, čije prezime je bilo Muginštajn, a po imenu se zvao Josif i bio neoženjeni sin tetka Pesje, koja je trgovala živinom na Seredinskom trgu.
"A ko je, najzad, ovde umesto gazde?" počeli su ispitivati nesrećnog Muginštajna.
"Ja sam umesto gazde", rekao je pomoćnik zelen kao zelena trava.
"Onda nam otvori, božjom pomoću, kasu!" naredi mu Benja, i otpoče opera u tri čina.
Nervozni Salamon slagao je u kufer novac, hartije, satove i nakit; pokojnik Josif stajao je pred njim podignutih ruku, a za to vreme Benja je pričao istoriju iz života jevrejskog naroda.

Vampirella

Satan my master.